Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jestem ciekaw czy ktoś ma wolne ok. 200K aby na pół roku zamrozić je w walucie - praktycznie nieoprocentowanej. :D

Co do ceny - jak się wczytasz w umowę to cena jest podana w walucie obcej /przeważnie we funtach szterlingach/ na dzień zapłaty na konto dealera w np. UK - zatem niestety w złotówkach jest niezbadana.

Kurs np. funta w X 2011 równie dobrze może wynosić 4 zł jak i 5 zł/funta - obecny kurs ok. 4,45

Ja osobiście miałem jeszcze jeden problem mianowicie leasing - nie każda firma leasingowa chce się bawić w rejestrację pojazdów sprowadzonych z zagranicy - oferty przygotowane przez leasingi "zaprzyjaźnione" z brokerem były o ok 4-6% wyższe niż np. w Raiffeisen-ie.

A to jest dodatkowo ok. 10K w plecy.

Chciałbym zauważyć ze jeśli wczytac się w drobny druczek w umowach z oficjalnymi Delerami rożnych Marek to w zdecydowanej większości rownież zastrzegają możliwość zmiany ceny w przypadku "drastycznej" zmiany kursu Euro/PLN :?

• Odpowiedzi 139
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też mi się tak wydaje, dealer zabezpieczy się przed niekorzystnymi zjawiskami, co by jak najmniej stracić....

I dealer też pobiera zaliczkę/zadatek

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

W oczekiwaniu na moje X3 zacząłem się zastanawiać czy domówić kamerę cofania z widokiem z góry . W moim przypadku musiałbym domówić jeszcze lusterka boczne z czymś tam :-). Razem do dopłaty 2,5 k PLN + 3-4 tygodnie dłużej czekania :mad2: bo fabryka BMW może nie mieć na stanie lusterek z kamerą. Notabene; dlatego, że zamówiłem klapę otwieraną "automagicznie" musiałem odczekać + ok. 30 dni, bo nie mieli silniczka produkowanego w Japonii, choć ja zamawiałem BMW, a nie toyotę, mazdę :duh:

Pytanie, czy ktoś z Was ma taką opcję i czy warto dobrać. Głównie chodzi mi o to, czy parkując przy lewej lub prawej krawędzi jezdni będę miął szansę uniknąć zadrapania felgi o krawężnik.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dodam swoje zdanie do tego.

Z brokerami jest tak że owszem dają taniej auta ale bez gwarancji na POLSKE teraz kupujac auto dostajesz pakiet Allunclusiwe na 5 lat gratis to jest raz .

Teraz kupuje auta na firmę to dostałem upust flotowy 20% na auto przy zakupie dwóch sztuk w BMW w polsce. Pytałem sie innych dilerów to wszcy mowili że chce ich doprowadzic do bankructwa. Trzeba szukać i tyle w polsce

Opublikowano
W oczekiwaniu na moje X3 zacząłem się zastanawiać czy domówić kamerę cofania z widokiem z góry .

Bardzo uzyteczna opcja.

W moim przypadku musiałbym domówić jeszcze lusterka boczne z czymś tam :-).

Z szerokakatnymi kamerami.

Razem do dopłaty 2,5 k PLN + 3-4 tygodnie dłużej czekania :mad2: bo fabryka BMW może nie mieć na stanie lusterek z kamerą.

Calkowita nieprawda. Jest to jedna z popularniejszych opcji w X3 na innych rynkach. A poslizg pewno spowodowany jest tylko i wylacznie zmiana zamowienia i przeniesieniem daty ukonczenia Twojego egzemplarza.

Notabene; dlatego, że zamówiłem klapę otwieraną "automagicznie" musiałem odczekać + ok. 30 dni, bo nie mieli silniczka produkowanego w Japonii, choć ja zamawiałem BMW, a nie toyotę, mazdę :duh:

Patrz powyzej.

Pytanie, czy ktoś z Was ma taką opcję i czy warto dobrać. Głównie chodzi mi o to, czy parkując przy lewej lub prawej krawędzi jezdni będę miął szansę uniknąć zadrapania felgi o krawężnik.

Jak najbardziej, popatrz tu [pod koniec].

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano

Auto w końcu już jedzie z USA :-) i ma kamery :-). Teraz rozglądam się za ubezpieczycielem. W PZU powyżej 200k PLN trzeba mieć trzy zabezpieczenia, a auto ma fabryczne dwa i albo trzeba coś domontować, albo nie ubezpieczą :-(.

Co sądzicie o Alianz oferowanym przez salon, czy montować jakąś trzecią "fastrygę" czy może znacie jakiegoś innego rozsądnego ubezpieczyciela?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To się Wam pochwalę. Dzisiaj przyprowadziłem swoje X3 20d i w ten sposób wchodzę do "klubu" aktywnych posiadaczy takowych.

Pierwsze wrażenie; jazda - to po prostu poezja, materiały i wykończenie - 4+ (w skali od 1 do 6). Jednak za tą kasę plastiki mogły by być lepsze. Ale co tam, otwieram szampana; za udany zakup i Wasze (sympatyków X3) zdrowie :-)

Opublikowano
To się Wam pochwalę. Dzisiaj przyprowadziłem swoje X3 20d i w ten sposób wchodzę do "klubu" aktywnych posiadaczy takowych.

Gratuluje! To teraz bedziesz mogl mi pomoc w poszukiwaniu paru zdjec :).

Do tego moze jakies male wideo z pracy silnika? Tutaj niestety nie ma zadnych dieslowych X3-ek...

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano

Dostalem, dziekuje.

Musze zamowic euro-wlacznik i te wasze nereczki z czarnymi szprychami. Tak jak myslalem, wygladaja... dostojnie. :)

Kiedyś było tak:

Opublikowano

Ja właśnie wznowiłem poszukiwania auta, natrafiłem na firmę:

A U T O - K A P i T O L 24

D-49 536 Lienen

Auf der Höhe 9

www.autokapitol24.de

Czy ktoś z Was miał styczność z tą firmą? Jak wygląda w praktyce zakup auta w leasing z DE?

Póki co oczekuję na ofertę leasingową z BRE-Leasing, zobaczymy.

Pzdr.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

witam

dajcie znać jak tam wasze zakupy x3 - jakie rabaty i gdzie dostaliście.

Myśle nad wersją demo wg. własnej kofiguracji z rabatem -15%. Czy ktoś z Was już może odebrał taką demówkę?

pozdr

Opublikowano

witam

czy ktoś kupował auto bmw x3 u Pana Grzegorza Piwnik - z Piwnik Center.

prosze o info gdyż dosłem oferte na x3 z rabtem minus 11%.

pozdr

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jestem posiadaczem BMW X3 F25 20d. Samochód posiadam od stycznia 2011, zakup w Warszawie w salonie mimo że jestem ze Śląska. Przejechane 37 tyś km. Uwagi po takim okresie to: spalanie na poziomie 7 l można włożyć między bajki chyba że ktoś jeździ w granicach 60 - 80 km/h i na tzw. ekojazdę to jest to jak najbardziej możliwe. Moje spalanie w mieście i na autostradzie to 8,1 - 8,3. Przesiadłem się z Hyundaia Santa Fe ( nowy model który bardzo polecam i tak ) no i różnica była i jest kolosalna. Komfort jazdy super choć mogła by być kanapa z tyłu trochę wyższa. Bagażnik jak dla 3 osób z sakwą w środku na narty w sam raz. Troszeczkę ten silnik mógłby być mocniejszy ale daje radę, choć muszę przyznać że przy 3 dorosłych osobach to czasem go brakuje. Wady: serwis Katowice Bawaria - uciekać !!! polecam mikołów !!! minus to materiał drewnopodony przy kokpicie skrzyni biegów. Słaba jakość i są zarysowania ( ale to już 37 tyś ). Minus to pilot automatyczny do bram !!! nikt go nie potrafi dostroić mimo zapewnień że to proste. Bramy mam na zwykłym sterowaniu. Minus to szyba anty promienna ??? ( sorry za nazwę ale piszę z drogi ) która promieni słonecznych nie odbija, i generalnie jest słabej jakości. Dużo odprysków na niej jest od kamieni. Generalnie jest to auto z full opcją praktycznie i jestem bardzo zadowolony. Polecam. W firmie jeszcze użytkowane jest X6, Murano, Infinity Fx 35, Qasqai ( tak to się pisze ????). Z tych aut tylko X6 daje rady ( bo jak ma nie dawać ) w komforcie i kulturze jazdy. Pozdrawiam
Opublikowano
Jestem posiadaczem BMW X3 F25 20d. Samochód posiadam od stycznia 2011, zakup w Warszawie w salonie mimo że jestem ze Śląska. Przejechane 37 tyś km. Uwagi po takim okresie to: spalanie na poziomie 7 l można włożyć między bajki chyba że ktoś jeździ w granicach 60 - 80 km/h i na tzw. ekojazdę to jest to jak najbardziej możliwe. Moje spalanie w mieście i na autostradzie to 8,1 - 8,3. Przesiadłem się z Hyundaia Santa Fe ( nowy model który bardzo polecam i tak ) no i różnica była i jest kolosalna. Komfort jazdy super choć mogła by być kanapa z tyłu trochę wyższa. Bagażnik jak dla 3 osób z sakwą w środku na narty w sam raz. Troszeczkę ten silnik mógłby być mocniejszy ale daje radę, choć muszę przyznać że przy 3 dorosłych osobach to czasem go brakuje. Wady: serwis Katowice Bawaria - uciekać !!! polecam mikołów !!! minus to materiał drewnopodony przy kokpicie skrzyni biegów. Słaba jakość i są zarysowania ( ale to już 37 tyś ). Minus to pilot automatyczny do bram !!! nikt go nie potrafi dostroić mimo zapewnień że to proste. Bramy mam na zwykłym sterowaniu. Minus to szyba anty promienna ??? ( sorry za nazwę ale piszę z drogi ) która promieni słonecznych nie odbija, i generalnie jest słabej jakości. Dużo odprysków na niej jest od kamieni. Generalnie jest to auto z full opcją praktycznie i jestem bardzo zadowolony. Polecam. W firmie jeszcze użytkowane jest X6, Murano, Infinity Fx 35, Qasqai ( tak to się pisze ????). Z tych aut tylko X6 daje rady ( bo jak ma nie dawać ) w komforcie i kulturze jazdy. Pozdrawiam

Zasadniczo potwierdzam. U mnie średnio 8,2 (przejechane prawie 10kkm), ale w mieście niestety 10-12 litra wypija :-) Co do ekojazdy, to właśnie wczoraj zrobiłem sobie mały teścik. Autostradą do Wrocławia, trochę po Wrocławiu i powrót. Razem jakieś 250 km. Na autostradzie tempomat na 115 km/h i wyszło 6,7 litra/setkę. Najmniejszy wynik jaki widziałem w moim X3 to 6,2. Piszesz o serwisie w Mikołowie. Przypuszczam, że chodzi o BMW Sikora. Jest tu nowy wątek o serwisach. Napisz proszę co dobrego Cię spotkało i ew. co złego w Bawaria...Ja do teraz wzdrygam się jak mi się przypomni moja pierwsza (i może ostatnia) wizyta we wrocławskim ASO.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja do teraz wzdrygam się jak mi się przypomni moja pierwsza (i może ostatnia) wizyta we wrocławskim ASO.

Witaj doop3,

Wal śmiało o Inchcape Wro - ja trochę słyszałem z drugiej ręki więc, nie będę powtarzał, a Ty możesz bezpośrednio napisać (w wątku o serwisach). Będę wdzięczny i nie tylko ja.... może się ktoś więcej nie przejedzie.

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano
witam

dajcie znać jak tam wasze zakupy x3 - jakie rabaty i gdzie dostaliście.

Myśle nad wersją demo wg. własnej kofiguracji z rabatem -15%. Czy ktoś z Was już może odebrał taką demówkę?

pozdr

Ja Kupowałem, jeśli masz pytania pisz na priv lub mail: [email protected]

Opublikowano
Ja do teraz wzdrygam się jak mi się przypomni moja pierwsza (i może ostatnia) wizyta we wrocławskim ASO.

Witaj doop3,

Wal śmiało o Inchcape Wro - ja trochę słyszałem z drugiej ręki więc, nie będę powtarzał, a Ty możesz bezpośrednio napisać (w wątku o serwisach). Będę wdzięczny i nie tylko ja.... może się ktoś więcej nie przejedzie.

Ok. zaraz będzie w wątku o ASO.

Opublikowano

Ja akurat kupilem autko w bawaria katowice a zdecydowałem sie serwisowac w inch wrocław.

Ogólnie nie jest zle ale pare razy sie przejechałem np z kolumna kierwonicza.

mam do wrocka 100 km i mialem umowiona wymiane i mialem w tym czasie czekac .

przyjechalem po czym dowiedzialem sie ze czesc nie doszla no to znow do domku ehhhh...

na szczescie buduja nowy salo w Lubinie moze bedzie lepiej....

Opublikowano

Witam wszystkich w moim pierwszym poście na forum.

Dołączam, ponieważ właśnie stałem się posiadaczem X3 (dziś zarejestrowałem, datę odbioru ustalam jutro).

Jest to:

- moje pierwsze BMW (spełnienie marzeń),

- mój pierwszy diesel (co z tymi cenami?!?!),

- mój pierwszy SUV (rodzina się powiększyła),

- mój pierwszy samochód z napędem 4x4,

- mój pierwszy samochód z automatyczną skrzynią biegów (lenistwo bierze górę).

Jak widać sporo się zebrało tych "pierwszych razów", więc jestem całkiem zielony.

Przez dwa i pół miesiąca oczekiwania na samochód przeczytałem niemalże wszystko, co zostało napisane na tym forum. To pozwoliło mi rozwiać niektóre wątpliwości, ale wciąż nie znalazłem odpowiedzi na parę pytań.

Może ktoś będzie mógł mi odpowiedzieć na poniższe pytania?

1. Co z docieraniem auta?

Podobno nowoczesnych silników docierać nie trzeba, ale wydaje się, że na forum większość użytkowników jest innego zdania. Jakie są wobec tego zasady jazdy na dotarciu? Jaki zastosować limit obrotów i przez jaki czas/przebieg?

2. Polecacie jakąś dojazdówkę?

Po lekturze forum i innych stron www zdecydowałem się zrezygnować z opon ROF i zakupiłem komplet zimowych Nokianów. Co prawda, przez 5 lat jazdy dotychczasowym samochodem nie złapałem żadnej gumy, ale wiadomo jak to jest, jak się nie ma zapasu, to guma murowana. ;) Wiem, że mamy BMW assistance i pewnie na tym rozwiązaniu poprzestanę, ale chciałem poznać alternatywę w postaci dojazdówki. Jakieś typy?

3. Jakie jest ET dla kół 17, 18 i 19?

Na zimę opony już mam, ale na lato muszę kupić komplet kół. Wiem, że niektórzy nie wyobrażają sobie samochodu na felgach nie firmowych, ale mnie wzory BMW się nie podobają i chcę poszukać czegoś na wolnym rynku. W związku z tym mam pytanie o wielkość ET w oryginalnych felgach w rozmiarach 17, 18 i 19? Czy muszę dobrać felgi z dokładnie takim samym ET, a jeśli nie, to na jakie odstępstwa mogę sobie pozwolić?

4. Za ile mogę sprzedać oryginalne opony ROF 17?

Ile mogę dostać za opony ROF 17 zdjęte z nowego samochodu? A może ktoś chce je kupić?

5. Fotelik

Dealer dorzucił mi fotelik Junior Seat II-III (o wartości ok. 1178 pln), ale Młoda jeszcze za mała, a oprócz tego Małżonka zadecydowała, że chce inny, więc też chętnie się pozbędę. Ktoś chętny?

Tyle przyszło mi do głowy, ale pewnie jeszcze jakieś pytania będę miał. :)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Opublikowano
Witam wszystkich w moim pierwszym poście na forum.

Witamy!

Dołączam, ponieważ właśnie stałem się posiadaczem X3 (dziś zarejestrowałem, datę odbioru ustalam jutro).

Jest to:

- moje pierwsze BMW (spełnienie marzeń),

- mój pierwszy diesel (co z tymi cenami?!?!),

- mój pierwszy SUV (rodzina się powiększyła),

- mój pierwszy samochód z napędem 4x4,

- mój pierwszy samochód z automatyczną skrzynią biegów (lenistwo bierze górę).

Gratulujemy!

Przez dwa i pół miesiąca oczekiwania na samochód przeczytałem niemalże wszystko, co zostało napisane na tym forum. To pozwoliło mi rozwiać niektóre wątpliwości, ale wciąż nie znalazłem odpowiedzi na parę pytań.

Wspolczuje. Duzo tutaj watkow, ktore ocieraja sie o absurd. :)

Inaczej dociera sie diesle a inaczej benzyne, inaczej samochody z turbina, inaczej z taka turbina chlodzona pompa sterowana mechanicznie a inaczej elektryczna (taka jak nasza)

Po pierwsze, nie daj sobie wmowic, zeby przed wyjazdem i po powrocie trzymac samochod "na chodzie". To nie ma wplywu na prace ani zywotnosc turbiny, a obracanie silnikiem przy zimny oleju, ktory ma praktycznie zerowe wlasciwosci smarujace silnikowi nie sluzy. Dlatego odpalaj i jedz, wraca i gas.

Po drugie: diesel lubi docierac sie "pod obciazeniem", dobrze wrzucic na przyklad recznie osemy bieg i wcisnac gaz do dechy.

Po trzecie: samochod przed opuszczeniem fabryki jest rozkrecany do 160 km/h i badany elektronicznie, natomiast silnik w fabryce jest badany poprzed podlaczenie silnika elektrycznego, obracanie walem i mierzenie parametrow. Skrzynia ZF jest testowana podobnie.

Po czwarte: tak jak napisales, po prostu jezdzij, nie przesadzaj z obrotami (szczegolnie, jak silnik jest ZIMNY!) i ciesz sie samochodem.

2. Polecacie jakąś dojazdówkę?

BMW ma oficjalna tzw. dojazdowke, moze sie zainteresuj?

3. Jakie jest ET dla kół 17, 18 i 19?

Zaleznie, ktory wzor. Przy zakupie kol trzeba jeszcze zwrocic uwage, czy kolo jest certyfikowane, zeby byc uzyte z ciezarem naszego SAV-a.

Tyle przyszło mi do głowy, ale pewnie jeszcze jakieś pytania będę miał. :)

Pytaj pytaj! :)

Po odbiorze prosimy o zdjecia!

Kiedyś było tak:

Opublikowano

Podobno nowoczesnych silników docierać nie trzeba, ale wydaje się, że na forum większość użytkowników jest innego zdania. Jakie są wobec tego zasady jazdy na dotarciu? Jaki zastosować limit obrotów i przez jaki czas/przebieg?

w instrukcji pisze wyraźnie docieranie trwa do 2000km przy obrotach max. 3500/min lub prędkości max. 150km/h czytać,czytać,czytać :wink:

Opublikowano
w instrukcji pisze wyraźnie docieranie trwa do 2000km przy obrotach max. 3500/min lub prędkości max. 150km/h czytać,czytać,czytać :wink:

No, właśnie. Czytać, czytać, czytać, ale co? Przecież ja jeszcze nie mam instrukcji. Jak odbiorę samochód i dostanę instrukcję to z pewnością ją przeczytam, a na razie pytam na forum.

Dzięki za odpowiedź.