Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie pytanie odnosnie olejow Valvoline do silnika m52b28tu. Obecnie jezdze na oleju KROON 5W30 ze specyfikacja LL-01 przy kolejnej zmianie chce przezucic sie na valvoline no i teraz pojawia sie pytanie. Wg wyszukiwarki Valvoline pasuja:

1. SynPower XL-III 5w30 specyfikacja LL-04

2. SynPower MST 5w30 specyfikacja LL-04

3. SynPower MXL 5w30 specyfikacja LL-01

Jezeli chodzi o 3 to jestem najblizszy zakupu tegoz wlasnie oleju gdyz instrukcja obslugi podaje wlasnie specyfikacje LL-01 natomiast nie wiem jak ma sie sprawa z uzyciem LL-04. czy ma to jakies znaczenie? Pisza ze LL zapobiega odkladaniu sie osadow w filtrach czasteczek stalych. Tylko to ma sie do diesli a jak ma sie sprawa z silnikami benzynowymi. Czym roznia sie od siebie XL i MST no i czy lepiej uzyc specyfikacji 04 czy pozostac przy 01. Czy mozna uzyc oleju 04 do starszych silnikow benzynowych. Silnik z 99 roku przebieg 187.000 (czy prawdziwy nie wiem :) )

🙃🙃

Opublikowano

może być każdy LL, nawet może być bez LL ale wtedy musisz wymienić szybciej niż pokazuje komp, zreszta i tak jest zalecane wymieniać wcześniej

każdy, który wybierzesz będzie dobry z tych olei

• Partnerzy klubu
Opublikowano

Generalna zasada ze specyfikacjami olejów jest następująca: każda nowsza specyfikacja np. LL01 zastępuję poprzednią i ją przewyższa, a więc olej LL01 może być stosowany wszędzie tam gdzie był wymagany LL98 itd.

Z tych trzech olejów polecam mimo wszystko 3. SynPower MXL 5w30 LL01 , ponieważ:

indeks jakości według ACEA tego oleju to A3/ B3/B4

silnika benzynowego dotyczy indeks A3 - opisuje oleje o bardzo dobrych własnościach do nowoczesnych konstrukcji, mocno wysilonych, pracujących w trudnych warunkach, również do silników doładowanych i turbodoładowanych

B3/B4 dotyczy silników Diesla.

Oleje MST oraz XL-III również posiadają indeks jakości według ACEA dla silników benzynowych A3, ale oprócz niego mogą się pochwalić:

C3-04 i C2, a więc przystosowaniem do typów silników / katalizatorów które w Twoim wypadku nie mają znaczenia.

Wyjaśnienie indeksów jakości według ACEA:

ACEA od roku 2005:

w listopadzie 2004 ACEA ogłosiła nowe wymagania dla olejów silnikowych w przypadku silników przeznaczonych do samochodów osobowych i lekkich dostawczych AxBx oraz odrębne wymagania dla silników wyposażonych w system wtórnej obróbki spalin (np. filtr cząstek stałych) oznaczone Cx

ACEA A/B - specyfikacje dla silników benzynowych i wysokoprężnych:

A1/B1 - oleje przeznaczone do silników benzynowych i wysokoprężnych tzw. energooszczędne. Zaleca się ich stosowanie tylko w silnikach przystosowanych do takich olejów

A3/B3 - opisuje oleje o bardzo dobrych własnościach do stosowania w silnikach benzynowych i wysokoprężnych nowoczesnych konstrukcji, mocno wysilonych, odpowiedni do silników doładowanych i turbodoładowanych

A3/B4 - opisuje oleje o bardzo dobrych własnościach do stosowania w silnikach benzynowych i wysokoprężnych z wtryskiem bezpośrednim nowoczesnych konstrukcji, mocno wysilonych, można ich używać także w silnikach wymagających oleju B3

A5/B5 - oleje o bardzo dobrych własnościach przeznaczone do silników benzynowych i wysokoprężnych tzw. energooszczędne. Zaleca się ich stosowanie tylko w silnikach przystosowanych do takich olejów

ACEA C - oleje kompatybilne z układami katalitycznymi:

C1 - oleje o bardzo dobrych własnościach przeznaczone do silników benzynowych i Diesla wyposażonych w filtry cząstek stałych (DPF) i katalizatory 3 funkcyjne (3 drożne) TWC wymagające olejów lekko bieżnych, nisko popiołowych "Low SAPS" o niskiej lepkości wysokotemperaturowej HTHS większej od 2,9 mPa.s. Oleje tej klasy mogą być używane tylko w niektórych modelach silników

C2 - oleje o bardzo dobrych własnościach przeznaczone do silników benzynowych i Diesla wyposażonych w filtry cząstek stałych (DPF) i katalizatory 3 funkcyjne (3 drożne) TWC wymagające olejów lekko bieżnych, o niskiej lepkości wysokotemperaturowej HTHS większej od 2,9 mPa.s. Oleje tej klasy mogą być używane tylko w niektórych modelach silników

C3 - oleje o bardzo dobrych własnościach przeznaczone do silników benzynowych i Diesla wyposażonych w filtry cząstek stałych (DPF) i katalizatory 3 funkcyjne (3 drożne) TWC. Oleje tej klasy mogą być używane tylko w niektórych modelach silników

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziękuję za odpowiedź. zmieniam markę oleju głównie z powodu pracy silnika. Odnoszę wrażenie że głośno pracuje. Innych problemów z nim nie mam. Dużo słyszałem o valvoline ze jest świetny. Przed wymianą chce użyć środek do płukania silnika valvoline engine flush. następnie zalać go właśnie olejem valvoline. I chyba będzie to mxl jak kolega radzi.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżdżę na 5w30 od 3 lat bo wtedy kupiłem auto. Nie mam problemów z tym olejem.poza tym gdzie bym nie popatrzył na dobór oleju to widzę 0w30 lub 5w30 do mojego silnika. Tu gdzie mieszkań i tak w zimę niżej jak minus 11 to chyba nie było ;-) więc zerowy mi zbędny. Kiedyś ktoś w sklepie motoryzacyjnym powiedział że 5 lepsza ponieważ nie ścieka tak jak 0 po długim postoju no i silnik po odpaleniu nie klepie.

🙃🙃

Opublikowano

jeszcze jest valvoline max life 5w40 spełniający normy BMW

MaxLife Synthetic 5W-40 API SL/CF, ACEA A3-02, B3-98 Wydanie 2, B4-02, API SM/ CF, ACEA A3/B4.

Opublikowano
panowie a ja chce kupić olej motul 8100 x-cess i wyczytałem ze ma LL-98 czy to odpowiednia specyfikacja dla m47?? olej i tak wymieniam co 12,5 tys km :cool2:
Opublikowano
panowie a ja chce kupić olej motul 8100 x-cess i wyczytałem ze ma LL-98 czy to odpowiednia specyfikacja dla m47?? olej i tak wymieniam co 12,5 tys km :cool2:

będzie ok