Skocz do zawartości

320D 150KM Hajcuje jak smok.. o co kaman...?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
no bardzo mnie zaciekawiło to rozwiązanie... dlaczego w wysokoprężnym odpuścili sobie chłodzenia powrotu spalin?? jest to zupełnie nie logiczne w odniesieniu do "zmiękczenia" działania silnika diesla.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
... dlaczego w wysokoprężnym odpuścili sobie chłodzenia powrotu spalin?? jest to zupełnie nie logiczne w odniesieniu do "zmiękczenia" działania silnika diesla.

W 318d e46 jest to standardowe rozwiązanie.

Opublikowano
W 318d e46 jest to standardowe rozwiązanie.

a to także dotyczy poliftowych 318tek?? czyli wychodzi na to, że tak naprawdę toksyczność spalin to jakiś "pic na wodę". Zatem w tych motorach układ recyrkulacji jest całkowicie odłączony/wyeliminowany, zatem wartości odczytów przepływki, oraz MAP muszą być zaniżone programowo, aby nie doprowadzało do przeładowania. Wiem że w 320d jest możliwość obniżenia progu działania EGR?? czy ktoś to robił u siebie i czy rzeczywiście wartości żądane [powietrza] przez ECU uległy obniżeniu w stosunku do serii [z full EGR]??

Opublikowano

próg można oczywiście zmniejszyć jeśli chodzi o działanie EGRu ale wyłączyć go całkowicie można tylko przez zmianę map ....

jak wiadomo wtedy więcej spalin idzie na samą turbinę i dlatego mamy przeładowanie ....

jak będę miał okazje to odczytam mapy w takim 318 d i popatrzymy jak to wygląda ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
no właśnie TC i dlatego mnie zastanawia czy przy obniżeniu progu działania EGR do min wartości również obniża się próg wartości zadanych przepływki i MAP sensora [ czujnik ciśnienia doładowania]. No najlepiej byłoby to wykonać właśnie w sterowniku silnika, bo jak wykonamy to "manualnie" czyt blokada blaszką/odłączenie węża vacum od zaworu EGR powoduje przeładowanie i zarejestrowanie błędu: EGR air mass to high 50mg/stroke ... a mnie jako perfekcjonistę nie interesuje TAKIE rozwiązywanie problemu, które doprowadza do takich akcji. Po prostu musi być idealnie :mrgreen: