Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dokładnie....,

garaż ma ten plus, że jak wysiadzasz to właściwie nie masz szans nie poczuć, że trwa porces wypalania, podsumowując "wali zgniłymi jajani"...nawet jak zgasiłeś i wyszedłeś z auta to czuć...na przyszłość jak coś takiego zrobisz, zapłon i jazda w kerunku wolnej drogi aby jechać w miarę stałą ale nie b.niską prędkością...jak nie ma takiej drogi to dowolna jazda zawsze będzie lepsza od wypalania na postoju...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

..ze względów marketingowych nie ma kontrolki z info o dopalaniu...choć była by to istotna informacja, są autka które takową posiadają i formując o procesie, podpowiadają kierowcy o konieczności dalszej jazdy, co jest bardzo istotne dla "zdrowia" silnika i samego DPF...ale bardzo upierdliwe dala użytkownika :wink:

..na forum Opla Zafira część kierowców pokupowała sobie fejsy diagnostyczne i kontrolują napełnienie filtra...tak aby nie dopadło ich dopalanie w momencie gdy np. dojeżdżają spóźnieni do pracy :P

...ogólnie to porażka jakaś i prędzej czy później decydują się na usunięcie :duh:

Opublikowano

Tak myślałem, żeby wyjechać z garażu... ale jeszcze trochę posmrodziłem i zgasiłem, dobrze, że żaden sąsiad akurat nie wszedł :mrgreen:

No nic, dzisiaj go przepalę w trasie. Dzięki za info. :cool2:

Pzdr.

• 10 lat później...
Opublikowano

Cześć, po wymianie rozrządu, klap kolektora dolotowego itd. Zauważyłem, że zaczyna mi sie robić czarny wydech, ale nie zauważyłem żeby z rury leciał jakikolwiek dym, czym to może być spowodowane?

N47 320d ed 2011

Opublikowano

na 90% obstawiam nieszczelny dolot. Częsta przypadłość w bmw.

Do tego trzeba zerknąć na korekty wtrysków. Jeśli są niepokojąco duże trzeba je wziąć na stół do jakiegoś serwisu np Bosh'a i niech zrobią testy.

Opublikowano
na 90% obstawiam nieszczelny dolot. Częsta przypadłość w bmw.

Do tego trzeba zerknąć na korekty wtrysków. Jeśli są niepokojąco duże trzeba je wziąć na stół do jakiegoś serwisu np Bosh'a i niech zrobią testy.

Dziś zobaczyłem, że wywala mi olej spod uszczelek, ciśnie aż na kielich od strony kierowcy, ubyło go trochę, jak odepnę wąż od odmy to jest małe ciśnienie, czyli wszystko wskazuje na to, że odma zpachana?

Opublikowano

Możliwe ze przyczyną jest odma.

To już najlepiej jeśli ogarnie osoba, która ma odpowiednie narzędzia by to zweryfikować.

Odma jest wbudowana w pokrywę silnika wiec nie jest to łatwy temat (wymiana membrany ze sprężynką nie wystarczy).

Opublikowano
Mechanik stwierdził, że odma do wymiany, przebieg 260 tysięcy także chyba można w to wierzyć
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dla potomnych: Winowajcą była zapchana odma przy przebiegu 260 tyś km. Po wymianie olej który myślałem, że ucieka "wrócił" do wartości na bagnecie sprzed usterki. Wycieki ustały, a olej walił głównie przez bagnet, końcówka rury wydechowej już się nie brudzi.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja miałem również wydech okopcony i jak tylko wymieniłem DF od razu wydech mam czysty - reasumując DPF powoduje zatrzymanie sadzy w filtrze taką mam teorię opartą faktem w moim E90

https://omegle.onl/ vshare

Albatros wspomniał o wymienionej turbinie - jeżeli doszło do uszkodzenia turbiny to mogło doprowadzić do wydostania się oleju do PDF'a i częściowe jego zapchanie

I got this,..