Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanko, czy możliwe żeby po zmianie wtrysków moc drastycznie spadła? Miałem wtryski które pod większym obciążeniem 3500 - 5000 obr/min mocno kopciły i wydawały metaliczny dźwięk (cykanie), ale jak zrobiłem test na hamowni przy okazji chiptuningu i wyszło 153 KM fabrycznie i po modyfikacji "chiptuningowcy" softu wycisnęli tylko 163 KM skasowali 800 zł i odesłali mnie na zmianę wtrysków, jak zmienię poprawią. Wtryski wymieniłem na używane, ale chodzą pięknie, brak kopcenia i cykania, i nie odczułem ani spadku mocy ani też przyrostu. Wróciłem więc na chiptuning i kolesie z hamowni stwierdzili że jest teraz 120 KM czyli spadek o 43 KM (bo jeżdżę cały czas na zmienionym sofcie). Jeszcze sprawdzili przepływomierz i też uznali, że nie spełnia normy, ale bez tragedii. Jak może być tego przyczyna? Bo mam obawy, podejżenia, że cwaniaki coś ściemniają i mają sprzęt trefny. Dodam, że w samochodzie nie było nic ruszane od pierwszego testu na hamowni, poza zmianą wtrysków.
Opublikowano
Skoro piszesz, że po wymianie wtrysków nie odczuwasz żadnej różnicy w mocy, to oni chyba coś kręcą, bo jak dla mnie jak by ubuły 43 konie to róznica by była widoczna gołym okiem. A sprawdzałeś wtryski na przelew przed wymianą?
Opublikowano
Nie sprawdzałem, ale skoro nie kopcą i nie hałasują to są na pewno w lepszej kondycji niż stare, których notabene nie dało się nawet regenerować, bo był z nich szrot.
Opublikowano

to napisz jeszcze gdzie robiłeś chipa ???? :D trzeba było się odezwać miałbyś taniej sprawdziłbyś na hamowni a potem zrobiłoby się korektę ... a poza tym najpierw powinni sprawdzić parametry a nie robić program .....

i napisz jeszcze gdzie wymieniałeś wtryski ? czy były kodowane ?

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Możliwe, że kolesie od chiptuningu coś źle odczytali. Osobiscie nie wierzę aby E46 straciła aż 43 km po wymianie wtrysków, jakie by one nie były. nie znam sie na takim tuningu ale może po wymianie wtrysków powinni jeszcze raz wgrać softa? zapłaciłeś to teraz żądaj żeby autko było na poziomie i tyle.
Opublikowano
to napisz jeszcze gdzie robiłeś chipa ???? :D trzeba było się odezwać miałbyś taniej sprawdziłbyś na hamowni a potem zrobiłoby się korektę ... a poza tym najpierw powinni sprawdzić parametry a nie robić program .....

i napisz jeszcze gdzie wymieniałeś wtryski ? czy były kodowane ?

Robiłem najbliżej gdzie było można czyli w Koszalinie na lechickiej, i przecie napisałem, że najpierw sprawdzili parametry i wyszło 153 KM na korekte też się umówiłem którą właśnie mieli dziś zrobić po wymianie wtrysków, i okazało się ze jest 120 KM. Zasugerowałem, że to bzdura bo bym odczuł taki spadek mocy. I po raz kolejny muszę się pofatygować do nich na wizytę po niedzieli będą wgrywać serie i sprawdzać, po tym znowu program.

Wtryski wymieniałem u Karola (Niekanin) więc na pewno nie zchrzanili :)

Nie wiem czy kodowali, ale jak już wcześniej wyczytałem tu na forum, wiele osób się wypowiedziało, że to ściema i nie ma różnicy.

Opublikowano
Nie wiem czy kodowali, ale jak już wcześniej wyczytałem tu na forum, wiele osób się wypowiedziało, że to ściema i nie ma różnicy.

to nie ściema i trzeba kodować wtryskiwacze pod konkretny cylinder.

Opublikowano
ale ja wiem że robili pomiar i wyszło 153 KM tylko pytałem czy sprawdzali ciśnienie na szynie , ciśnienie turbo , przepływomierz ??? masz może wykresy ???? przed i po ?

Chiptuning Łódź

Opublikowano (edytowane)
ale ja wiem że robili pomiar i wyszło 153 KM tylko pytałem czy sprawdzali ciśnienie na szynie , ciśnienie turbo , przepływomierz ??? masz może wykresy ???? przed i po ?

Czyli jednak tandeciarze... mam tylko wykres mocy i momentu z pierwszego pomiaru, tego co wyszlo 153 KM, i nic poza tym dzisiaj jeszcze sprawdzili tylko przepływomierz i stwierdził, że za dużo g/s czy jakoś tak, ale nie sądze żeby przepływomierz w ciągu paru miesięcy całkiem padł i spowodował taki ubytek mocy, chociaż może się mylę - nie ogarniam za bardzo tematu przepływomierza ;) Może warto go wymienić przed ponownym udaniem się do nich? Dużo roboty z nim? / koszt?

Edytowane przez deusexe
Opublikowano (edytowane)
a powiedz jak Ci sprawdzali ten przepływomierz ??? i na twoim miejscu powalczyłbym o zwrot kasy ... bo jeśli stwierdzili że wtryski są lipne i słaby mod wychodzi to nie powinni nic ruszać dopóki nie będziesz miał sprawnego auta ... a oni teraz szukają przyczyny ... heh a wcześniej nie widzieli że przepływomierz lipny .... tak wymienisz pół auta a oni i tak nie będą wiedzieli o co chodzi ... Edytowane przez TC

Chiptuning Łódź

Opublikowano
a powiedz jak Ci sprawdzali ten przepływomierz ???

Wsadził w gniazdo jakiś miernik w gniazdo OBD ;)

Opublikowano
ale oczywiście pod obciążeniem ????? w czasie jazdy ? na seryjnym sofcie ? popytaj o szczegóły o ile podnieśli np. ciśnienie doładowania w stosunku do serii .... założę się że nie wiedzą , a jak myślisz dlaczego ????

Chiptuning Łódź

Opublikowano
ale oczywiście pod obciążeniem ????? w czasie jazdy ? na seryjnym sofcie ? popytaj o szczegóły o ile podnieśli np. ciśnienie doładowania w stosunku do serii .... założę się że nie wiedzą , a jak myślisz dlaczego ????

pod obciązeniem na hamowni, na sofcie tym zmienionym na którym przyjechałem tym co poprzednim razem uzyskali 163KM.

A co do tego przepływomierza to orientujesz się może jaki byłby koszt z wymianą, i czy w ogóle warto?

Opublikowano
koszt samej przepływki trochę ponad 500zł a czy warto to trzeba zrobić test w DISie i będzie wiadomo czy warto ....

500 zł to widze że to górna granica cenowa, na allegro są od 150, 250 zł http://allegro.pl/przeplywomierz-bmw-e46-e39-e38-diesel-0928400527-i1490257218.html tylko nie wiem czy warto. A DISem swojego nie sprawdze, bo to następny wydatek, a przez te wtryski i chip już sporo gotówki utopiłem... :(

Opublikowano

ale w poprzednich postach pisałeś że masz INPĘ ..... :shock: teraz wystarczy doinstalować DISa .....

a jeśli nie masz kabla to dużo za sprawdzenie nie kasuje ..... :mrgreen:

Chiptuning Łódź