Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam nietypowe pytanie, czy mogę sobie założyć z tyłu 225/50/R16 a z przodu 205/55/R16 ? czy takich kombinacji się nie robi ???

bo muszę kupić koniecznie tylne dwie opony pomyślałem że może wstawię sobie tylko na tył jakieś szersze niż 205? można tak ???

a jak tak to jaki maksymalny rozmiar opon mógłbym sobie wstawić na tył na felgę 16 ?

Opublikowano
Ja mam u siebie komplet letnich 225/50/16 - taki rozmiar był fabryczny dla felg styling 136. Z tego co mi wiadomo wszystkie alu szesnastki w e46 mają tę samą szerokość więc u Ciebie również można takie założyć, ale...... Jak dasz tylko na tył to nie będzie to za pięknie wyglądało. W porównaniu do opon 205/55/16 auto zacznie łapać keleiny oraz znacznie więcej drobnych nierówności. Co kto lubi :wink: Aha cena opon 225/50/16 jest conajmniej połowę wyższa od tej samej 205/55/16. Moim zdaniem nie warto
Opublikowano
a jak bym wstawił 245 55 R16 tylko z tyłu bo takie znalazłem, to nie będzie jakiś komplikacji? jeśli przód 205 55 r16? czy się nie da takich szerokich bo nie wejdą ??????????????
Opublikowano
# Średnica 16"

# Szerokość 7,5"

# Rozstaw szpilek 5x120

# Osadzenie (ET) 35

Z tego co się orientuję to wszystkie standardowe alu szesnastki do e46 poliftowych mają szerokość 7 cali ( mam przed nosem katalog z końca 2001 roku), są do nich przewidziane opony w dwóch wymiarach 205/55/16 oraz 225/50/16. Twoje felgi (z tego co widzę zamienniki) są pół cala szersze i mają inne odsadzenie - et 35 (fabrycznie chyba 46 lub 47) co oznacza że płaszczyzna boczna koła wystaje o te 11 czy 12 mm więcej niż w przypadku felg standartowych, do tego dochodzi po 0,25 cala na stronę (szersze felgi). Opony 245/55/16 takie jak podałeś napewno nie wejdą bo są to poprostu balony o znacznie większej średnicy zewnętrznej :wink: Nawet jeżeli znalazłbyś tak szeroką oponę to byłaby chyba za szeroka na tę felgę i nawet jakby się to udało to najoprawdopodobniej tarłaby o nadkole. Podsumowując: na twoim miejscu kupiłbym opony 205/55/16, ewentualnie 225/50/16 ale i tak nie będzie to za pięknie to wyglądało bo mimo że te opony mają tę samą wysokość to te z tyłu będą wydawały się bardziej balonowe - ma to też zaletę bo lepiej chroniony jest rant felgi :cool2: