Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
O, to sa 20-stki z M-paczki. Ktos je niedawno sprzedawal na xbimmersach...

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Zimowa PROMOCJA BMW :lol: 17 Y-Spoke305 2349 pln ,V-Spoke 304 2185pln , ceny z kwietnia 1789pln, 1479pln - w kwietniu długo myślałem czy zamówione koła brać - czysty zysk,ktoś zna przyczynę tego ,,małego" skoku cen? Edytowane przez sznauca
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zimowa PROMOCJA BMW :lol: 17 Y-Spoke305 2349 pln ,V-Spoke 304 2185pln , ceny z kwietnia 1789pln, 1479pln - w kwietniu długo myślałem czy zamówione koła brać - czysty zysk

Jak zamówiłeś przed sezonem tj. 1 X to mogłeś dostać 8-12% rabatu na koła... poza tym cena większa bo popyt większy i cena PLN/EUR + kilka procent też...

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano
Zimowa PROMOCJA BMW :lol: 17 Y-Spoke305 2349 pln ,V-Spoke 304 2185pln , ceny z kwietnia 1789pln, 1479pln - w kwietniu długo myślałem czy zamówione koła brać - czysty zysk

Jak zamówiłeś przed sezonem tj. 1 X to mogłeś dostać 8-12% rabatu na koła... poza tym cena większa bo popyt większy i cena PLN/EUR + kilka procent też...

Właśnie odebrałem swoje. Zamówione na http://www.leebmann24.de. Niemiecki dealer, towar orginalny, na gwarancji BMW i wyszło sporo taniej, nawet gdyby liczyć z tym rabatem. Poza tym w salonie nie mieli takich jak chciałem. Kurde dlaczego nasi dealerzy nas tak kroją.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Właśnie odebrałem swoje. Zamówione na http://www.leebmann24.de. Niemiecki dealer, towar orginalny, na gwarancji BMW i wyszło sporo taniej, nawet gdyby liczyć z tym rabatem. Poza tym w salonie nie mieli takich jak chciałem. Kurde dlaczego nasi dealerzy nas tak kroją.

Odpowiedź jest prosta - bo mogą :wink:

Nie ma konkurencji w postaci takich sklepów jak leebman, więc to robią... prawa rynku są nieubłagane.

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano

Z oponami RFT do X3 są jakieś kpiny, nie ma opon w całej Polsce. Nie ma opon w fabrykach.

Jak ktoś z Was wie gdzie dostanę opony w rozmiarze 205 65 R17 lub 225 60 R17 Run Flat proszę dać znać.

PS. duże hurtownie jak InterCars, Fota, Handlopex i inne (wszystkie ;) ) odpadają - NIE MA.

Pzdr.

Opublikowano
Z oponami RFT do X3 są jakieś kpiny, nie ma opon w całej Polsce. Nie ma opon w fabrykach.

Jak ktoś z Was wie gdzie dostanę opony w rozmiarze 205 65 R17 lub 225 60 R17 Run Flat proszę dać znać.

PS. duże hurtownie jak InterCars, Fota, Handlopex i inne (wszystkie ;) ) odpadają - NIE MA.

Pzdr.

Łatwo nie będzie. Z tego, co się dowiadywałem bezpośrednio u przedstawiciela Pirelli, to na pniu wykupują salony BMW. Zanim zdecydowałem się na kupno całych kół, dzwoniłem tutaj:

http://www.oponix.pl/product/PIRELLI+225%2F60R17+SottoZero+Serie+II+r-f+*+99H_6458994.html

to było niestety jakieś trzy tygodnie temu, ale mieli te opony u siebie od ręki. Cena była też dużo lepsza niż obecnie - poniżej 1kPLN za sztukę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety Panowie, trochę późno na zakup opon w dobrej cenie.

Ostatni dzwonek był końcem września, zanim salony dostały zamówione felgi i zaczęły gremialnie kupować opony do nich - by sprzedawać jako całe zestawy duuużo drożej.

Nie tylko was to dotknęło :(

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano

Dzisiaj dzwoniłem do tego sklepu... cena Pirelli 2450 brutto ;) za sztukę do ściągnięcia w ciągu 4-5 dni z Niemiec.

Porażka po prostu za 10 000 zł to można kupić auto z kołami zimowymi :D hehehe

Poruszyłem niebo i ziemię także nie poddaję się.

Pzdr.

Opublikowano

Szukam opon mniej więcej od połowy września. Dzwoniłem chyba do około 30 punktów (sklepy internetowe, wulkanizacje i punkty dystrybucyjne Dunlop i Pirelli) ale nigdzie nie ma opon ROF. Oferta w sklepach internetowych, w szczególności ceny tam zawarte nie obowiązuje. Jedna Pani z punktu dystrybucyjnego Pirelli otrzymała informację, że możliwe że się pojawią w połowie listopada, ale to nic pewnego. Używanych kół/opon też nie ma wogóle. Pozostają zimowe opony "miękkie", w których też nie ma za dużego wyboru lub koła w BMW :(

Co do ceny 2450zł za 1 oponę ROF to się kompletnie nieopłaca, bo całe koło w BMW ROF kosztuje od 2185 zł (V-spoke 304 + Dunlop WS 3D ROF).

Opublikowano

U nas wczoraj spadl pierwszy snieg. :duh: A na weekend zapowiadaja 10-20cm. Bedzie fajnie...

A wracajac do tematu:

Goodyear Ultra Grip Performance 2 RunOnFlat

Size: 245/55R17

RunFlat

Sidewall Style: Blackwall

Serv. Desc: 102H

UTQG: NonePrice: $248.00 (each)

Estimated Availability: In Stock

Set of 4: $992.00 (bez podatku i przesylki)

Wysylalem juz opony do PL. :)

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano
U nas wczoraj spadl pierwszy snieg. :duh: A na weekend zapowiadaja 10-20cm. Bedzie fajnie...

A wracajac do tematu:

Goodyear Ultra Grip Performance 2 RunOnFlat

Size: 245/55R17

RunFlat

Sidewall Style: Blackwall

Serv. Desc: 102H

UTQG: NonePrice: $248.00 (each)

Estimated Availability: In Stock

Set of 4: $992.00 (bez podatku i przesylki)

Wysylalem juz opony do PL. :)

Kurde może to jest wyjście, a mógłbyś takie opony wysłać jako prezent? :)

Jaki koszt już z przesyłką do PL?

Pzdr.

Opublikowano

Kurde może to jest wyjście, a mógłbyś takie opony wysłać jako prezent? :)

Jaki koszt już z przesyłką do PL?

Pzdr.

Wysylalem jako prezent, nie raz, nie dwa... Mojemu tesciowi sie nie spieszylo, wiec wyslalem mu zwykla "morska" paczka, dostawal po okolo 3-4 tygodniach. Mozna to duzo szybciej wyslac. :) Za kazdym razem dochodzily nietkniete, zawsze jako "prezent", z dowozem na miejsce. :) Oplata za przesylke - zaleznie od wagi, za 15-stki Yokohamy (ostatnio wysylalem) zaplacilem... $35. Jakos tak :).

Powiem tak, jestem chetny Wam pomoc, nie bede tego przeciez robil dla pieniedzy, mam za co rodzine wyzywic. :) Po szczegoly (i referencje, przeciez nie jestem czlowiekiem "z nikad") zapraszam na priv, nie ma sensu zasmiecac tematu. :)

A wracajac na wlasciwe tory: u nas jutro zapowiadaja 10 cali sniegu. :) Cale 25 cm! Umowilem sie ze znajomym, ze przetestujemy mojego x3 xDrive i jego q5 Quattro (tez model '11, aczkolwiek 2.0T). Wideo i zdjecia na pewno wrzuce!

Kiedyś było tak:

Opublikowano

Powiem tak, jestem chetny Wam pomoc, nie bede tego przeciez robil dla pieniedzy, mam za co rodzine wyzywic. :) Po szczegoly (i referencje, przeciez nie jestem czlowiekiem "z nikad") zapraszam na priv, nie ma sensu zasmiecac tematu. :)

Dandanio - rzadko już można spotkać ludzi, którzy pomogą innym bezinteresownie :search:

Szacunek!

pozdr.,
Opublikowano

Witam Państwa po raz pierwszy.

Żona ma BMW X3 F25 z kołami standardowymi 17" i zgodnie z tym wszystkim co tu jest napisane nie ma szans na zakup Run Flatów...

W związku z powyższym czy mogę kupić inne opony niż te, które poleca BMW? Na Allegro są NOKIANY 225/60 WR G2 - nie wklejam linku, bo nie wiem czy wolno. Cena ok 700 zł za sztukę.

Bo jeżeli nie 225/60 to jaki inny rozmiar pasuje?

Opublikowano

Żona ma BMW X3 F25 z kołami standardowymi 17" i zgodnie z tym wszystkim co tu jest napisane nie ma szans na zakup Run Flatów...

W związku z powyższym czy mogę kupić inne opony niż te, które poleca BMW? Na Allegro są NOKIANY 225/60 WR G2 - nie wklejam linku, bo nie wiem czy wolno. Cena ok 700 zł za sztukę.

Ja na też się zastanawiałem nad różnymi opcjami i w końcu kupiłem całe koła na leebman'ie (link jest w poprzednich postach powyżej). Możesz także zobaczyć na e_bayu.de, ktoś mi mówił, że się pojawiły. Cały pic polega na tym, że jeśli masz opony certyfikowane do BMW (oznaczone gwiazdką) i felgi o właściwych rozmiarach (tj. oprócz średnicy i szerokości odpowiednie ET ) i zacznie Ci stukać przekładnia kierownicza, to Ci dealer nie wciśnie, że koła były nie takie i popsuło i gwarancji już nie masz....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja na też się zastanawiałem nad różnymi opcjami i w końcu kupiłem całe koła na leebman'ie (link jest w poprzednich postach powyżej). Możesz także zobaczyć na e_bayu.de, ktoś mi mówił, że się pojawiły. Cały pic polega na tym, że jeśli masz opony certyfikowane do BMW (oznaczone gwiazdką) i felgi o właściwych rozmiarach (tj. oprócz średnicy i szerokości odpowiednie ET ) i zacznie Ci stukać przekładnia kierownicza, to Ci dealer nie wciśnie, że koła były nie takie i popsuło i gwarancji już nie masz....

ze jak? jesli zalozysz opony "niecertyfikowane" przez BMW (pierwsze slysze, ze w ogole cos takiego istnieje), to BMW moze Ci robic klopoty z gwarancja? mysle, ze jest to zupelnie wyssane z palca (zeby nie uzyc mocniejszych okreslen)

kiedy skoncza sie u mnie run flaty, przechodze na opony zwykle - czy BMW zabrania takich manewrow? oczywiscie nie

nie rozumiem, po co sie szczypac o ten run flaty jako zimowki - nie lepiej (taniej, sprawniej) przejsc na zwykle + kupic dojazdowke? nawet przy run flatach warto miec dojazdowke

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
ze jak? jesli zalozysz opony "niecertyfikowane" przez BMW (pierwsze slysze, ze w ogole cos takiego istnieje)

Oczywiscie, to sa te z "gwiazdka".

kiedy skoncza sie u mnie run flaty, przechodze na opony zwykle - czy BMW zabrania takich manewrow? oczywiscie nie

Nie, nie zabrania, ale jezeli zlapiesz "kapcia" na zwyklych to np u nas nie przysluguje Ci BMW Assistance.

nie lepiej (taniej, sprawniej) przejsc na zwykle + kupic dojazdowke? nawet przy run flatach warto miec dojazdowke

Dojazdowke tak - ale tylko, jezeli jest w obowodzie taka sama jak codzienne opony, z czym jest trudno jak masz rozne opony z przodu i tylu. Jezeli bedziesz jezdzil na dojazdowce, ryzykujesz zepsucie mechanizmu xDrive, a do tego tracisz automatycznie gwarancje. Pytalem u delaera, mialem taki sam pomysl. :)

A tak na marginesie, po co sobie w Kaliforni zawracac glowe zimowkami? :)

Kiedyś było tak:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czyli jest tak - jesli zlapiesz kapcia na run flatach, to masz assistance, tylko ze wtedy ci powiedza, za masz jechac do najblizszego miejsca , gdzie naprawiaja opony; jesli zlapiesz kapcia na zwyklych oponach, to nie masz assistance, tak? jaka jest roznica? zmiana kola w samochodzie, to pewnie 10-15 min roboty, w Polsce przez 6 lat zlapalem 1 kapcia, wymiana kola trwala nie dluzej niz 15 min (lacznie z wyrzuceniem calego bagaznika)

mowisz, ze na dojazdowce mozna zepsuc xdrive? a dealer nie powiedzial czy na run flacie bez pwietrza, ktory tez ma inna srednice niz kolo z przeciwleglej strony mozna zepsuc xdrive? nie przesadzajmy, po to BMW sprzedaje dojazdowke o standardowym rozmiarze, aby z niej korzystac - korzystaja z niej ci ktorzy maja kola 18-20 cali

Kalifornia wbrew pozorom moze zaskoczyc sniegiem :) za 3 tygodnie otwieram sezon narciarski w Tahoe (4h ode mnie), tam zimowki by sie przydaly, ale bardziej optymalnym wyjsciem jest opona all season + ewentualnie lancuchy (nie trzeba zmieniac kol po zjezdzie z Tahoe :) )

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

ze jak? jesli zalozysz opony "niecertyfikowane" przez BMW (pierwsze slysze, ze w ogole cos takiego istnieje), to BMW moze Ci robic klopoty z gwarancja? mysle, ze jest to zupelnie wyssane z palca (zeby nie uzyc mocniejszych okreslen)

nie rozumiem, po co sie szczypac o ten run flaty jako zimowki - nie lepiej (taniej, sprawniej) przejsc na zwykle + kupic dojazdowke? nawet przy run flatach warto miec dojazdowke

Chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Nikt Ci nie zabrania stosować dowolnych części bądź wyposażenia. Jeśli jednak zależy Ci bezproblemowym korzystaniu z gwarancji zadzwoń do swojego dealera i zapytaj go bezpośrednio. Ja tak zrobiłem i podjąłem decyzję o zakupie kół u autoryzowanego sprzedawcy BMW. Kupiłem w Niemczech, bo było dużo taniej niż u nas, mam fakturę od BMW i gwarancję BMW na koła i w związku z tym "święty spokój". Jeśli chodzi o opony to do BMW certyfikowane są nie tylko run flaty. Są też "zwykłe" i też mają oznaczenie *. Ja widziałem Pirelli Sottozero 2 i Dunlop Wintersport 3D. Obydwie typy były w ofercie, możesz sprawdzić na polskiej stronie BMW. Run flaty wybrałem dlatego, że zawieszenie naszych X3 jest zestrojone to tego typu ogumienia. Zakładając zwykłe samochód będzie bardziej komfortowy, ale może słabo trzymać z zakrętach. Jeśli już wybierać, to wolałbym mieć run flaty na zimę, a na lato zwykłe ze wzgledu na bezpieczeństwo prowadzenia auta na śliskim.

Opublikowano
Nikt Ci nie zabrania stosować dowolnych części bądź wyposażenia. Jeśli jednak zależy Ci bezproblemowym korzystaniu z gwarancji zadzwoń do swojego dealera i zapytaj go bezpośrednio. Ja tak zrobiłem i podjąłem decyzję o zakupie kół u autoryzowanego sprzedawcy BMW.

Drpop3, czy w ogólnych warunkach gwarancji, masz zapis o tym, że jesteś zobowiązany stosować tylko i wyłącznie opony typu "run flat"?

Ja np., gdy szukałem opon zimowych i gdy planowałem wymianę felg na większe, nie usłyszałem przeciwskazań od ASO co do zastosowania opon nie ROF... Nawet przytakiwali mi, że na nasze drogi one wydają się rozsądniejsze...

pozdr.,