Skocz do zawartości

320i Muli jak jest zimna

Gość maciej86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem BMW e36 320i vanos rok 1993.

Zauważyłem iż jak odpale auto po postoju np rano przez droge około 700 a 1000 metrów auto nieznacznie reaguje na wciśnięcie pedału gazu (muli się) dopiero po chwili jak by sie troszke rozgrzało auto chodzi sprawnie. Po kolejnym odpaleniu w tym samym dniu zazwyczaj nie przejawia takich objawów. Może tutaj znajde na to odpowiedź:)

Pozdrawiam!

--// BMW E36 320i VANOS 93' \ \ --

czy jest gaz w aucie?

trochę mało danych

jak odpala na zimnym? czy nie czuć benzyny w spalinach?

czy zaglądałeś do świec?

dobrze by było zmierzyć kompresję

Auto nie ma gazu

Auto odpala na zimnym bez żadnych problemów silnik chodzi równo nie czuć benzyny w spalinach...

Świece przejrzałem był nagar na kilku sztukach wyczyscilem je i delikatnie przejechałem papierem ściernym...

Kompresji nie sprawdzałem jeszcze...

dobrze by było zajrzeć do wtyczek czujników wałka rozrządu i wału

pod te gumowe osłony

izolacja na przewodach lubi się z wiekiem wykruszyć i dochodzi do zwarcia

błędu nie ma a auto muli

mniej wiecej które to wtyczki? nigdy nie mialem BMW wiec troszke brak wiedzy ;-/ ale nadrabiam ;)

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CE51&mospid=47460&btnr=11_1480&hg=11&fg=15

nr.17 to czujnik wałka

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CE51&mospid=47460&btnr=11_1485&hg=11&fg=10

nr.9 to czujnik wału

wtyczki od nich są pod kolektorem ssącym

polecam kupienie książki H.R Etzold BMW serii3 sam naprawiam

jeżeli chcesz dłuższy czas jeżdzić tym autem to na pewno się przyda

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CE51&mospid=47460&btnr=11_1480&hg=11&fg=15

nr.17 to czujnik wałka

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CE51&mospid=47460&btnr=11_1485&hg=11&fg=10

nr.9 to czujnik wału

wtyczki od nich są pod kolektorem ssącym

polecam kupienie książki H.R Etzold BMW serii3 sam naprawiam

jeżeli chcesz dłuższy czas jeżdzić tym autem to na pewno się przyda

Ok dzięki myśle że dziś sprawdze kable przy tych czujnikach... Ową książke już posiadam o której mówisz:) Później napisze jak tam te kable wyglądały... jeszcze przeczyszcze układ dolotowy to nie powinno niczemu zaszkodzić a może coś pomoże...

Czy druga sonda lambda może mieć wpływ na takie zamulanie? u mnie ktoś wycioł katalizator i wogóle nie wspawał tamtej sondy wisi sobie na haczyku obok tłumika;/

Raczej to wina przepływki kolego.Proponuje ją odpiąć i sprawdzić czy rano będzie mulił.

Witam!

Sprawdziłem tak jak mówiłeś po odpięciu prezepływomierza było gorzej... wogóle nie chciała jechać... a po podpieciu czuć iż dostaje więcej mocy jednak to nie jest to co e36 2.0 kolegi czuć że ona ma moc... zaczynam sie zastanawiać nad tym vanosem dużo o nim slyszałem... jakieś rady ?

• 2 tygodnie później...

Zaczne od tego:

przepływomierz sprawdzony i zamieniony z innym efekt taki sam

podjechałem na inny komputer efekt bemka nie ma żadnego błędu wszystko ok

wydaje mi się że może samochód troche za dużo spala paliwa hmm ale do tego pewności to nie mam...

sondy wszsytko niby ok...

efekt zamulenia pozostaje ktoś wkońcu znajdzie na to odpowiedź ?

Po prostu takowych przyczyn jest wiele. Przez internet do samochodu Ci nie zajrzymy, proste.

A co do błędu sondy która sobie wisiała, jeśli była sprawna to czemu miałaby pokazywać błąd? Jak wyjmie się puszkę filtra i odpali lub wyciągnie przepływomierz z dolotu, to błędu przepływki zapewne też nie pokaże, osobiście nie przywiązywałbym dużej wagi do diagnostyki komputerowej, bo coś musi na prawdę paść, żeby pokazało błąd.