Skocz do zawartości

Zamarzajace zamki e39

okolita

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem a mianowicie zamarzaja mi zamki w drzwiach otworzyc moge ale zamknac sie juz nie da co mozna z tym zrobic jest jakis preparat na wytracanie wody z zamka bo te odrazacze juz probowalem nic nie daje czekam na jakies propozycje :D

psiknij odmarazaczem na ten plastikowy skobel w zamku i nim poruszaj pozamykaj pare raz reczni przesun go do gory az zaskoczy i klamką otworz

ja tak zrobilem z WD40 i mam spokoj do -20 powyzej czasami przymarza

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Ja miałem problem z zamkiem bagażnika w mercu, jak wcisnąłem przycisk od otwierania zamka to zostawał w środku;/ No i zacinał się przy otwieraniu/zamykaniu, przepłukałem go WD40 a potem wstrzyknąłem strzykawką parę mililitrów oleju i od tamtej pory mam spokój, robiłem to w grudniu przy mrozach, teraz też są niezłe mrozy w nocy i rano wszystko działa jak trzeba:)

A na wiosnę proponuję wyjąć wkładki i porządnie wymyć z syfu i nasmarować bo jak się zatrą zapadki to będzie płacz jak kluczyk stanie w poprzek i nie będzie się chciał ruszyć ani wyjść z zamka.

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif

wd40 moze i wypycha wilgoc ale nie smaruje

polecam zalatwic garaz zostawic w cieple na dobe nasmarowac wazelinka techniczna a najlepiej rozebrac i wysmarowac

ja to klade na urok marki to moje 3 bmw i w kazdym tak mialem w jednym od kierowcy w drugim u pasazera a teraz w obu zrobilem tak jak napisalem i narazie przeszlo

Ci co piją są dla mnie niczym ...................NICZYM PRZYJACIELE !!!!!!!!!!!!!

http://img844.imageshack.us/img844/2876/forumkr.jpg

• Zasłużeni forumowicze
wd40 moze i wypycha wilgoc ale nie smaruje

Jak nie smaruje jak smaruje. Nie tak oczywiście jak tawot czy inny smar maszynowy. Dlatego napisałem, że wypchnie wilgoć i wstępnie przesmaruje. Kolego. Jak np. pasy do spinania auta na lawecie zardzewieją i się zasyfią i nie da się ich ruszyć, to WD-40 jest najlepsze do rozruszania tego na szybko, więc jak by nie smarowało to by było w takiej sytuacji bezużyteczne.

mylisz sie calkowicie w twoim przykladzie zadzialal jako odrdzewiacz i nie ma nic wspolnego ze smarowaniem rownie dobrze pasy mozesz polac coca cola a zrob to samo z zamkami to zobaczysz

naprawiam sprzet elektroniczny muzyczny i wd 40 stosuje sie jak gdzies cos przerywa na sciezce np potencjometr ale zostaw go na troche dluzej i potencjometr ciezko bedzie ruszyc zreszta popsikaj wd 40 na zawias jako ze jest mokry chwilowo podziala ale po jakims czasie zawias zacznie skrzypiec i to mocniej

z innej beczki jako zem fan rowerów podam przyklady z forum rowerowego

"WD-40 i smarowanie łańcucha - jak to jest naprawdę!

uzywajac wd-40 po 50km naped wydawal u mnie dzwieki jak cos co niebylo nigdy smarowane a finish line trzyma 3x-4x dluzej (a warunkach duzych opadow jest niezastapiony)

wd-40 uzywam do czyszczenia napedu z piachu i wody a nastepnie czyszcze naped do sucha, po czym smaruje finislinem

wd 40 to srodek penetrujacy a nie smar. na milosc boska ludzie nie uzywajcie tego do smarowania lancucha! jak wiekszosc uzywajacych zlookala po 1 treningu naped jest caly usyfiony i wydaje straszne dzwieki. 15 zlotych na finish line to chyba nie taki duzy wydatek. wd 40 sie nadaje tylko do czyszczenia i na rdze. pzdr

Jest tez glos przeciw ale ..... :norty:

Mylisz się chłopcze - WD40 to jednocześnie penetrator i smar.

Chcesz się przekonać to zrób sobie test!

2 stalowe gwóźdź czyścimy z rdzy , jeden dokładnie pryskamy WD40 drugi nie,

Obydwa wrzucamy do kieliszków z wodą (najlepiej osobno)

Już po 1 dniu zobaczy Pan że gwóźdź pryskany nie rdzewieje, jest

zabezpieczony cieniutką warstwą preparatu. "

Jest i odpowiedz ...... :norty:

nie watpie w mozliwosci wd 40 do walki z rdza. :norty:

takze ja z racji doswiadczenia polecam wd 40 jak sie cos chce ruszyc co samo sie nie chce poddac odrdzewic itp itd jesli chodzi o wlasciwosci smarne ;)

nie polecam wd40

najlepsza wedlug mnie kazdy moze miec swoje zdanie jest wazelinka :norty: techniczna

pozdrawiam

Ci co piją są dla mnie niczym ...................NICZYM PRZYJACIELE !!!!!!!!!!!!!

http://img844.imageshack.us/img844/2876/forumkr.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Kolego. Nie czytasz ze zrozumieniem. W pierwszej fazie po popryskaniu WD-40 smaruje i sam to przyznałeś, że póki to co popryskałeś jest mokre to jest ok. I o to chodzi w pierwszym użyciu. WD-40 usunie wodę, przesmaruje, spowoduje, że to co jest zatarte się ruszy. Mój pierwszy post był wyraźny, najpierw WD-40 do usunięcia wody i ruszenia zamka, potem smar techniczny. Nie wiem po co Twoje wywody. Z mechanizmem pasa też chodzi o rozruszanie, czyli WD-40 penetruje i smaruje wstępnie wszystkie szpary, dzięki czemu da się ruszyć to co się ruszyć nie chciało. Przykład z łańcuchem jest bez sensu, chyba, że komuś zastał się tak, że w ogóle nie da się go ruszyć pomiędzy ogniwami, to WD-40 jest do tego. Nigdy nie pisałem, że WD-40 jest docelowym smarem na pozostawienie go na dni, tygodnie, miesiące. Jeszcze raz proponuję czytać ze zrozumieniem całą wypowiedź. ;)

• Zasłużeni forumowicze
Ty kiedys w ogóle czytales co pisze na wd 40 :shock: . Ja zawsze używam tego preparatu i zawsze jest dobrze jesli nie jest on wystawiony na dzialanie wody , która poprostu go wypłukuje! Jesli masz dobre dojscie to mozna cos posmarowac olejem , ale jesli nie to tylko wd 40 tam wniknie . Mam dwie koparki i tam to dopiero jest smarowania i gdzie smar nie dojdzie a ciagle skrzypi to tylko wd 40 bo takie skrzypienie po kilku godzinach pracy moze mnie słono kosztowac :?

• Moderatorzy

Kto ma racje, ten stawia kolacje...

Wygrałeś wycieczkę,weź teczkę :mrgreen:

Ja jestem zadowolony bo już tyle lat a nigdy nie miałem problemu z zamkami i wkładkami(czyżby wyjątek) :D .Co do WD40 to niby jest od wszystkiego,ale nie do końca.Po wyschnięciu specyfik powoduje to że pojawia się patyna(taki biały nalot),pozatym jak to penetrator-wypłukuje wszystko czyli smary stałe też(kolega djdolar ma rację) i po jakimś czasie wszystko się zaciera.Kiedyś byłem u fachmana trudniącego się dorablaniem zamków,kluczyków,otwieranie awaryjne samochodów itd,wymienił mi baterię w kluczyku/pilocie i polecił mi środek do smarowania wkładek zamków itd. o nazwie Brunox.I faktycznie ten środek jest całkiem niezły,butelka sprayu jest mniejsza od WD może z 5 razy i kosztuje jakieś 15 zł.

ec2Wze6.jpg