Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki problem wycieka mi czerwony olej gdy byłem na przeglądzie stwierdził że cieknie gdzieś z układu wspomagania i wycieka go bardzo dużo... sprawdzałem stan oleju w zbiorniczku wyrównawczym od wspomagania i nic nie ubywa dodam jeszcze że wczoraj na trasie zaczęło mi auto ,,Myszkować" po drodze jechało się nim bardzo niestabilnie tzn uciekało raz w jedna stronę raz w drugą. Gdy zobaczyłem pod spód auta to wszystko jest morkę z oleju i olej jest koloru czerwonego
Opublikowano
Dziwne bo jedyny czerwony olej jaki może być to ten od wspomagania, ale skoro mówisz, że nie ubywa. U mnie jak ciekło to okazało się, że magiel do regeneracji był, no i później po zamontowaniu magla wyszło że jeszcze cieknie tymi przewodami co idą do maglownicy. Wymieniłem metalowe pierścienie uszczelniające, które się tam znajdują i luzik, teraz jest sucho. Tylko że w moim przypadku trzeba było troszkę dolewać.
Opublikowano
skrzynia jest suchutka a kolega jakie koszty miał gdy maglownica padła?? bo jak mi autem rzuca na każdą stronę prowadzić się nie da a płyn będę jeszcze monitorował bo ja zawsze trochę dolewałem bo górny zimerning mi puszczał a jak wchodzę teraz pod auto to wszystko jest z oleju :shock: to nie wydaje mi się żeby to trochę dolewania było tyle na dole
Opublikowano
W Wawie za zdjęcie / założenie i regenerację magla licza sobie ~800 PLN. Odstawiasz samochód rano, odbierasz wieczorem. Jest możliwośc - żeby było szybciej - że na miejsce Twojej maglownicy dają inną, już zregenerowaną, a Twoja zostaje do regeneracji. Kiedyś robiłem rozpoznanie w temacie, bo mi samochód pływał, ale po zrobieniu wahaczy i założeniu R16 na miejsce R17 samochód jedzie jak po torach! Oczywiście jak w serwisie nie stoi, bo mu dajmy na to silnik wymienić musiałem... :duh:
Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano
eh na 100% maglownica jednak bo znalazłem na forum aby zrobić taki test na zgaszonym silniku ruszać w prawo i w lewo i zobaczyć czy są stuki i u mnie takie są do tego myszkowanie po drodze i ten płyn więc jestem pewien że to maglownica teraz zostaje mi znaleźć jakiś kanał i ją wymontować gdyż najbliżej mnie regenerują maglownice 50km a ja pracuje 7dni w tygodniu i nie mam jak podjechać wiec pozostaje kurier i tani dobry serwis znaleźć
Opublikowano
tani dobry serwis znaleźć

Z tym to musisz bardzo uważać bo połączenie tani + dobry z reguły nie daje zbyt dobrych efektów... :?

Pzdr.

Opublikowano

to akurat fakt przekopałem całe forum i mnóstwo jest tematów dotyczących maglownic jedni sami regenerują z zestawów naprawczych z allegro inni wymieniają na używana a jeszcze inni oddają do regeneracji z tym że jak jest luz na listwie to nic już nie pomoże... zastanawiam się czy ta listwa nie pasuje z anglika i z 2 zrobić jedna i mieć pewność że jest dobra

Są jakieś różne rodzaje maglownic??

Opublikowano
skrzynia jest suchutka a kolega jakie koszty miał gdy maglownica padła??

Za wyjęcie i włożenie w warsztacie krzyknęli mi 300zł więc, wymontowałem ją sobie sam bez większych problemów. U mnie taki fachmen z okolicy wziął 200zł za regeneracje, nie byłem zbyt przekonany co do niego ze względu na niską cenę, ale zaryzykowałem i się opłaciło,auto nie pływa i nie cieknie nic. A tu masz info odnośnie demontażu:

viewtopic.php?f=72&t=123320

Opublikowano
4tyś dzwoniłem :D mam taki problem ze pracuje 7 dni w tygodniu i chyba będę zmuszony kupić używaną a starą zostawię sobie na zaś i jakby co to sobie zregeneruje bo u mnie w mieście nie robią tego a ja auto potrzebuje codziennie a w tamtym temacie nie jest napisane jakie klucze potrzebne do wymontowania może kolega napisać jakich kluczy używał? albo mniej więcej jakie są potrzebne gdyż będę wymieniał to sam po pracy
Opublikowano
Niestety nie pamiętam dokładnie rozmiarów:/ do odkręcenia drążków kierowniczych od maglownicy jakiś duży płaski chyba 27 no i klucz francuski koniecznie, żeby listwę maglownicy przytrzymać, do odkręcenia krzyżaka kolumny kierowniczej 10 lub 12 płaskie, przewody od wspomagania kluczami nasadowymi (wymień od razu te pierścienie pod przewodami bo lubi tamtędy puszczać w sumie 4 sztuki w ASO grosze a warto od razu zapodać, żeby później na nowo nie dłubać) no i na koniec sama maglownica- w sankach zdaje się 17 lub 19 oczkowy. Wtedy silnik delikatnie do góry podnosić i manewrować nią, na pewno wyjdzie. Oczywiście przed całą operacją spuścić olej z układu wspomagania. Wiadomo montaż w odwrotnej kolejności+ odpowietrzenie układu wspomagania. Jak po całe robocie zalejesz olej zostaw odkręcony zbiorniczek odpal auto i pokręć kiera do oporu w lewo i prawo parę razy i ewentualnie uzupełnij do poziomu olej.
Opublikowano

znając życie zanim doczekam się w aso tych uszczelek to stara maglownica się rozpadnie ;/

na linkę od drzwi czekałem 4tygodnie

na wtyczki od halogenów 3miesiące;/ nie ma ktoś dojścia do części w szybszym terminie bo auto chciałbym zrobić już w czwartek a w piątek zbieżność bo sobotę muszę zrobić z 600km a do najbliższego aso mam 50km

Opublikowano
Te pierścienie to numery 10 i 7 na rysunku: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DD41&mospid=47539&btnr=32_0723&hg=32&fg=20 zadzwoń do swojego ASO może będą mieli od reki. Ewentualnie popytaj w sklepach może będą wiedzieli o co chodzi, jak to wygląda i akurat będą mieć. Ja brałem w ASO bo tam mam 100% pewność, że to odpowiednia część i nie będzie żadnych niespodzianek.
Opublikowano

najbliższe aso mam 50km i jak to zrobić gdy się pracuje

Edit ale już mam :) zadzwoniłem do gordona wysłałem im link od Ciebie i będę mieć te ringi :)) bo w aso jest ale mam problem jak je odebrać a oni nie wysyłają dzięki kolego z chęcią bym flachę postawił :D :P :mrgreen: