Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam obecnie bmw e36 320i coupe, ale wiosna bede je sprzedawal i chce kupic bmw e46 tylko i wylacznie z silnikiem 328ci albo 330ci coupe lub cabrio. Bardzo prosze o pomoc, ktory silnik jest lepszy czym sie rozni itp. Wiem, ze 330 jest nowszy mniej pali, ale czy ma tak piekny dzwiek jak 328? one maja rozwiercane cylindy, a 330 tez ma czy to jest poprostu calkiem inny silnik?. Bardzo prosze o pomoc czym sie roznia oprucz KM. Jeszcze prosze mi powiedziec, bo w e36 sa silniki z vanosem, a w e46 tez sa z vanosem czy juz nie ? I kolejne pytanie jak wyglada sprawa z przekladka silnika chodzi mi o zakup, z zagranicy 320 i w polsce przelozenie do niego silnika 328 lub 330. Wymiary silnikow sa takie same czy wejdzie mi do 320 silnik 330?. Prosze o wypowiedzenie sie osob ktore duzo wiedza na ten temat i znaja dobrze te dwa motory 328 i 330 ci. Dziekuje
Opublikowano

w e46

328i to M52TU, a produkowane od 1998 do 2000roku

330i to M54b30 od 2000 roku polecam ta opcje nowszy silnik, ale spalanie bedzie na podobnym poziomie, ma vanos

przełożyc bedzie trzeba tez komputer chlodnice hamulce skrzynie most wał półosie ciekawe czy ktos pozniej kupi taki samochód

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ktory silnik jest lepszy czym sie rozni itp. Wiem, ze 330 jest nowszy mniej pali, ale czy ma tak piekny dzwiek jak 328?

Różnica między 330Ci i 328Ci to przede wszystkim cena zakupu, bo 328i z można dostać w mniejszych pieniądzach niż siłą rzeczy nowsze 330i.

Silniki są bardzo podobne, spalanie też raczej różnić się nie powinno. Silniki posiadają Vanos, co jest plusem (osiąg, elastyczność) i minusem, gdyż z czasem lubi się popsuć a raczej zużyć. Trzeba wtedy zainwestować kilka stówek w naprawę. 330i lubią łyknąć oleju i tu moim zdaniem 328i jest lepszy. Oczywiście osiągi na plus dla 330Ci.

Opublikowano

Jeżeli kupisz zadbaną 330 tak jak ja i nie będziesz auta katował to od wymiany do wymiany oleju wlejesz 0,2 - 0,8 litra na 15.000 km.

ja też miałem ten dylemat 328 czy 330 miała być w coupe, z xenonem, w automacie, sportowe fotele i bez skóry - dołożyłem pare 100 PLN i cieszę się od 1,5 roku 330 Ci nie chce innego silnika innej marki.

W planach jest coś nowszego :) ale też z silnikiem 3l :)

brokat_
Opublikowano

Ja odpowiem tak - mam e46 328 ci a kolega miał 330 cabrio w automacie - (te 328 kupiłem od właśnie tego kolegi)

Tak samo jak i na kresce jak i na stacji kumpel dostawał porządne baty ze swoim 330 - u mnie(jak i u kolegi gdy miał 2.8) spalanie zawsze mieściło się w 10L/100 w różnych warunkach drogowych - w 330 nigdy nie zeszło poniżej 12L - Zaznaczę ze w obydwu samochodach jeździła ta sama osoba czyli technikę jazdy można wykluczyć.

Gdybym miał taki dylemat jak Ty to brałbym zdrową i zadbaną 328 - chyba ze znajdziesz ładną 330 ale BEZ AUTOMATU !!!

"A Pan 9mm Jest Pasterzem Chroniącym Moją Sprawiedliwą Dupę W dolinie Ciemności..."
Opublikowano

Witam,

A ja ze swojej strony mogę polecić Ci silnik 2,5 litra 192 KM M54. Nowsza konstrukcja podobnie jak 3.0, a koni praktycznie tyle samo co w 2,8 M52. Osiągi wiadomo mniejsze niż 3.0, ale tańszy w zakupie i eksploatacji. Ja jeżdżę takim od pół roku i banan mi z gęby nie znika :)

Wszystkie te silniki mają system Double Vanos.

3.0 to droższa eksploatacja nie tylko jeśli chodzi o spalanie. Np. najmniejszy rozmiar felgi jaki wrzucisz na samochód z tym silnikiem to 17 cali.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Jeżeli kupisz zadbaną 330 tak jak ja i nie będziesz auta katował to od wymiany do wymiany oleju wlejesz 0,2 - 0,8 litra na 15.000 km.

ja też miałem ten dylemat 328 czy 330 miała być w coupe, z xenonem, w automacie, sportowe fotele i bez skóry - dołożyłem pare 100 PLN i cieszę się od 1,5 roku 330 Ci nie chce innego silnika innej marki.

W planach jest coś nowszego :) ale też z silnikiem 3l :)

Popieram w całej rozciągłości :cool2: .

Problem może być jedynie w znalezieniu zadbanej 3l, gdyż aut tych jest naprawdę bardzo niewiele w sprzedaży.

Opublikowano

Bierz 3 litry :)

Mam ten silnik i jest kozak.

Najlepsze osiągi, nie jest drogi w eksploatacji.

Problemem może być tylko znalezienie czegoś zadbanego, no i oczywiście bierz manual.

6.5 sekundy do 100 km/h robi robote, a spalanie podobne do słabszych wersji.

Opublikowano
Bardzo dziekuje za wypowiedzenie sie. Moja 320 ma zdrowy silnik, ale jest zaniedbana w srodku dlatego bede szukal w idealnym stanie tylko 330. 328 jest na allegro duzo i to w niskich cenach. Zakupie 330 tylko naprawde dziwi mnie bardzo spalanie, ze nie powinno byc wiecej niz 10l. Ja w mojej e 36 320i vanos 93rok to jest full opcja i pod radiem jest komputer i pisze mi ciagle spalanie i wystarczy lekko przycisnac i jest 17 litrow, a w miescie nie umiem zejsc nizej niz 12, a opanowalem juz technike jazdy bmw i momo to nie umiem zejsc nizej niz 12 litrow na 100 km. Jezdze tylko na statoil suprema 98. Dziekuje Panowie za wypowiedzi.
Opublikowano
Bardzo dziekuje za wypowiedzenie sie. Moja 320 ma zdrowy silnik, ale jest zaniedbana w srodku dlatego bede szukal w idealnym stanie tylko 330. 328 jest na allegro duzo i to w niskich cenach. Zakupie 330 tylko naprawde dziwi mnie bardzo spalanie, ze nie powinno byc wiecej niz 10l. Ja w mojej e 36 320i vanos 93rok to jest full opcja i pod radiem jest komputer i pisze mi ciagle spalanie i wystarczy lekko przycisnac i jest 17 litrow, a w miescie nie umiem zejsc nizej niz 12, a opanowalem juz technike jazdy bmw i momo to nie umiem zejsc nizej niz 12 litrow na 100 km. Jezdze tylko na statoil suprema 98. Dziekuje Panowie za wypowiedzi.

U mnie średnie spalanie przy codziennej trasie - 10 km trasa, 35 km miasto, 10 trasa (razem dziennie do pracy 55 km) średnie w automacie 12,3l/100 km na klomputerze.

brokat_
Opublikowano
U mnie w manualu komp wskazuje średnie spalanie 9,8l na trasie 36 km i miasto 11 km, z tym że trasa pokonana z prędkością od 120 do 170 km/h
Opublikowano
. Jezdze tylko na statoil suprema 98. Dziekuje Panowie za wypowiedzi.

do twojego silnika bardziej odpowiednia będzie benzyna 95, tak samo jak do 330i...

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Troszke odgrzebuje wątek;)

Panowie na co zwrócić uwagę przy zakupie 330Ci, dla przebiegów około 200tyś km, mówimy zasadniczo o wersji przedliftem.

Oraz czy są jakieś różnice między wersją UE a US? (poza lampami, i licznikiem?)

A i pytanko do kolegi jaceel, jakiś konkretny powód czemu 95? Poza tym że instrukcja radzi;) (W sensie czy są jakieś konkretne przeciwskazania)

Opublikowano
bo benzyna 95 jest lepsza, bardziej kaloryczna i czy to 328i czy 330i ma na niej maksimum mocy.
Opublikowano
ja szukalem pol roku 330 i nieznalazlem, padlo na to co mam, ciezko o fajna 330, 328 niebralem pod uwage, 330 lepsze hamulce ( wiem mozna przelozyc do 328 ), bardziej ceniony ( ponoc ) silnik, zaawansowany, koni tez wiecej, i nie lata tego tyle co innych, i spalanie sobie chwala ze nizsze niz 320
Opublikowano
Troszke odgrzebuje wątek;)

Panowie na co zwrócić uwagę przy zakupie 330Ci, dla przebiegów około 200tyś km, mówimy zasadniczo o wersji przedliftem.

Oraz czy są jakieś różnice między wersją UE a US? (poza lampami, i licznikiem?)

A i pytanko do kolegi jaceel, jakiś konkretny powód czemu 95? Poza tym że instrukcja radzi;) (W sensie czy są jakieś konkretne przeciwskazania)

330Ci - weż dobrego blacharza - ja swoją szukałem 8 miesięcy, a zjeżdziłem pół Polski bo miały być igły nie bite :). Oczywiście sprawdz zawieszenie, ja swoją nalatałem już 70 tyś km i w dalszym ciągu nie ma żadnych luzów i stuków.

W silniku sprawdz jaki jest olej i czy nie ma wycieków pod pokrywą zaworów. Posłuchaj przepływki czy nie stuka - dzwięk podobny to stukających zaworów :) i najważniejsze podepnij komputerek i całą prawde Ci powie.

A co do paliwa :) u mnie sprawdzone 98 paliła 12,6 na 100 km, 95 pali 11,6 na 100 km, dodam że testowałem również paliwa w VW 2.0TSI i zdecydowanie lepiej auto jeżdzi na 95 niż na 98, najważniejsze Shell vpower coś tam coś tam auto jeżdzi tak samo jak na 98 a paliwo droższe :)

To tyle

brokat_
Opublikowano
Autko kupione;) Jakoś w przyszłym tygodniu się napewno pochwale w odpowiednim miejscu;)
Opublikowano

Gościu twierdził że oleju auto nie pali ( może 100ml ubywało mu od wymiany do wymiany) a robił mało km rocznie.

Żałował nie będę bo odpoczątku chciałem 330 ;) co do dzwięku ma zrobiony wydech i ciężko silnik usłyszeć (tylko na odpuszczeniu gazu) :( Ale zato dzwięk wydechu jak w sportowcu :P