Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy czy według was aplikacja na iphona 4 Dynolicious i inne tego typu oprogramowanie mierzące czasy przyspieszeń do 100km/h 1/4 mili itp... są miarodajne i ich wyniki można traktować poważnie ? Jeśli tak to dzisiaj na mokrym asfalcie przy fatalnej pogodzie osiągnąłem czas 5,3 do 100km/h :cool2: pozdr.
Opublikowano
EE to super,ja mierzyłem Iphonem 3GS z takim właśnie programem przyspieszenie w imprezie STI i wyszło nam 5,3 i 4,9 więc szybką masz tą bunie;).Co do miarodajności to skoro STI ma 5s do 100km/h a drugi prawidłowy pomiar był 4,9s to chyba jest to w miare ok.
Kubica GO!
Opublikowano
Koledzy czy według was aplikacja na iphona 4 Dynolicious i inne tego typu oprogramowanie mierzące czasy przyspieszeń do 100km/h 1/4 mili itp... są miarodajne i ich wyniki można traktować poważnie ? Jeśli tak to dzisiaj na mokrym asfalcie przy fatalnej pogodzie osiągnąłem czas 5,3 do 100km/h :cool2: pozdr.

na 5,3 to trzeba mieć 400+ KM przy tej masie

Ja nagrywałem prędkościomierz zwykłym telefonem (15 klatek na sekundę) a potem odtwarzałem na kompie po jednej klatce i porównywałem wyniki od 40-120 z http://www.automobile-catalog.com/ i na tej podstawie szacowałem 0-100.

Do 40 na godzinę to loteria w zależności od startu można zyskać albo stracić 0,2-0,3 sekundy poza tym nie wiadomo jak szybko wstaje wskazówka od szybkościomierza a tak mierząc od 40 przy 5 próbach miałem błąd rzędu 0,1s.

Opublikowano
Jutro powtórzę pomiary, wychodziło mi kolejno 5.8 ,5.5 i 5.3, oczywiście mam 4x4, DSC off, obroty, jedynka i strzał ze sprzęgła...
Opublikowano

ja swoja (taka samą jak Twoja :) ) mam w serii, i przy pomiarach GPS wychodzi 6,5 - 6,9s, ile ta Twoja ma teraz koni ???

Opublikowano
2 razy byłem na hamowni raz było 240 drugi raz 250 a według Schnitzera powinno być 265 z tolerancją + - 5 koni. Chyba zarezerwuję sobie kiedyś hamownię na godzinę aby wykonać kilkanaście pomiarów i wyciągnę średnią. Auto naprawdę szybko przyspiesza może to kwestia momentu? podniósł się w okolice 580nm.
Opublikowano

Mocno przesadzasz, 335i ma 300 koni i w manualu rozpedza się do setki w 5,3s a w automacie 5,6.

Opublikowano
Jutro powtórzę pomiary, wychodziło mi kolejno 5.8 ,5.5 i 5.3, oczywiście mam 4x4, DSC off, obroty, jedynka i strzał ze sprzęgła...

zmierz 40-120 albo jeszcze lepiej 80-180 i porównaj z wynikami ze strony którą podawałem (możesz porównać do 335d albo 535d)

Generalnie wszelkie pomiary bazujące na przeciążeniu są raczej słabe (zobacz opinie na temat pomiarów g-techem)

Nie pamietam co tam finalnie masz za program ale o ile w 5,8 to jeszcze uwierzę do 5,3 jest nierealne.

Zresztą przy takich mocach to bardziej miarodajna jest cwiartka

Opublikowano

Mocno przesadzasz, 335i ma 300 koni i w manualu rozpedza się do setki w 5,3s a w automacie 5,6.

Nie przesadzam 335i w manualnu jest 100kg lżejsze niż 330xd.

335i w manualu ma 5,6 a nie 5,3.

Opublikowano
Wydaje mi się że tu chodzi o ten strzał ze sprzęgłą i 4x4, dziś przy normalnym starcie ( bez strzelania ze sprzęgła ) z włączonym DSC sprawdziłem się na światłach z kolegą który ma 645 i 333konie. odjechał mi do 140km/h na 2 długości samochodu więc chyba nie jest ze mną tak słabo. Ale sam nie wiem, mówię wam co pokazuje aplikacja jutro jeszcze raz dokonam pomiarów, może robiłem coś nie tak?...
Opublikowano
No i jeszcze radio się przyczyniło :mrgreen: żartuje :wink: Czytałem swojego czasu o tym trochę, i z tego co piszą to podaje to w miarę przybliżone wyniki pod jednym warunkiem że skalibrujemy program i najlepiej jak umieścimy go w adapterze snap in w podłokietniku, wtedy on jest idealnie "spięty" z autem. :roll:

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
Wydaje mi się że tu chodzi o ten strzał ze sprzęgłą i 4x4, dziś przy normalnym starcie ( bez strzelania ze sprzęgła ) z włączonym DSC sprawdziłem się na światłach z kolegą który ma 645 i 333konie. odjechał mi do 140km/h na 2 długości samochodu więc chyba nie jest ze mną tak słabo. Ale sam nie wiem, mówię wam co pokazuje aplikacja jutro jeszcze raz dokonam pomiarów, może robiłem coś nie tak?...

ja mam kolegę który ma A6 3.0TFSI jak ja mam 150 to już go ledwo widzę, tamto auto ma 290km

Opublikowano (edytowane)

Różnica po dołożeniu "boxa ACS" jest bardzo duża, auto w serii takiej jak twoja dla mnie wcale się nie odpychało...

P.S. KoKoS na bank radio dodało polotu - kierowcy ;)

Edytowane przez arnold
Opublikowano

arnold to jest płatna aplikacja - 12.99$ tak? :) Pytam bo może też kupie :mrgreen: i się pobawie...

Może spróbuj jeszcze czymś innym, np. BMW M Power Meter, to jest nawet darmowe :wink:

Do sprzedania:

Opublikowano
Tak płatna - zapłaciłem 10 euro z kawałkiem, mam od wczoraj Iphona i jeszcze za bardzo go nie ogarniam. Ściągnąłem najpierw za free BOSCH light 'em up ale przy Dynolicious to jest lipa...
Opublikowano

hehe, czyli będzie następny Apple maniak, bo ja osobiście jestem produktami od nich zachwycony podobnie jak BMW :)

W Appstore wpisz: BMW M, tam powinien wyskoczyć ten M Power Meter, to też jest aplikacja to mierzenia przyspieszeń, przeciążeń itd. może akurat okaże się pomocna w wyciągnięciu średniej...

Jeżeli 5.3 okaże się realne, to gratulacje autka - naprawde super wynik :cool2:

Do sprzedania:

Opublikowano

Ja kiedyś mierzyłem od 0 do 100 km/h i czas nie był w sekundach a prawie w 500 zł i 10 pkt karnych :)

Zapaliło się zielone , więc ogień na licznku już 120 km/h a ja widzę że za KIA strzela do mnie z laserówki :( . Szczeście w nieszczęściu że obok leciał motorkiem i on załapał się na pomiar :) ale teraz objeżdżam miejsce w którym chce sprawdzić czas dwa razy :)

wow 5.3 zacny wynik :norty:

Opublikowano

arnold:

możemy wreszcie raz na zawsze zakończyć temat pomiaru telefonami i innego rodzaju przetwornikami.

Posiadam na stanie PerformanceBoxa, widzę że jesteś z Warszaw, więc możemy się umówić i pomierzyć samochód bardzo dokładnie, poszczególne czasy rozpędzania, 1/4mili itd.

Bo już mnie głowa boli jak po raz kolejny czytam o pomiarach telefonem i różnymi przetwornikami GPS'u.

Pozdrawiam

Jacek

Opublikowano
hehe, czyli będzie następny Apple maniak, bo ja osobiście jestem produktami od nich zachwycony podobnie jak BMW :)

Kokos masz już adapter do iPhone 4? W BMW w Wawie wciąż mi mówią, że jeszcze nie mają... Może Ty Arnold coś już skombinowałeś?

http://img408.imageshack.us/img408/6363/individualvisualizer3to.jpg

¿Te gusta conducir?

The Ultimate Driving Machine

Freude am Fahren

Opublikowano

Niestety nie mam, mam tylko do 3G/GS.

Natomiast ostatnio czytałem o nowym typie adaptacja Snap-In USB. Ten który ja mam ląduje tylko telefon oraz korzysta z anteny na dachu, no i Bluetooth ale to nie zależne. Nowy adapter natomiast, podobno udostępnia bibliotekę muzyczna np. z iPhona w multimediach samochodu. Ma ktoś może ?

Do sprzedania:

Opublikowano
arnold:

możemy wreszcie raz na zawsze zakończyć temat pomiaru telefonami i innego rodzaju przetwornikami.

Posiadam na stanie PerformanceBoxa, widzę że jesteś z Warszaw, więc możemy się umówić i pomierzyć samochód bardzo dokładnie, poszczególne czasy rozpędzania, 1/4mili itd.

Bo już mnie głowa boli jak po raz kolejny czytam o pomiarach telefonem i różnymi przetwornikami GPS'u.

Pozdrawiam

Jacek

tak jak napisał Jacek, jest to zabawka, fajna :cool2: ale nie sprzęt do pomiaru, błąd wynikający z tego, że jest to zabawka pewnie sięga +/-1s co jest na poziomie 20% ....pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
Dzisiaj na mokrym asfalcie po ponownej kalibracji pokazuje okolice 7 sekund więc robi się bardziej realnie ;( zaczynam powoli myśleć tak jak pisałeś "m3 z tego nie zrobimy" pozdr
Opublikowano
arnold nie tylko cyferki się liczą, ale odczucia i twoja satysfakcja :wink: a przedewszystkim banan na buzi.

Do sprzedania: