Skocz do zawartości

316ti Compact Problem z Odpowietrzeniem Silnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Mam taki problem. Dzieje mi sie on poraz drugi i poraz drugi w tak duze mrozy. Odpalilem auto ujechalem kawalek i w wydechu nagle zaczelo sie wydobywac kupa dymu. Auto chodzilo. Wylaczylem auto. Probujac odpalic je ponownie juz nie odpalilo. Kreci i kreci i nie odpala. Czasem chwilke jakby juz prawie odpalil ale znow gasnie.

Rok temu mialem podobne objawy, ale wtedy to poszly mi jakies elementy w silniku (jakies plastiki na ktore naciagniety jest lancuch w przodu silnika itd.

Zauwazylem jeszcze jedna rzecz. Teraz jak probowalem odpalac i potem chcialem odkrecic kurek do wlewu oleju, to po odkreceniu jakby z silnika takie cisnienie buchnelo. Jakby sie stworzylo cisnienie w silniku i po odkreceniu dmuchnelo na zewnatrz. Moje przypuszczenia sa, ze mrozy spowodowaly, ze gdzies mi przymarzlo cos z odpowietrzeniem silnika i dlatego sie to stalo. Jakie sa Wasze opinie?

Jezeli to odpowietrzenie, to chyba trzeba ODME wymienic tak? Prosze o opinie i porade.

dzieki!

E46 318D 180KM
Opublikowano

I co teraz? poczekac i jutro o 11 jak bedzie cieplej to sprobowac odpalic tak?

Sie martwie tylko aby teraz mi sie nic przez to nie skopalo...bo wydechem kupa dymu poszla..moze obieg powietrza od silnika zamarzl i cos gdzies poszlo hmm..oby jutro odpalil w dzien. Jesli bedzie ok to odrazu sie umawiam z mechanikiem i wymieniam odme.

E46 318D 180KM
Opublikowano
najlepiej byloby ja przeczyscic albo przy okazji kupic nowa, lub wprowadz do cieplejszego garazu przy okazji dolej oleju pewnie troszke wyrzucilo,tak niestety czasami sie dzieje jak sie jezdzi krotkimi odcinkami ja sam tak jezdze ale na razie mam szczescie
Opublikowano
najlepiej byloby ja przeczyscic albo przy okazji kupic nowa, lub wprowadz do cieplejszego garazu przy okazji dolej oleju pewnie troszke wyrzucilo,tak niestety czasami sie dzieje jak sie jezdzi krotkimi odcinkami ja sam tak jezdze ale na razie mam szczescie

ale myslisz ze nic wiekszego sie nie zrypalo? jak doleje oleju i temp sie podniesie powinno odpalic ?

E46 318D 180KM
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
BEZWARUNKOWO WYMIEŃ ODMĘ , BEZWARUNKOWO !!! Nie kombinuj z odpalaniem bo zanieczyścisz katalizator, kolektory ssące, świece a może Ci również wywalić uszczelkę pod deklem zaworów ! Twój przypadek to na 100% zamarznięta odma !
Opublikowano
Przymarzła emulsja wodno-paliwowa powstała z oleju. Membrana odpowietrznika jest stale zamknięta przez co powstałe nadciśnienie wybuchło przez korek po jego otwarciu. Sprawdź odpowietrznik i przyciśnij to auto porządnie, żeby olej się zregenerował tzn żeby odparowała z niego w/w emulsja.
Opublikowano (edytowane)
BEZWARUNKOWO WYMIEŃ ODMĘ , BEZWARUNKOWO !!! Nie kombinuj z odpalaniem bo zanieczyścisz katalizator, kolektory ssące, świece a może Ci również wywalić uszczelkę pod deklem zaworów ! Twój przypadek to na 100% zamarznięta odma !

no ale jak doleje oleju w dzien jutro i temp sie podniesie to i tak musze dojechac do warsztatu..Jesli doleje oleju i temp bedzie wyzsza to powinno odpalic ?

i czy wymieniac cala ODME czy tylko filtr..

po wymianie nie powinno juz tak zamarzac? nawet w takiej temp?

Edytowane przez grax
E46 318D 180KM
Opublikowano
Przymarzła emulsja wodno-paliwowa powstała z oleju. Membrana odpowietrznika jest stale zamknięta przez co powstałe nadciśnienie wybuchło przez korek po jego otwarciu. Sprawdź odpowietrznik i przyciśnij to auto porządnie, żeby olej się zregenerował tzn żeby odparowała z niego w/w emulsja.

A gdzie jest ten odowietrznik aby sprawdzic? Latwy dostep??

Przycisnac tzn jak odpali to przejechac sie na wysokich obrotach i pozadnym gazie ?

E46 318D 180KM
Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AT51&mospid=47649&btnr=11_3180&hg=11&fg=15

Przycisnac tzn jak odpali to przejechac sie na wysokich obrotach i pozadnym gazie ?

rozgrzej silnik do tem roboczej i dopiero trochę pojeździj do odcinki. Niech to dziadostwo odparuje!

Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AT51&mospid=47649&btnr=11_3180&hg=11&fg=15

rozgrzej silnik do tem roboczej i dopiero trochę pojeździj do odcinki. Niech to dziadostwo odparuje!

a jak mam go sprawdzic w jaki sposob?

i czy wymieniac cala ODME czy tylko sam filtr starczy?

E46 318D 180KM
Opublikowano
jak mam go sprawdzic w jaki sposob?

dmuchnąć i zobaczyć czy puszcza z otworów powietrz tzn że się otwiera. Otworzyć i sprawdzić stan membrany, sprężyny i przeczyścić. Ewentualnie wymienić kpl odpowietrznik. Nie ma tam żadnego filtra... to nie M47 :wink:

Opublikowano
jak mam go sprawdzic w jaki sposob?

dmuchnąć i zobaczyć czy puszcza z otworów powietrz tzn że się otwiera. Otworzyć i sprawdzić stan membrany, sprężyny i przeczyścić. Ewentualnie wymienić kpl odpowietrznik. Nie ma tam żadnego filtra... to nie M47 :wink:

a gdzie ta ODMA dokladnie jest? Latwo do niej dojsc aby tam muchnac i sprawdzic?

To jest tam przy podszybiu z tyl silnika? taki wezyk oleju tam wchodzi? to to ? Ogolnie za cale odpowitrzenie silnika odpowiada wlasnie ta ODMA zgadza sie ?

E46 318D 180KM
Opublikowano
nie wiem dokładnie jak to jest w M42... najlepiej szukać po wężyku zamontowanym na końcu kolektora ssącego. Wydaje mi się, że będzie gdzie pod kolektorem, albo w najlepszym wypadku pod osłoną akustyczną. ODMA odpowiada za odpowietrzanie skrzyni korbowej.
Opublikowano
nie wiem dokładnie jak to jest w M42... najlepiej szukać po wężyku zamontowanym na końcu kolektora ssącego. Wydaje mi się, że będzie gdzie pod kolektorem, albo w najlepszym wypadku pod osłoną akustyczną. ODMA odpowiada za odpowietrzanie skrzyni korbowej.

uuu to dojsc aby dmuchnac i sprawdzic bedzie bardzo ciezko...

jesli wymienic to cala ODME czy jakas czesc tylko?

E46 318D 180KM
Opublikowano

Sprzawdzilem rano i prawie nic oleju nie mam w silniku. Wyplulo wydechem.

Rozmawialem z mechanikiem i sie zdziwilem :) Powiedzial ze ma pod warsztatem dwa auta z identycznym objawem.

Ale mowil ze ODMY nie musze wymieniac, ze wystarczy ja wyciagnac i dokladnie poczyscic wszystko.

Jutro mam jechac o 8 i mi zrobi. Dam znac czy poskutkowalo.

E46 318D 180KM
Opublikowano
no zależy w jakim jest stanie ten odpowietrznik. Ale mówisz, że wycisnęło olej, oczywista przyczyna zamkniętej ODMY... sugeruję dodatkowo wykonać test kompresji cylindrów + próba olejowa. Jaki olej używałeś do tej pory??
Opublikowano
no zależy w jakim jest stanie ten odpowietrznik. Ale mówisz, że wycisnęło olej, oczywista przyczyna zamkniętej ODMY... sugeruję dodatkowo wykonać test kompresji cylindrów + próba olejowa. Jaki olej używałeś do tej pory??

Castrol Edge 0W30.

Dzis dolalem oleju i probowalem odpalic i odpalilo mi , ale odrazu z wydechu kupa bialego dymu i smierdzacego, wiec zgasilem silnik...

Czy moge odpalic i znow aby sie to wypalilo, czy dalej jest zamknieta ODMA i nie probowac lepiej tylko dac do warszrtatu aby wymontowali i wyczyscili ?

E46 318D 180KM
Opublikowano
teraz to i zapewne katalizatory są "wykąpane" w oleju. Nie przepalisz tego, trzeba wycinać i wstawiać strumiennice, albo przelot... albo nowe katy. Ja bym odprowadził do mecha jeśli sam nie czujesz się na siłach roboty tego.
Opublikowano
teraz to i zapewne katalizatory są "wykąpane" w oleju. Nie przepalisz tego, trzeba wycinać i wstawiać strumiennice, albo przelot... albo nowe katy. Ja bym odprowadził do mecha jeśli sam nie czujesz się na siłach roboty tego.

ale czy jak odpale jak doalem oleju to pochodzi troche to sie nic nie posypie ?

E46 318D 180KM
Opublikowano
nie daję gwarancji na to i robisz na własną odpowiedzialność. PAMIĘTAJ że silnik jest w tym momencie suchy i temperatura wynikająca z pracy może doprowadzić do zatarcia tłoków i cylindrów. ODRADZAM odpalanie tego silnika!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak do Ciebie pisać żeby trafiło ?!!! Laweta i wymiana odmy !!! Nic nie wycinaj ! Wszystko co jest w kacie i wydechu auto wypali samo po naprawie, przestań się tym silnikiem bawić bo narobisz pająków i wtedy będziesz się drapał po głowie ! ZROZUMIAŁEŚ ???!!!
Opublikowano
nie daję gwarancji na to i robisz na własną odpowiedzialność. PAMIĘTAJ że silnik jest w tym momencie suchy i temperatura wynikająca z pracy może doprowadzić do zatarcia tłoków i cylindrów. ODRADZAM odpalanie tego silnika!

suchy nie jest bo juz dolalem oleju, ale nie odpalam w takim razie..

jutro do mecha podrzuce rano i mi zrobi ODME. Mowil ze wymieniac nie trzeba, tylko wykrecic to wszystko i wyczyscic.

i jedna osoba z forum napisala mi "odma raczej nie zamarza, bo tam moze byc olej a on nie zamarza jak woda.". To ja juz sam nie wiem. heh.

E46 318D 180KM
Opublikowano
nie chodzi o olej sam w sobie! chodzi o wodną emulsję która się z niego wytrąca... a jak wiadomo woda szybko zamarza tym bardziej w takich tem jakie mamy aktualnie.