Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Poczytałem sobie wczoraj troche forum i lekko sie przeraziłem.... "nie mozna wyciagnac licznika bez odkrecania kierownicy.. trzeba demontowac przednia szybke i kleic na superglucie" itp. wiec zabralem sie od dzieła:

Licznik da sie wyciagnać bez odkrecania kierownicy!!!

1) Bierzemy torxy (gwiazdki) odkrecamy dwie srubki trzymajace licznik od gory

2a) Podwazamy lekko licznik aby wyskoczyl ze swojego orginalnego miejsca.. mozna pociagnac za zaczepy kluczem ktorym wyciagalismy srubki....

2b) Wypchnąć licznik poprzez otwór po wykręceniu wyłącznika świateł (jedna śrubka od dołu + zaczep u góry)

3) Wypinamy wtyczki... troche gimnastyki .... kazda wytczka ma zawleczke ktora nalezy podniesc do gory!!! jednak rownoczsnie nalezy przytrzymac mala apadke ktora blokuje zawleczke przed przypadkowym otwarciem

4) Wyciagmy licznik... i dziwimy sie ze jest z 95 roku a auto jest z 93 hihihi

5) kluczem imbusowym odkrecamy srubki trzymajce licznik w calosci

6) Zaczynamy lekko i rownomiernie rozsuwac czesci licznika ..czarna obudowe razem z szybka i biala z elektronika ( w razie oporow uzyc sily perswazji wskazniki siedza na wtyk w gniazdach w plytce drukowanej i musza wyskoczyc...)

7) Widzimy cale bebchy licznika (troche bialego plastiku i wystajace "silniczki" z pretami :lol: )

8) szukamy trzech okraglych tulejek na ktorych sa niesymetryczne osiowe blokady uzywajac swoich zdolnosci manualnych nalezy obrocic te blokady o 180 stopni...

9) Wyciagamy delikatnie bebech ze skalami i wskazowkami...

10) Wkladamy ringi (mniejsze ogragle wsuwamy do srodka przez dziury od szybkosciomierza wieksze wkladamy na ukos.....)

11) Zaleznie od wykonania ja kupilem u tego goscia [url http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=1340343 ] allegro..[/url]

Wykonanie jest naprawde ok a ramki na brzegach sa tak cienkie i wystające ze mozna je zagiac na calym obwodzie po wewnetrznej czesci licznika dociskajac je palcami od srodka..... do zaginania uzywalem zapalniczki BIC`a :) takiej malutkiej.....

BEZ ROZBIERANIA I KLEJENIA......

Pozdrawiam dinox

Edytowane przez dinox
Pozdrawiam dinox
Opublikowano

wyadaje mi się że da rade, zobacz coś takiego Link Allegro

pewnie w serwisach też coś taiego mogą zrobić, co nie do końca jest dobrą (uczciwą) sprawą :?

a odnośnie odłączania liczników to radze wyjąć kluczyk ze stacyjki i poczekać ok 15 min. a potem zabierać się do odłączania kabli, oraz nie przekręcać stacyjki gdy wszystkie kable są nie podłączone pod zegary - powód, w komputerze mogą narobić się błędy i bedzie problem :worried:

pozdro [/url]

Bayerische Motoren Werke http://img482.imageshack.us/img482/7716/bmwsmiley9vq.gif
Opublikowano
Instrukcja jak powyzej + trzeba sciagnac wskazówki...i to bedzie problem trzeba to robic ostronie np. przy uzyciu jakiegos pseudo-sciagacza ktory rowno bedzie podwazal wskazowke....
Pozdrawiam dinox
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam!

a masz kierownice z poduszka?bo u mnie w 316 92 rok jest wiiiiieeeeeelka kierownica z airbagiem i z tego co popatrzylem to ciezko bedzie wyjac zegary.a musze je wyjac bo mi sie jedna zaroweczka nie pali :(

Opublikowano

Da sie spokojnie w E36 z airbagiem wyjac, tez mam taka kierownice, oczywiscie liczniki przez otwor kierownicy nie wyjda, ale troche pokombinujesz z odlaczeniem wtyczek a jak je odlaczysz to liczniki wysuniesz bokiem .

Pozdro

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
hej dla mnie to nie jest takie jasne. Z tego co zrozumialem mam wyciagnac kluczyk odczekac 15-20 min nastepnie mam odlaczyc akumulator?? i pozniej zaczac rozkrecac licznik odlaczyc wtyczki i monotowac alu ramki na zegary, pozniej wszystko doprowadzic do stanu poczatkowego?? i czy rozlaczenie akumulatora nie doprowadzi do rozkodowania komputera?? pozdrawiam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
ja jak zakładałem ringi na zegary to zajeło mi to godzinke nie musiałem odkręcać kierownicy nie musiałem odklejać czybki a ringi proponuje przyklejać na czarny silikon
  • 4 lata później...
Opublikowano

niestety opis na nic mi się zdał bo mam problem ze zdjęciem przeźroczystej osłony mam odblokowane zatrzaski w czterech punktach jak na zdjęciu i dalej nie chce zejść. Próbowałem zdjąć to na siłę ale zaczęło się dość mocno wyginać i boję się ze coś połamię. Może są jeszcze jakieś niewidoczne zatrzaski od wewnątrz?.

http://img299.imageshack.us/img299/4430/dsci0191.jpg

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Mam pytanie odnośnie jednej bardzo prostej rzeczy? Czy możecie pisać zgodnie z zachowaniem wszelkich zasad pisowni? Tak ciężko przetrzymać shift, alt? Ludzie to naprawdę nie boli. a co do opisu to dzięki.
  • 1 miesiąc temu...