Skocz do zawartości

Problem z nawigacją

zebra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koledzy mam wielki problem którego nie mogę rozgryść,zamontowałem navigacje do mojego e39 2.0l benzyna i gdy włączam nawigację ustawie sobie cel podróży i wcisnę nawigacja powinien mnie prowadzić do celu a on tylko pokazuje mi ile jest km do celu i to wszystko nie widzi że jadę wygląda to tak jakbym dla niego stał nadal w miejscu i nie ruszył.Gdy jeżdzę w koło komina to na mapie pokazuje że się obracam w koło własnej osi zgodnie z kierunkiem lecz stoję w miejscu.Dziwne jest jeszcze to że nie mogę ustawić w komputerze funkcji limit,tzn. ustawiam np. na 50Km/h ale i tak mogę jechać więcej a on nie informuję o tym i nie pali się ta kontrolka limitu na dole koło godziny i daty.Wszystko wygląda mi tak jakby on nie widział że się poruszam.Dodam jeszcze że abs i asc działa prawidłowo.Proszę o pomoc i nie kasowanie tego postu może ktoś wie gdzie leży przyczyna!!!a i dla informacji navi widzi 8 a czasami 6 satelit więc na navi wyświetla napis gps i satelity,w ustawieniach też pokazuję że wszystko widzi.

z navi ci nie pomoge ale co do limitu to pewnie ze mozesz jechac wiecej niz se ustawisz ale przy przekroczeniu ustawionej wartosci powinien zapikac ci sygnal ostrzegawczy ze przekroczyles dozwolona predkosc
GDYBY PAN BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH

Cześć to znaczy żle się wyraziłem:) chodzi mi że nic mnie nie informuję że przekroczyłem tą prędkość po prostu cisza.nic nie pika i nic nie wyświetla u kolegi jest tak że jak ustawi sobie limit np. na 50km/h zapala mu się na dole ekranu obok daty i dnia taki znaczek sygnału a u mnie się nie zapala nawet ta ikona co się ustawia prędkość ten znak drogowy zamiast mieć czerwoną obwódkę mam szarą:///:(

• Zasłużeni forumowicze
Bo mi sie kolego wydaje ze navi mierzy sama predkosc (ja mam zwyklego gps-a i tak wlasnie jest ze on mi wyswietla ile jade) a skoro u ciebie nie pokazuje nawet ze sie poruszasz to i nie ostrzega ze przekroczyles predkosc.

No tak ,navi nie widzi że się poruszam nie wiem czemu,a w opcji BC funkcja limit też nie działa a nie ma nic wspólnego przecież z nawigacją :(( nie wiem już co o tym myśleć .Proszę o rady jak to rozpracować.

a dokładając navi instalacje zmieniałeś . tak jak kolega wyżej napisał trafne spostrzeżenie , nie jest połączone z elektronika auta tzn. NIE WIDZI PRĘDKOŚCI. i tu jest pies pogrzebany :o a jeśli możesz to odłącz u kolegi pompę ABS i sprzwdz czy będzie u niego widziało prędkość.

Hej,instalacje też zmieniałem bo jest inna ale nie podłączałem nic do pompy abs chyba że ten sygnał jest w tej głównej kostce do której podpinałem wiązkę.Dodam że wczoraj wybrałem się w trasę tczew - gdynia odległość 61km wprowadziłem w nawigację i ruszyłem oczywiście nic się nie zmieniało przejechałem już 25 km a na navi dalej było 61km do celu aż tu nagle w połowie drogi dystans na nawigacji zmienił się o połowe na 32Km do celu :mad2: za nim dojechałem do celu zmieniło się gdzieś przed końcem na 14Km.Czy faktycznie nie ma sygnału z modułu abs ?? wspomnę że abs i trakcja działa prawidłowo.no i dlaczego w połowie drogi zmniejszył w takim razie dystans do celu(tak jakby się na sekundę odnalazł)Rozumiecie coś z tego? :mad2:

Masz chyba dwa problemy.

System nawigacyjny BMW oparty jest na dwoch sposobach kalkulacji polozenia samochodu.

Pierwszy, to GPS, okreslajacy lokalizacje na podstawie kalkulacji czasow propagacji sygnalow z satelitow. Chyba to u Ciebie nie dziala prawidlowo, bo odstepy czasowe wyznaczenia pozycji sa bardzo duze. Powinny byc co sekunde.

Drugi, to inercyjny, ktory dziala w oparciu o sygnal predkosci i kierunku z kompasu. Jest bardzo uzyteczny podczas utraty widzialnosci satelitow systemu GPS, na przyklad w gestej zabudowie miejskiej, lasach, tunelach, itp...

Wyglada na to, ze oba sposoby okreslania pozycji daja pupy.

Sprawdz w diagnostyce systemu GPS, czy pozycja jest wyznaczana na biezaco.

Zobacz, czy nawigacja otrzymuje prawidlowa informacje o predkosci z systemu ABS/ASC, na przyklad wyzeruj odczyt predkosci sredniej i zobacz, czy cos sensownego sie dzieje w czasie jazdy.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

OK Arecki zrobię jak piszesz ,na teraz mogę jeszcze dodać że jak pokonałem trasę tczew-gdynia 61Km w dwie strony daję na 122km jechałem cały czas obwodnicą trójmiasta z tempomatem równe 120km/h a średnia prędkość u mnie na komputerze pokazywała 23km/h :cry: jak jeżdze po mieście zawsze pokazuje 18km/h a jak jechałem 120km/h przez godzinę obliczył mi tylko 23km/h piszę bo może to coś Ci podsunie;)

Kasowales wskazania sredniej predkosci? Powinny byc po tym tylko kreseczki.

Wyczysc odczyt predkosci sredniej w czasie jazdy, wskazania po tym, przez dluga chwile, powinny byc zblizone do aktualnej predkosci.

Jezeli komputer nie byl skasowany, to srednia jest obliczana od ostatniego wyczyszczenia wskazan.

P.S. Zastanowilem sie troche i wiem, ze napisalem troche nieprawdy. Z ABS/ASC idzie informacja o przebytej drodze i na podstawie tego komputer oblicza predkosc. Na to samo jednak wychodzi...

Pozdrawiam, ///M5

Arecki zapomniałem napisać jednej ważnej rzeczy mianowicie.jak mam podłączone tak jak powinno z tunerem tv to mi navigacji wogóle nie widzi ktoś podsunąl mi sposób abym wyjął wtyczke niebieską z tunera tv i podłączył pod nią czytnik navi .tak też zrobiłem i teraz mam navi ale za to nie mam tv.Może w tej wtyczce na ktorej obecnie chodzi navi nie idzie żadeń impuls na prędkość ponieważ te wtyczki różnią się od siebie kolorami i ilością kabli.Co myślisz? :mad2:

Popracuj lepiej nad odzyskaniem pozycji z GPS. Czy antena jest poprawnie zainstalowana? Jezeli GPS nie dziala poprawnie, to nawigacja inercyjna tez bedzie do kitu, to znaczy, ze wedlug navi bedziesz sie poruszac po krzakach, lakach i innych bezdrozach.

Jak dobrze pamietam, to kolejnosc podlaczen jest: navi > tuner TV > monitor. Sprawdze wedlug WDS, bo w realu nie da rady, jestem kilka tysiecy kilometrow od domu.

Dopisane pozniej:

Twoj problem moze wynikac z typu zalozonej nawigacji. W Twoim roczniku byl MK1. Jaki typ zalozyles?

Popatrzylem w WDS, sa roznice w podlaczeniu sygnalow predkosci z przednich kol w nastepnych modelach nawigacji.

Po za tym poczytaj sobie: http://e38.org/onboardmonitor.pdf

Milej lektury!

Pozdrawiam, ///M5

Cześć Arecki

Więc tak zacznę od tego że dziś podniosłem tylne lewe koło wrzuciłem 3 bieg i podłączony do kompa stwierdziłem że komputer dostaje sygnał o prędkości zgadza się z kompa a tym na liczniku.Dzięki za linka już wcześniej to studiowałem:)

Ale mam myślę dobrą wiadomość pojechałem do kuzyna ma bmw X5 i navi mk III ja u siebie mam mk II odłączyłem jego czytnik navi i podłączyłem zamiast mojego i co się okazało że navi chodzi dobrze nawiguje itd. :mrgreen:

Z tego wnioskuję że kostka będzie dobra oraz instalacja.Problem tkwi albo w moim czytniku navi co chyba jest trochę wątpliwe albo w tym module GPS gdzie się antenę GPS podpina i tą czarną kostkę.Ponieważ mk III ma moduł w sobie i się antenę pod czytnik podpina a w mk II musi być podpięte pod ten moduł z racji że czytnik go nie posiada.

Informacja o predkosci jest pobierana z obu przednich kol.

Jezeli inny procesor nawigacyjny pracuje w Twojej instalacji poprawnie, to niestety ten co masz, jest do bani. Sprobuj go podlaczyc w innym samochodzie.

Modul odbiornika GPS nie ma wplywu na wskazania predkosci. Przebyta droga tez jest kalkulowana na podstawie informacji z kol i korygowana pozycjami z GPS.

Pozdrawiam, ///M5

• 10 miesięcy temu...