Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszedł mi olej z pod uszczelki pod pokrywą zaworów na kolektor

Przeglądam ten temat i myślę że u mie tęż problem leży po stronie odpowietrzenia komory mowa o E39 530i

Wczoraj było -20 i chyba woda przymarzła w odmie

Dziś to rozebrałem wyciągnołem rurki i odmę.

I tak się zastanawiam bo wszyscy kupują nową odmę.z ciekawości ją rozebrałem i co? dwa plastiki tworzące puszkę sprężyna i membrana - wszystko uświnione szlamem

Membrana jest cała myślę że wystarczy tylko dobrze precyzyjnie wyczyścić.Co sądzicie o tym?Jaka jest zasada działania tej membrany?

Jak dmuchnę to powietrze idzie w dwie strony

Poniżej zdjęcie rozebranej odmy:

Strone wewnętrzna

http://smallrailway.w.interii.pl/odma%202.jpg

http://smallrailway.w.interii.pl/odma%203.jpg

Strona zewnętrzna

http://smallrailway.w.interii.pl/odma%204.jpg

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Jaka jest zasada działania tej membrany?

jak w skrzyni korbowej wytworzy się NADCIŚNIENIE to wtedy membrana z tego powodu podnosi się otwierając drogę do dolotu gazom przedmuchowym.

Opublikowano
I tak się zastanawiam bo wszyscy kupują nową odmę.z ciekawości ją rozebrałem i co? dwa plastiki tworzące puszkę sprężyna i membrana - wszystko uświnione szlamem

Membrana jest cała myślę że wystarczy tylko dobrze precyzyjnie wyczyścić.Co sądzicie o tym?

W zeszłym roku czyściłem odmę w silniku m52 a zimą i tak zamarzła :cry: Wg mnie nawet nowa odma zamarźnie jeżeli będzie się robiło naprawdę krótkie odcinki

Opublikowano

Dziś złożyłem wszystko do kupy.Węże poczyszczone, odma wyczyszczona.Co zauważyłem po odpaleniu- Przedtem jak silnik pracował to po odkręceniu korka zgasł bo zassał powietrze a teraz po odkręceniu chodzi dalej i tylko leciutko dmucha

Czy to normalny objaw3?

Opublikowano
Dziś złożyłem wszystko do kupy.Węże poczyszczone, odma wyczyszczona.Co zauważyłem po odpaleniu- Przedtem jak silnik pracował to po odkręceniu korka zgasł bo zassał powietrze a teraz po odkręceniu chodzi dalej i tylko leciutko dmucha

Czy to normalny objaw3?

silnik po odkręceniu korka nie powinien gasnąć, może natomiast troszkę nierówno chodzić więc myślę, że masz tak jak być powinno:)

Opublikowano

Membrana jest cała myślę że wystarczy tylko dobrze precyzyjnie wyczyścić.Co sądzicie o tym?

W zeszłym roku czyściłem odmę w silniku m52 a zimą i tak zamarzła :cry: Wg mnie nawet nowa odma zamarźnie jeżeli będzie się robiło naprawdę krótkie odcinki

Jest tzw wersja zimowa odmy. Różni się tylko tym, że jest ocieplona z zewnątrz. Może to jest rozwiązanie?:)