Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Albo tak;

Zdjęcia

Tył - wypalane piecowo (nie wiem jaki stopień)

Przód - folia 30%

Dzieki za fotki. Decyzja zapadla i bedzie folia o przepuszczalnosci 20% sam tyl (mysle, ze wyjdzie podobnie ja u ciebe tyl)

Opublikowano
witam w najbliższy poniedziałek przyciemniam szyby Tylko nie wiem czy Tez przód moje e90 sedan czarny? ma ktos z was Tez przód przyciemniony bardzo policja sie czepia o To?

Czy bardzo? Albo trafisz na gościa, który się przyczepi, czego efektem będzie zrywanie folii na środku ulicy, albo utrata dowodu, albo trafisz na takiego, który sprawę po prostu oleje. Ja jeździłem swojego czasu na przyciemnionych tylnych na jakieś 75%, a przednich na bodaj ~40%, dla uniknięcia nadmiernej prowokacji "milicji". Aktualnie mam folię jedynie z tyłu, a powodem ściągnięcia folii z przodu były obrzydliwe rysy, których nabawiła się folia na każdej szybie po robocie w Szybex Częstochowa, sprawę opisałem dokładnie tutaj http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=21&t=257093. Mój samochód jest również czarny i nawet z przyciemnionym jedynie tyłem, wygląda w porządku.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Jutro oddaje auto do przyciemy.

Jak polecacie wartość przenikalności ? Myslałem nad 20% z tyłu i 30-40 z przodu.

Jak to jest im mniej procent tej przenikalności tym ciemniej ? tył chcę żeby nie było nic widać ale nie na maxa a przód troszkę słabiej ale żeby się nie odróżniało dużo od tyłu. Tak wiem dowód poleci to wiem. Moja e90 to sedan szara metalik.

Opublikowano
Przyciemnij całość jednakowo, ja przyciemniłem przód słabiej i wygląda to gorzej. Powoli się zbieram, żeby przednie szyby zrobić tak jak tył czyli trochę ciemniej
http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano

Nie pamiętam na ile % mam ale skala była taka, że 1 najjaśniej a 4 to była smoła to na tył dałem 3 a na przód 2. Szyby mam już przyciemnione ze 2 lata, kontroli miałem ze 4 i nigdy o szyby się nie czepiali chociaż to i tak widać, że są przyciemnione.

Tylna szyba tak samo jak tylne pasażerskie. Dodatkowo efekt zależy od koloru wnętrza, z ciemnym wnętrzem jak u mnie to różnicę widać nawet przy jaśniejszych foliach ale np kolega dał folię 3 do swojego auta z bardzo jasnym środkiem i wizualnie to jest dużo mniej przyciemnione niż moje przednie szyby na których folia jest w porównaniu jaśniejsza.

Opublikowano
Ja mam właśnie jasny środek. Tylko jak taka przyciema ok 80% będzie wyglądała z szarym kolorem ? Bo z czarnym ładnie wygląda. A o tym pasku co myślicie ?
Opublikowano
Pasek to bym sobie odpuścił. Jak dla mnie szary kolor z dużo ciemniejszymi szybami wygląda źle, więź biorąc pod uwagę, że masz jasny środek to folię dałbym średnią - szyby przyciemnią się nie wiele ale nie będą się gryzły z nadwoziem, będą dalej transparentne.
Opublikowano
Przód fabrycznie jest przyciemniony o 22% jakoś. Ja z tyłu natomiast w srebrnej E90 zrobiłem smołe i prezentuje się rewelacyjnie :)
Opublikowano

Tyl polecam folia o przepuszczalnosci 20 (najbardziej zblizone do oryginalnych przyciemnien)

Przod 50 -bedzie b. delikatnie i szansa, ze w razie kontroli nikt niezauwarzy

Im wieksza przepuszczalnosc tym jasniejsza folia.

JEstem na swierzo bo niedawno przyciemnialem.

Opublikowano

A interesował się ktoś piecowym? Chciałem zrobić, a strona carsolar z krakowa właśnie zniknęła z internetu :/

Strasznie mi się nie podoba jak folia zachowuje się na tych fabrycznych czarnych kropkach dookoła szyby, no i ogrzewanie tylnej wygląda beznadziejnie :(

Opublikowano
zrobiłem tył 20% a przód 30%, żałuję trochę że przodu też nie dałem 20%.

ja mam przepuszczalność 15% z tyłu i wg mnie b.fajnie to wygląda -zdjęcia u mnie w galerii. Była jeszcze opcja ciemniejsza tzn. przepuszczalność 5% ale to wtedy jest 3x ciemniej i efekt czarnej smoły a tego nie chciałem. Przednie szyby zostawiłem w oryginale bo są praktycznie na pograniczu i jakiekolwiek ich przyciemnienie powoduje przekroczenie dopuszczalnych norm i kłopoty przy kontroli drogowej/ przeglądzie

Opublikowano (edytowane)

najlepszym sposobem przyciemnienia szyb w E90 to wymiana szyb na orginalne ciemne... unikasz zlego wukonania, poskudnego wygladu jak masz otwarte okno i wygladu prosto z muszyny dolnej lub z jakiegos zlego filmu gdzie pseudo gagnsterzy albo raczej dresiarzo kibole jezdza na czarnych szybach....

oczywiscie to humor :) gdyby ktos nie zrozumial

Edytowane przez Rivasi

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Rivasi o co chodzi z paskudnym wyglądem jak się ma otwarte okno? :shock:

I jaka jest przewaga tych "oryginalnych ciemnych szyb" nad tymi oklejonymi folią bo nie rozumiem o co chodzi z tą Muszyną?

Opublikowano

Znam jeden zaklad w polsce ktory umiec uciac gorna czesc folie dokladnie z szyba a nie albo zawijac na szybe co jest bardzo bardzo brzydkie przy otwartym oknie albo zostawiac 2 milimetry przed koncem szyby co jest tylko bardzo brzydie bo jak otwierasz drzwi i widzisz biala 2 mm kreske to... no wiadomo.

Wiekszosc zakladow uzywa bardzo tanich chinskich foli, ktore po roku maja juz inne odcienie miedzy soba w zaleznosci od naswietlenia ktore na nie pada.

Wiekszosc uzytkownkow nie zna umiarow i bierze folie z ultra wysokim stopniem przyciemnienia bo tak im doradzaja czesto zaklady bo to folie w ktorych najmniej widac zmiany barwy i smola byla ok w latach 90 tych tak samo jak scorpions, pudelki, kozaczki biale, dzisiaj to troche jak miec kanape ze skyiu... chyba nie musze sie wiecej tlumaczyc

kupno uzywanych okien ciemnych do BMW E9x to jakies 1300 zl + robocizna zakladania jak sie nie robi samemu. roznica z cena oklejenia niewielka a roznica w wygladzie i prestizu auta ogromna.

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Znam jeden zaklad w polsce ktory umiec uciac gorna czesc folie dokladnie z szyba a nie albo zawijac na szybe co jest bardzo bardzo brzydkie przy otwartym oknie albo zostawiac 2 milimetry przed koncem szyby co jest tylko bardzo brzydie bo jak otwierasz drzwi i widzisz biala 2 mm kreske to... no wiadomo.

Rivasi, ja wiem, że każdy chwali swoje ale po co piszesz takie pierdoły? Znasz jeden zakład w Polsce, który potrafi ładnie zrobić szyby? To albo znasz ogólnie tylko jeden zakład albo mało widziałeś...

Ja przyciemniałem szyby w zakładzie, którego prace widziałem a wyobraź sobie, że nie jechałem do niego dalej niż 50km. Taki zbieg okoliczności, że trafiłem na ten jedyny? :wink:. Aż poszedłem zrobić zdjęcie i wyobraź sobie, że ten nieoklejony paseczek ma na pewno mniej niż milimetr, jest tak mały że na oko to ma z 0,5-0,7mm i jeszcze nigdy na niego nie zwróciłem uwagi bo po prostu tego nie widać, chyba, że się zaczniesz przyglądać.

http://e-fotek.pl/images/43443317280395920599.jpg

Wiekszosc zakladow uzywa bardzo tanich chinskich foli, ktore po roku maja juz inne odcienie miedzy soba w zaleznosci od naswietlenia ktore na nie pada.

To, że rzekomo większość zakładów używa słabych folii (co nie wydaje mi się prawdą) to nie znaczy, że oklejenie folią generuje paskudny wygląd. Tak samo to, że da się to spieprzyć nie znaczy, że u każdego robota jest źle wykonana. Ja mam folię już ze 2 lata i nie ma najmniejszego przebarwienia i folia nigdzie nie odchodzi.

Wiekszosc uzytkownkow nie zna umiarow i bierze folie z ultra wysokim stopniem przyciemnienia bo tak im doradzaja czesto zaklady bo to folie w ktorych najmniej widac zmiany barwy i smola byla ok w latach 90 tych tak samo jak scorpions, pudelki, kozaczki biale, dzisiaj to troche jak miec kanape ze skyiu... chyba nie musze sie wiecej tlumaczyc

No i dalej: to, że większość użytkowników nie ma umiaru wcale nie znaczy, że przyciemnienie folią ma być brzydkie. Argument, że zakłady namawiają ludzi do ciemnych folii jest po prostu śmieszny :D. Poza tym nawet sobie nie przypominam ale może z raz widziałem E90 z szybami czarnymi jak smoła, ogólnie samochody po ~2005r rzadko mają tak mocno przyciemnione szyby.

kupno uzywanych okien ciemnych do BMW E9x to jakies 1300 zl + robocizna zakladania jak sie nie robi samemu. roznica z cena oklejenia niewielka a roznica w wygladzie i prestizu auta ogromna.

Może i oryginalne ciemne szyby wyglądają ładnie ale na pewno nie jest tak, że jest ogromna różnica w stosunku do tych ładnie oklejonych (jeżeli wogóle jakaś jest :D).

Nie to, że jestem jakimś fanem oklejania szyb ale jak czytam argumenty typu, że "można źle nakleić" to ciężko nic nie napisać :wink:

Opublikowano

Roznica jest spora biorac pod uwage kwote która podałes:

-uzywane 1300+robocizna (czyli pewnie z 1400-1500)

-przyciemnianie ok 500-600zł

Na plus przyciemnianego oryginalu -fajniejsze lekko zielonkawe zabarwienie i to chyba tyle

(porownuje z profi przyciemnieniem w dobrym zakladzie na dobrych foliach)

Opublikowano
jezeli da sie przyciemnic szyby za 500/600 zl to faktycznie oplaca sie. Ja mialem wyceny 1000/1200 zl.

Moja La Bunia

DO E9x :