Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nikt Ci nie zabrania stosować dowolnych części bądź wyposażenia. Jeśli jednak zależy Ci bezproblemowym korzystaniu z gwarancji zadzwoń do swojego dealera i zapytaj go bezpośrednio. Ja tak zrobiłem i podjąłem decyzję o zakupie kół u autoryzowanego sprzedawcy BMW.

Drpop3, czy w ogólnych warunkach gwarancji, masz zapis o tym, że jesteś zobowiązany stosować tylko i wyłącznie opony typu "run flat"?

Ja np., gdy szukałem opon zimowych i gdy planowałem wymianę felg na większe, nie usłyszałem przeciwskazań od ASO co do zastosowania opon nie ROF... Nawet przytakiwali mi, że na nasze drogi one wydają się rozsądniejsze...

Hmm... pisałem tak : "Są też "zwykłe" i też mają oznaczenie *", zresztą przeczytaj proszę jeszcze raz mój post powyżej

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Nikt Ci nie zabrania stosować dowolnych części bądź wyposażenia. Jeśli jednak zależy Ci bezproblemowym korzystaniu z gwarancji zadzwoń do swojego dealera i zapytaj go bezpośrednio. Ja tak zrobiłem i podjąłem decyzję o zakupie kół u autoryzowanego sprzedawcy BMW. Kupiłem w Niemczech, bo było dużo taniej niż u nas, mam fakturę od BMW i gwarancję BMW na koła i w związku z tym "święty spokój". Jeśli chodzi o opony to do BMW certyfikowane są nie tylko run flaty. Są też "zwykłe" i też mają oznaczenie *. Ja widziałem Pirelli Sottozero 2 i Dunlop Wintersport 3D. Obydwie typy były w ofercie, możesz sprawdzić na polskiej stronie BMW. Run flaty wybrałem dlatego, że zawieszenie naszych X3 jest zestrojone to tego typu ogumienia. Zakładając zwykłe samochód będzie bardziej komfortowy, ale może słabo trzymać z zakrętach. Jeśli już wybierać, to wolałbym mieć run flaty na zimę, a na lato zwykłe ze wzgledu na bezpieczeństwo prowadzenia auta na śliskim.

No wlasnie nie jest tak, ze mozesz sobie stosowac dowolne czesci. Czesci musza byc certyfikowane i akceptowane przez BMW. Jesli sobie zalozysz lampy ala wiejski tuning made in china i spali ci sie instlaacja elektryczna, to BMW nie naprawi ci tej instalacji (do E70 raczej takiego dziadostwa na razie nie ma, takie rzeczy sa dostepne do starszych modeli)

jesli kupisz opony, ktore sa dopuszczone na rynek, BMW nie bedzie robilo zadnego problemu z gwarancja na jakikolwiek czesc samochodu, bo nie ma takiego prawa - prosze podaj na podstawie jakiego zapisu moga pojawic sie problemy? prosze nie pisz, ze tak mowi dealer, bo dealer to sobie moze mowic... naprawde mam troche doswiadczenia z bajdurzeniem dealerow

nastepnym razem kiedy bedzie ci opowiadal takie bajki, popros o wskazanie konkretnego zapisu z gwarancji; nie sprawdzalem warunkow gwarancji, ale jestem w stanie zalozyc sie w ciemno, ze nic o tym tam nie ma

nastepna bzdura to zestrojenie zawieszenia pod run flaty - prosze podaj jakie czesci w zawieszeniu "run flatowym" roznia sie od zawieszenia "zwyklego"?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
. Edytowane przez Bono

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
. Edytowane przez Bono

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Hmm... pisałem tak : "Są też "zwykłe" i też mają oznaczenie *", zresztą przeczytaj proszę jeszcze raz mój post powyżej

Wciąż w nawiązaniu do Twego poprzedniego posta - piszesz, że musisz konsultować decyzję ROF, czy nie ROF z Dealerem by nie mieć problemów z gwarancją- bzdura, nikt Ci z tego powodu gwarancji nie ma prawa odebrać!

pozdr.,
Opublikowano

Wciąż w nawiązaniu do Twego poprzedniego posta - piszesz, że musisz konsultować decyzję ROF, czy nie ROF z Dealerem by nie mieć problemów z gwarancją- bzdura, nikt Ci z tego powodu gwarancji nie ma prawa odebrać!

Kurde, przecież tak nie pisałem. Są/były do kupienia w salonach BMW całe koła do F25 z oponami ROF i nie! ROF. Pytałem natomiast o felgi innych producentów (bo są 4 x tańsze) i inne opony (bez gwiazdki) - też tańsze. Nikt mi nie powiedział wprost, że stracę gwarancję, ale zaznaczono, że koła muszą być zgodnie z wymaganiami BMW. Szukałem felg 17x7,5 ET32. Nie znalazłem takich felg u innych producentów (chodzi o wymiar ET). W zawieszeniu raczej chodzi o to, że do ROF jest "miękko" zestrojone bo opona znacznie mniej się może ugiąć (jeśli się mylę, proszę mnie poprawić), a nie o to, że zawieszenie ma inną budowę.

Ok. kończę te wywody. Nie ma sensu się kłócić. Ja wybrałem orginały ale nie mam nic do nikogo kto woli mieć inne koła/opony.

Opublikowano

I teraz wszystko jasne :cool2:

Też szukając felg na lato, a chcę wymienić na 19'', przeglądając oferty innych producentów, nie znalazłem zbyt wielu ofert. Poprzestaję na oryginalnych BMW.

A Dealerzy wszystkiego będą próbować, by odmówić gwarancji, dlatego nie możemy "łykać" wszystkich ich "pewników"...

Pozdrawiam i moje posty nie miały prowokować kłótni, tylko dyskusję :)

Serdeczności.

pozdr.,
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam dobrą wiadomość dla osób, które jeszcze nie nabyły opon zimowych. Widziałem, że się pojawiły oferty na Allegro. Może komuś się przyda ta wiadomość.

Pozdrawiam radex321

http://allegro.pl/listing.php/search?category=99294&sg=0&string=225%2F60&order=td&price_from=&price_to=&postcode_enabled=0&state=0&city=&listing_sel=2&listing_interval=7&a_enum%5B11323%5D=1&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

W związku ze zbliżającą się zimą pozwolę sobie odkopać temat - proszę o wypowiedzi użytkowników X3 F25 na temat posiadanych opon zimowych. Szczególnie interesują mnie rozmiary 205/65R17 oraz 225/60R17.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
W związku ze zbliżającą się zimą pozwolę sobie odkopać temat - proszę o wypowiedzi użytkowników X3 F25 na temat posiadanych opon zimowych. Szczególnie interesują mnie rozmiary 205/65R17 oraz 225/60R17.

Pozdrawiam

Czołem,

Ja posiadam standardowe zimówki DUNLOP 205/65R17 i jestem bardzo zadowolony - są ciche (co nie mogę powiedzieć o letnich Pirelli) i jak dotąd nie mam powodów do narzekań. Co więcej opory toczenia są zapewne niższe niż w Pirelli, bo spalanie jest prawie takie samo jak latem...

Edytowane przez wodzik2

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST