Skocz do zawartości

330i - ponowna wymiana wahaczy po małym przebiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Jakiś czas temu, po wjechaniu w dziurę, zaczęło coś “skrzypieć” w autku przy jeździe po nierównościach w przednim zawieszeniu po lewej stronie. Jako że zbliżał się termin przeglądu, odpuściłam sobie warsztat, gdyż stwierdziłam iż na stacji diagnostycznej wyjdzie co i jak - no i tam mi powiedzieli, że prawy sworzeń do wymiany.

W związku z tym, już w warsztacie zamówiłam cały prawy wahacz Lemfordera wraz z tuleją. Podczas wymiany mechanik zwrócił uwagę, iż lewe koło ma luzy i trzeba również wymienić końcówkę drążka (co by się zgadzało co do strony odgłosów i nie wiem dlaczego nie wyszło to podczas przeglądu).

Po wymianie tej końcówki jadę, ale na inną stację diagnost., aby ustawić zbieżność, gdzie dowiaduję się, że lewe koło ma nadal luzy i założone są dwa różne wahacze: jeden stały a drugi pływający :mad2: :?:

Udaję się więc ponownie na warsztat, a tam co się okazuje, że żadnych luzów na kole nie ma (szarpaki są do bani), lecz zbieżności raczej nie można będzie ustawić, gdyż wartości mogą być rzeczywiście przekłamane, a to właśnie ze względu na założone dwa różne wahacze - tzn. po prawej stronie nowy wahacz jest prawidłowy (zamawiany po nr vin), a z lewej strony jest wahacz m-sport :duh: . I teraz tak: mechanik nie pamięta czy z prawej strony był również wahacz od m-sport ale raczej by zwrócił na to uwagę.

Moje pytanie: co powoduje jazda na dwóch różnych wahaczach? Gołym okiem to jedynie widać, iż rzeczywiście lewe koło trochę krzywo stoi, ale w sumie przez ponad dwa lata nikt na to uwagi nie zwrócił…

Teraz muszę wymienić drugi wahacz, a gdybym ten poprzedni wymieniła na m-sport to jakby to wpłynęło na zachowanie się auta na drodze? - zawieszenie mam fabrycznie sportowe ale nie jest to m-sport…

Edytowane przez moniaad
Opublikowano
Moim zdaniem jeśli masz sportowe zawieszenie to właśnie zawieszenie M-technic, ja mam u siebie również zawieszenie sportowe M-technic i jeśli dobrze pamiętam to sworzeń bodajże jest ustawiony pod innym kątem jak zwykły wachacz, jeśli preferujesz ostrą jazdę to wymień ten wachacz na M-technic bo te wachacze są przystosowane pod taki styl jeśli natomiast bardziej zależ ci na komforcie jazdy to kup drugi zwykły wachacz i sprawa załatwiona, w takim stanie jak teraz nie możesz tego zostawić musisz zdecydować czego pragniesz, jakiej charakterystyki choć amortyzatory i sprężyny jeśli masz M-technic są twardsze niz zwykłe, więc wiele się nie zmieni w komforcie jazdy jeśli założysz zwykłe wachacze a M-technic. Tylko M-technic wachacze kosztują raz tyle co zwykłe wachacze Lemfordera.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Podłączę się pod temat. Jak rozpoznać jaki wahacz zamontowany jest w aucie? Mam do wymiany jeden i nie wiem jaki kupić. Jeżeli to coś pomoże to mam sprężyny m-technik.
Opublikowano
Podłączę się pod temat. Jak rozpoznać jaki wahacz zamontowany jest w aucie? Mam do wymiany jeden i nie wiem jaki kupić. Jeżeli to coś pomoże to mam sprężyny m-technik.

Ja mam na wachaczach naklejki M-technic ale powinny chyba być numery i po nich na realoem sprawdzisz czy masz wachacze M-technic.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko M-technic wachacze kosztują raz tyle co zwykłe wachacze Lemfordera.

Kolego gdzie Ty kupujesz tak drogie wahacze M-technik. Normalnie jest on 100 droższy niz zwykły lemforder http://www.czescidobmw.pl/

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W oryginale m-techniki maja niebieskie nalepki
  • Partnerzy klubu
Opublikowano

W tym wypadku zdecydowanie polecam wahacze TRW ponieważ w opakowaniach TRW (tańszych na tej pozycji od Lemforder) są i tak wahacze Lemforder (potwierdzają to logo Lemforder na wahaczu).

Tu to opisał jeden z właścicieli BMW:

http://forum.bmw-3city.pl/viewtopic.php?t=6839

Mam wahacze TRW do tego modelu "na półce" i również to potwierdzam: http://www.czescidobmw.pl/Wahacz_M-TechnikTuleje,k,7160.php

Opublikowano
Naklejek nie mam, w sobotę wjadę na kanał i zobaczę czy są jakieś numery. Czy po numerze vin można to też sprawdzić, czy niekoniecznie?
Opublikowano

Order options

No. Description

226 SPORTS SUSPENSION SETTINGS

256 SPORT-/MF-STEERING WHEEL/CRUISE CONTROL

354 GREEN STRIPE WINDSCREEN

428 WARNING TRIANGLE

438 WOOD TRIM

459 SEAT ADJUSTM., ELECTR. W. MEMORY

481 SPORT SEATS F DRIVER/FRONT PASSENGER

502 HEADLIGHT WASHER SYSTEM

522 XENON LIGHT

534 AUTOMATIC AIR CONDITIONING

661 RADIO BMW BUSINESS

801 GERMANY VERSION

863 EUROPE/DEALER DIRECTORY

879 GERMAN/OWNERS HANDBOOK/SERVICE BOOKLET

915 BODY SKIN CONSERVATION, DELETION

Czyli jaki jest zwykły czy nie?

Opublikowano (edytowane)
W oryginale m-techniki maja niebieskie nalepki

Właśnie ten po lewej ma niebieską naklejkę z numerami i napisem m-sport.

Czyli rozumiem, że jeżeli podczas zamawiania prawego wahacza zostało sprawdzone, jakie są zamontowane a nie po nr vin i wzięłabym m-technik to by było wszystko ok i nie musiałabym wymieniać teraz po raz drugi :?: :duh:

Po obejrzeniu letnich opon - z jednej całkowicie jest starty bieżnik z samego brzegu - czy to jest może właśnie wina tego, iż były dwa różne wahacze? :mad2:

Edytowane przez moniaad
Opublikowano
Powiem co wiem, auto ma w tej chwili założone 2 wahacze pływające i to tyle. Mam już kisiel z mózgu od szukania jaki wahacz powinienem kupić :mad2: . Byłem w paru sklepach z rozkodowanym vinem. W jednym mówią zwykły w drugim że to nie zwykły :duh: :cry2: . Normalnie krew mnie zaleje i skończy się na tym, że kupie 2 nowe :evil:
Opublikowano
Tylko M-technic wachacze kosztują raz tyle co zwykłe wachacze Lemfordera.

Kolego gdzie Ty kupujesz tak drogie wahacze M-technik. Normalnie jest on 100 droższy niz zwykły lemforder http://www.czescidobmw.pl/

Kolego jeszcze nie kupowałem ale w jednym sklepie którym się zaopatruje ceny takie 500 zwykły lemforfer 900 M-technic a w ASO bo też sprawdzałem 1120 zeta a ile płacicie u stonesa trzeba zapłacić to nie wiem.

Kolego jeśli masz sprężyny M-technic kup wachacze M-technic i się nie pytaj sprzedawców co masz i tyle.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
opcja 226 to zwykłe, 338 m-technic
  • Partnerzy klubu
Opublikowano
Order options

No. Description

428 WARNING TRIANGLE

438 WOOD TRIM

522 XENON LIGHT

661 RADIO BMW BUSINESS

801 GERMANY VERSION

Wahacze inne niż standardowe w e46 są tylko w przypadku opcji S338A M Pakiet Sportowy II. Dla Twojego VINu wahacze wychodzą standardowe czyli:

31 12 6 777 851 i 31 12 6 777 852 .

Opublikowano
Order options

No. Description

428 WARNING TRIANGLE

438 WOOD TRIM

522 XENON LIGHT

661 RADIO BMW BUSINESS

801 GERMANY VERSION

Wahacze inne niż standardowe w e46 są tylko w przypadku opcji S338A M Pakiet Sportowy II. Dla Twojego VINu wahacze wychodzą standardowe czyli:

31 12 6 777 851 i 31 12 6 777 852 .

Kolego chyba jesteś w błędzie 226 sport suspension settings to jest właśnie sportowe zawieszenie M-technic a nie zwykłe a to co piszesz S338A M Pakiet Sportowy II to jest sportowe zderzaki przód i tył bo ja takie zestawienie mam a nie jak piszesz że to sportowe zawieszenie, bo ja mam i 226 i 338 i mam zawiechę i zderzaki M-technic, myślę że się ze mną zgodzisz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego chyba jesteś w błędzie 226 sport suspension settings to jest właśnie sportowe zawieszenie M-technic a nie zwykłe a to co piszesz S338A M Pakiet Sportowy II to jest sportowe zderzaki przód i tył bo ja takie zestawienie mam a nie jak piszesz że to sportowe zawieszenie, bo ja mam i 226 i 338 i mam zawiechę i zderzaki M-technic, myślę że się ze mną zgodzisz.

Niestety nie masz racji, temat był już przerabiany od deski do deski i tu na forum i na 'sport'. Poszukaj w archiwum, wszystko już było powiedziane na ten temat włącznie z przykładami aut ludzi z forum.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety nie masz racji, temat był już przerabiany od deski do deski i tu na forum i na 'sport'. Poszukaj w archiwum, wszystko już było powiedziane na ten temat włącznie z przykładami aut ludzi z forum.

Jest tak jak pisze Bax

U mnie jest takie wyposażenie

Dane pojazdu

Art. Wartość

Numer podwozia WBAAL91000FS10168

Kod typu AL91

Typ 330D (EUR)

Typoszereg E E46 (4)

Seria 3

Rodzaj konstrukcji LIM

Układ kierowniczy LL

Drzwi 4

Silnik M57

Pojemność skokowa 3.00

Moc 135

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor SONDERLACKIERUNG (490)

Tapicerka STANDARDLEDER/SCHWARZ (N6SW)

Data prod. 2000-05-25

Wyposażenie

Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)

S210A DYNAMIC STABILITY CONTROL (DSC) Dynamiczny ukł. przeciwpoślizgowy III

S226A SPORTS SUSPENSION SETTINGS Sportowe dostosowanie podwozia

S235A TRAILER-HITCH WITH REMOVABLE HEAD Zaczep holowniczy zdejmowany

S256A SPORT-/MF-STEERING WHEEL/CRUISE CONTROL Kierownica sport./MFL/regul. prędk.

S261A SIDE AIRBAG FOR REAR PASSENGERS Poduszka bocz. pasaż. na tyln. siedz.

S302A ALARM SYSTEM Instalacja alarmowa

S313A EXTERIOR MIRROR PACKAGE Lusterko zewn. z funkcją składania

P337A M SPORTS PACKAGE M Pakiet sportowy

S358A CLIMATE COMFORT WINDSCREEN Szyba frontowa klimatyzacji komfort

S403A GLAS ROOF, ELECTRIC Dach przesuwno-uchylny, elektryczny

S415A SUNBLIND FOR REAR WINDOW Roleta przeciwsłoneczna tylna

S428A WARNING TRIANGLE Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S431A INTERIOR RR VW MIRROR W AUT ANTI-DAZZLE Wew. lust. wst. z automatyką przyciemn.

S441A SMOKERS PACKAGE Pakiet dla palących

S465A THROUGH-LOAD SYSTEM System załadunku

S481A SPORT SEATS F DRIVER/FRONT PASSENGER Fotel sportowy

S488A LUMBAR SUPPORT DRIVER/FRONT PASSENGER Podparcie lędźwi kierowcy i pasażera

S494A SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera

S502A HEADLIGHT WASHER SYSTEM Spryskiwacze reflektorów

S521A RAIN SENSOR Czujnik deszczu

S522A XENON LIGHT Światło ksenonowe

S534A AUTOMATIC AIR CONDITIONING Automatyczna klimatyzacja

S609A NAVIGATION SYSTEM PROFESSIONAL System nawigacji Professional

S672A CD CHANGER BMW FOR 6 CDS Zmieniarka CD na 6 płyt CD

S674A HIFI LOUDSPEAKER SYSTEM HARMAN KARDON System HiFi Harman Kardon

S715A M AERODYNAMICS PACKAGE M Technic Pakiet aerodynamiczny

S760A INDIVIDUAL HIGH-GLOSS SATIN CHROME Wysoki połysk Shadow-Line

S772A INTERIOR TRIM ALU BLACK CUBE Interieurleisten Alu Black Cube

S775A INDIVIDUAL ROOF-LINING ANTHRACITE Obicie podsufitki, antracyt

S785A WHITE DIRECTION INDICATOR LIGHTS Lampy kierunkowskazów białe

S789A M LT/ALY WHEELS WITH MIXED TYRES Obr. BMW, st. le. indywid.

L801A GERMANY VERSION Wersja krajowa Niemcy

S863A EUROPE/DEALER DIRECTORY Spis dealerów, Europa

S879A GERMAN/OWNERS HANDBOOK/SERVICE BOOKLET Instrukcja obsługi po niemiecku

P981A COMFORT PLUS PACKAGE Top Komfortpaket

Wyposażenie seryjne

S411A WINDOW LIFTS, ELECTRIC Siłownik szyby elektryczny przedn/tylny

S473A ARMREST, FRONT Podłokietnik przedni

S520A FOGLIGHTS Reflektor przeciwmgłowy

S548A SPEEDOMETER WITH KILOMETER READING Licznik kilometrów

S550A ON-BOARD COMPUTER Komputer pokładowy

S832A BATTERY IN LUGGAGE COMPARTMENT akumulator w bagażniku

Indywidualne dane pojazdu

Tekst

---- Processing Individual

Sign "BMW individual"

0490 Color

Paintwork "dakar yellow", as code 337

in combination with the "M aerodynamics package", as opt. 715.

I nie mam wahaczy M-technik chociaż jest pozycja S226A SPORTS SUSPENSION SETTINGS Sportowe dostosowanie podwozia . Nr VIN jest podany wiec mozesz sobie sprawdzić

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Opublikowano
opcja 226 to zwykłe, 338 m-technic

Wahacze inne niż standardowe w e46 są tylko w przypadku opcji S338A M Pakiet Sportowy II.

I to wszystko wyjaśnia - więc w związku z tym, dzięki poprzedniemu właścicielowi, muszę wymienić i drugi wahacz choć jest dobry :mad2: :roll:

Wnioskuję z tego również, iż ten starty bieżnik na brzegu opony to wina dwóch różnych wahaczy...

Opublikowano

VIN long WBAEX91080PH95715

Type code EX91

Type 330D (EUR)

Dev. series E46 (3FL)

Line 3

Body type TOUR

Steering LL

Door count 5

Engine M57/TU

Cubical capacity 3.00

Power 150

Transmision HECK

Gearbox MECH

Colour BLACK SAPPHIRE METALLIC (475)

Upholstery STOFF LASER/ANTHRAZIT (G7AT)

Prod. date 2004-07-28

Order options

No. Description

1CA SELECTION COP RELEVANT VEHICLES

167 EU4 EXHAUST EMISSIONS NORM

249 MULTI-FUNCTION FOR STEERING WHEEL

338 M SPORTS PACKAGE II

386 ROOF RAIL

423 FLOOR MATS, VELOUR

428 WARNING TRIANGLE

431 INTERIOR RR VW MIRROR W AUT ANTI-DAZZLE

494 SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER

508 PARK DISTANCE CONTROL (PDC)

521 RAIN SENSOR

522 XENON LIGHT

609 NAVIGATION SYSTEM PROFESSIONAL

644 PREP. FOR. MOB. PH. BLUET. INTERF.

650 CD PLAYER

710 M LEATHER STEERING WHEEL

716 M AERODYNAMICS PACKAGE II

724 EDITION SPORT

760 INDIVIDUAL HIGH-GLOSS SATIN CHROME

761 INDIVIDUAL SUN PROTECTION GLAZING

770 INTERIOR TRIM ALU SILVER CUBE

775 INDIVIDUAL ROOF-LINING ANTHRACITE

785 WHITE DIRECTION INDICATOR LIGHTS

788 M LT/ALY WHEELS

8SP COP CONTROL

801 GERMANY VERSION

972 COMFORT PACKAGE

Series options

No. Description

210 DYNAMIC STABILITY CONTROL (DSC)

411 WINDOW LIFTS, ELECTRIC

473 ARMREST, FRONT

520 FOGLIGHTS

548 SPEEDOMETER WITH KILOMETER READING

550 ON-BOARD COMPUTER

832 BATTERY IN LUGGAGE COMPARTMENT

851 LANGUAGE VERSION GERMAN

Jednak mieliście rację 338 M sport package II to zawieszenie M-Technic a 716 to zderzaki M-technic, tylko dziwne że u kolegi ziomekthx nie ma zawieszenia M-technic choć po vinie powinien mieć to jest to oznaczenie:

to że u mnie jest tylko z tą różnicą że mam auto z 2004 roku i wtedy oznaczenie było takie:

338 M SPORTS PACKAGE II chyba że to nie oznacza zawiechy M-Technic tylko to:

724 EDITION SPORT i wtedy wyjaśniało by że kolega ziomekthx nie ma zawieszenia M-Technic, albo ktoś już wymieniał wachacze i założył zwykłe, ale to nie jest ważne, przyznaję się bez bicia że myliłem się. Pozdrawiam Mario. A tak nawiasem niezły wypas masz w swojej Buni ziomekthx, naprawdę niezły.

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze jedno pytanko - może trochę naiwne.

Rozumiem, że teraz wszystkie części są zamawiane po nr vin; jednakże w przypadku tych nieszczęsnych wahaczy - jeżeli mechanik zabiera się za wymianę jednego z nich to nie powinien zerknąć na drugą stronę by się przekonać, że zakłada taki sam wahacz :?: :?

Edytowane przez moniaad
Opublikowano
Powinien to zrobić ale w praktyce różnie to bywa. Znalazłem na allegro kpl. wahaczy meyle hd jedne są w cenie ok 990 zł za kpl a drugie 1400. W opisie niczym się nie różnią. Ktoś wie o co kaman? Czyżby takie wysokie różnice w marżach sprzedawców ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jednak mieliście rację 338 M sport package II to zawieszenie M-Technic a 716 to zderzaki M-technic, tylko dziwne że u kolegi ziomekthx nie ma zawieszenia M-technic choć po vinie powinien mieć to jest to oznaczenie:

to że u mnie jest tylko z tą różnicą że mam auto z 2004 roku i wtedy oznaczenie było takie:

338 M SPORTS PACKAGE II chyba że to nie oznacza zawiechy M-Technic tylko to:

724 EDITION SPORT i wtedy wyjaśniało by że kolega ziomekthx nie ma zawieszenia M-Technic, albo ktoś już wymieniał wachacze i założył zwykłe, ale to nie jest ważne, przyznaję się bez bicia że myliłem się. Pozdrawiam Mario. A tak nawiasem niezły wypas masz w swojej Buni ziomekthx, naprawdę niezły.

Dzieki kolego. Długo jej szukałem ale opłacało sie.

Zaraz napisze do ASO i zapytam sie czego dotyczy P337A M SPORTS PACKAGE i dam znać. gdy po VIn-ie spisuje nr wahaczy to wychodzi ze mam zwykłe

Sprzedam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak jak obiecałem.

Pytałem się co oznacza ten skrót P337A M SPORTS PACKAGE

Odpowiedź : chodzi o sportowe dostosowanie podwozia

amortyzatory, wahacze, tuleje wahaczy

itp.

Więc wale następne .

Myślałem ze te oznaczenie 226 SPORTS SUSPENSION SETTINGS właśnie to oznacza

I drugie moje pytanie:

tu podaje nr wahacza z VIn-u tego samochodu31126777851

pytam bo w jednym sklepie znalazłem ze jest to zwykły wahacz

a te wahacze M miały inny nr

Odpowiedz:

nie wiem dokładnie ponieważ weryfikuje to dopiero to dopiero po VIN-ie

poproszę o numer VIN

i sprawdzę jakie wahacze są Panu potrzebne

No i ja: podałem VIN

Odpowiedź ASO :

zwykłe wahacze są u Pana w samochodzie

No i kolejne moje pytanie:

no właśnie to też mnie zastanawia jak i wiele innych osób

i Tu mam pytanie właśnie co oznacza ten skrót P337A M SPORTS PACKAGE

Odpowiedź ASO:

ma Pan sportowe dostosowanie podwozia, ale nie zawieszenie M

tak jak M Pakiet różni sie od M Technik cz M Power

Kolejne pytanie:

rozumie czyli to jest ten skrót 226 SPORTS SUSPENSION SETTINGS

Odpowiedź ASO:

Tak

Kolejne pytanie:

Czyli ten skrót P337A M SPORTS PACKAGE oznacza tylko tyle ze nie ma wahaczy M ? nić więcej on nie oznacza ?

Odpowiedzi już nie uzyskałem.

Sprzedam