Skocz do zawartości

318i M40 Problemy z rozrusznikiem - rozrusznikami

moby

Rekomendowane odpowiedzi

Problem z odpaleniem auta. Powstala juz niezla historia "choroby", ktora ponizej przedstawiam: W zeszlym roku w zime rozrusznik zawsze krecil ale czesto za drugim razem lecz tylko na zimym silniku, po rozgrzaniu i latem problemu nie bylo zadnego. Teraz tak to wyglada, ze pewnego dnia nie odpalilem juz wcale. Jako ze 4 lata temu mialem podobny problem wymienilem kolo zamachowe i rozrusznik. Bylo ok przez 3 dni po czym znowu to samo. Wirnik kreci ale nie silnikiem. Na sucho po wyjeciu rozrusznika z samochodu wydaje sie byc ok. tzn stratuje czysto i prawidlowo. Solenoid wyrzuca bendix, dwa obwody sprawdzone ohmomierzem - pierwsze okolo 15 ohm - drugie - 19 ohm. czy tak ma byc? Bendix po prymitywnej probie zatrzymania go trzonkiem mlotka nie poddal sie i przypalil mlotka trzonek. Wkladam go spowrotem i... nie dziala. OK, mam pod reka jakies inne rozruszniki ale nie od bemki jednak udaje mi sie dopasowac elektormagnez. zakladam go i ciach! dziala!!! Niestety na dwa dni. Objawy prawie te same - wirnik kreci ale po okolo cwierc sekundy krecenia silnikiem "zrywa sie" po czym obraca sie juz sam. po sprawdzeniu ohmomierzem wychodzi ze ma 7ohm i 9 ohm. Mam dosc ale trzeba dzialac. kupuje uzywany rozrusznik, zakladam go i dziala. sprawdzalem 30 razy pod rzad i krecil. niestety za 31 znowu to samo. Zeby wyjasnic raz jeszcze: pierwszy rozrusznik calkiem nie dzialal. 2-gi dzialal 3 dni a po wymianie solenoidu nastepne dwa. trzeci rozrusznik kielbasi sie zaraz po zalozeniu. Co sie dzieje ? Dawalem dodatkowa mase na silnik porzadnym przewodem rozruchowym. Rozruszniki byly sprawdzane takze na samochodzie podlaczone "na ostro" i nie ma komletnie zadnej roznicy w porownaniu z kreceniem kluczykiem. Rece mi opadly ale taka mam teraz wprawe w montazu i demontazu rozrusznika ze masakra. Prowadzilem tez inne manewry, ktore pomijam zeby nie zanudzac. Mial ktos takie co kiedys? Auto e36 m40 1992 318i help Edytowane przez moby

• Zasłużeni forumowicze
Do sprawdzenia kostka stacyjki(choć to mało prawdopodobne) i przekaznik rozrusznika.Podawałeś prąd na kródko na automat rozrusznika gy nie chciał zapalić,bo to by mogło wiele wyjaśnić.Ja stawiam na przekaznik(zbyt słaby przepływ prądu by wyrzucić i utrzymać bendiks).
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Tak, probowalem na ostro bezposrednio z glownego zacisku pradowego na pin automatu, choc nie w ostatnim przypadku bo obecnie za ktoryms razem wreszcie zapali - poki co - ale obawiam sie ze znowu koniec rozrusznika jest bliski. przekaznik rozrusznika? przejze schemat bo nawet nie wiem ktory to.

Kolego , miałem podobną sytuację i też w m40, słuchaj , najprostrzym rozwiązaniem jest to ,ja miałem za słaby pąd z stacyjki , kostka stacyjki wypalona , ale że uciekałem z kosztów to zrobiłem tak,ten nazwijmy słaby prąd z wypalonej stacyjki dałem na wysterowanie elektromagnesu , za pomocą przekażnika 45A, a mocny prąd na rozrusznik dałem prosto z akumulatora , i po tej operacji problem odszedł w nieznane. Działa z 2 lata bez najmnieszego problemu gwizda ino szum pozdrawiam Tomasz.

ok znalazlem na schemacie ten przekaznik rozrusznika ale gdzie on wlasciwie sie znajduje....? bo nie widze go w glownej skrzynce pod maska. pod schowkiem cos tam chyba bylo tez elektycznego... to tam?

ok znalazlem na schemacie ten przekaznik rozrusznika ale gdzie on wlasciwie sie znajduje....? bo nie widze go w glownej skrzynce pod maska. pod schowkiem cos tam chyba bylo tez elektycznego... to tam?

Zmień tytuł tematu na poprawny bo dostanieś ostrzeżenie od ''mattissa'' lub zamknie ci temat