Skocz do zawartości

330d - dziwny dźwięk silnika - FILM - patrz ostatni post

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey Panowie

a może to jest wina alternatora ? a konkretnie łożysk w alternatorze ?

dlaczego tak mówię - jak kupiłem bejcę parę miesięcy temu to chodziła jak ta lala - dosłownie

po jakimś czasie a konkretnie po zimie tak mi się wydawało że ładnie to już tak nie pracuje ,

zapaliła mi się lampka alternatora i okazało się że łożyska staneły mi w alternatorze - poszedł łuk i stopiła się skrzynka regulacji napięcie (czy jakoś tak)

skrzynkę mi wymienili , łożyska również odpalam samochód i od razu mi się rzuca w ucho bardzo ładna praca silnika - chodzi jak ta lala - różnica pracy silnika - KOLOSALNA

nie ma się do czego czepnąć

gadałem z kumplami od audi i tak się zgadaliśmy o samochodach i o alternatorze , i też powiedzieli że taka brzydka praca w audi to też wina łożysk w alternatorze - ludzie powydawali majątki na dwumasy , poduszki i jak brzydko pracował tak dalej tak samo , dopiero po wymianie łożysk w alternatorze problem zniknął

a łożyska to groszowe sprawy ,więc może warto to sprawdzić ?

Opublikowano

hmmm to całkiem niegłupi trop.

W sumie kiedyś słyszałem,że jak jest coś nie tak z alternatorem z słychać w CB przy dodawaniu gazu słychać gwizd w radiu.

U mnie tak czasami jest szczególnie na zimnym silniku. A przy zimnym silniku alternator ma chyba więcej pracy,tak :?:

Chociaż tutaj http://www.motofakty.pl/artykul/alternator_do_wymiany_czy_naprawy.html

jest napisane,że zużyte łożyska objawiają się głośną pracą,hałas narasta wraz z dodawaniem gazu.A u mnie tylko buczy na jałowym.

Opublikowano

W sumie kiedyś słyszałem,że jak jest coś nie tak z alternatorem z słychać w CB przy dodawaniu gazu słychać gwizd w radiu.

U mnie tak czasami jest szczególnie na zimnym silniku. A przy zimnym silniku alternator ma chyba więcej pracy,tak :?:

Chociaż tutaj http://www.motofakty.pl/artykul/alternator_do_wymiany_czy_naprawy.html

jest napisane,że zużyte łożyska objawiają się głośną pracą,hałas narasta wraz z dodawaniem gazu.A u mnie tylko buczy na jałowym.

O tym nie wiedziałem ale faktycznie tak miałem , jak dodawałem gazu to słyszałem w cbiku dodawanie gazu :) po naprawie alternatora tego nie mam

Opublikowano

Tak oglądam sobie filmiki na youtube z pracą tego silnika i wiele jest aut z podobnym dźwiękiem jak u mnie.

Może te silniki po prostu tak mają.U mnie jest to buczenie tylko jak jest zimny jak się rozgrzeje słychać sam klekot.

Myślę,że nie ma co się martwić na zapas i wydawać niepotrzebnie pieniądze...

Opublikowano

O tym nie wiedziałem ale faktycznie tak miałem , jak dodawałem gazu to słyszałem w cbiku dodawanie gazu :) po naprawie alternatora tego nie mam

Kolego czy mógłbyś załączyć filmik pracy swojego silnika jak jest zimny, bardzo byłbym wdzięczny, bo jakoś na allegro nie moge znaleźć aut z mojego rocznika w mojej okolicy bo bym sobie podjechał i sprawdził w realu jak powinien pracować silnik z tym że też nie byłbym pewny czy silnik jest w dobrej kondycji a z tego co wiem to ty masz ten sam silnik i z małym przebiegiem i jesli jest taka możliwość to prosiłbym o wstawkę z góry wielkie dzięki. Pozdro Mario.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D