Skocz do zawartości

audio za rozsadne pieniadze w e90

pan_prezes_skora

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że chcesz kupić to: http://www.jehnert.de/shop/e90e91-limousine-touring-m3-1/bmw-3er-e9091-doorboards-mit-3-wege-soundsystem/ ? Też się nad tym zastanawiałem ale jak zobaczyłem cenę to zrezygnowałem. Moim zdaniem 2 głośniki w zupełności wystarczą, natomiast co do tego jakie mają to być głośniki to wszystko zależy jak rozwiązana jest ta nakładka z drugiej strony bo inne głośniki muszą być jeżeli jest to komora (też zależy ile L), a inne jeżeli głośnik ma grać w drzwi.

na pewno da się zrobić sensowne granie w taki sposób jak opisałeś tzn montując głośniki z L7 i wzmacniacz, aczkolwiek dla mnie osobiście to tylko półśrodek i jak już coś robić to bardziej konkretnie, co wcale nie oznacza drożej. Oczywiście każdy podchodzi do tego w inny sposób i każdy ma inne potrzeby i oczekiwania względem audio...

Ja wybrałem trochę bardziej zagmatwaną w przypadku e90, a właściwie e91 drogę, czyli przeróbkę pod klasyczne komponenty-przeróbka boczków pod głośniki 16cm(właściwie finalnie wyszły z tego komory ok 6,5l bo w drzwi głośnik nie ma gdzie grać w tym samochodzie)+tweetery zabudowane w słupkach(docelowo ma być 3way) i tego subwoofer zabudowany w boczku po lewej stronie, a wszystko na razie napędza wspomniany już Helix HXA 500Q MKII. Docelowo przy 3way-u ma być jeszcze Helix HXA 275 na woofery, a 500setka ma napędzać tw, mid i suba. Jest to na pewno dużo bardziej czasochłonne i pracochłonne rozwiązanie i jakby na to nie patrzeć również droższe gdyby zlecić je jakiejś firmie zajmującej się CA ale ja większość rzeczy w miarę możliwości zrobiłem/robię sam z pomocą znajomych więc trochę inaczej na to patrzę, aczkolwiek efekt też jest zupełnie inny niż przy wymianie głośników na te z L7 i podpięcia ich pod wzmacniacz.

Źle mnie zrozumiałeś. Ja tylko odpowiadałem na pytanie użytkownika nockenwelle, że wymiana głośników z base na L7 i zasilenie ich wzmacniaczem z filtrami na pewno diametralnie poprawi jakość dźwięku. Ale to dość oczywiste bo skok jakościowy z poziomu base stereo wiele nie wymaga :)

Jestem daleki od peanów na cześć L7 i moim E90 wyciągałem głośniki L7, żeby zastąpić je lepszymi.

Twój konfig jest ambitny i daje bardzo dużo pola do eksperymentów. Właśnie te eksperymenty dają bardzo dużo satysfakcji. :) Ja właśnie szukam odpowiedniego mikrofonu do REWa, który daje możliwość pobawienia się w pomiary :)

To fakt, że za cenę lepszych głośników dedykowanych do BMW można kupić znacznie lepsze komponenty w standardowych wymiarach. Sam w E46 miałem dźwięk znacznie lepszy głównie z powodu znacznie lepszych głośników, dobrego HU Alpine, a wcale to nie kosztowało majątku. Sprzedałem je potem za bezcen na Allegro.

Oczywiście z wymianą z nagłośnienia base na L7 masz rację bo poprawa będzie i to dość znaczna, natomiast w moim przypadku mijało się to z celem bo nie tego oczekuję od nagłośnienia dlatego zdecydowałem się na bardziej radykalne środki.

Co do późniejszej ewentualnej odsprzedaży to na razie się nad tym nie zastanawiałem ale zdaję sobie sprawę, że jest dokładnie tak, jak piszesz dlatego jeżeli ktoś przy kupnie samochodu nie będzie chciał odpowiednio dopłacić za audio to założę drugie boczki i słupki, a sprzęt zostawię sobie do kolejnego samochodu. Niestety, nie ma nic za darmo, a tym bardziej jeżeli ktoś tak, jak ja w tym przypadku oprócz kasy poświęcił na to kupę czasu i pracy żeby złożyć tak grający system.

Masz doświadczenie z tym MIC? On raczej wymaga odpowiedniego "przedwzmacniacza". Jak z kalibracją? Wolałbym model na USB, tylko trudno powiązań precyzyjny pomiar z dobrą ceną. Ma to być zabawa, ale ta zabawa ma sens tylko wtedy, kiedy odczyt jest dość wiarygodny.

• Zasłużeni forumowicze

Tak mam taki mic do zabaw w domu z REW. Potrzebuje zasilania 48V. Ja mam go podłączonego do zewnętrznego miksera USB. Pliki kalibracyjne są na necie. Sprawdza się bdb.

Żeby był z niego jakiś pożytek w aucie to trzeba procesor dźwięku bo akustyki kabiny mocno nie zmienisz.

Jak tam czytam te kombinacje celujące już w wysoki standard audio to cieszę się, że ja nie mam, aż takich wymagań.

I z chęcią posłuchałbym Waszych zestawów, żeby sprawdzić czy da się usłyszeć różnicę.

http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg

Chociaż mój system nie jest jeszcze skończony to uwierz mi, że różnicę słychać od razu...

Radio to radio ale pod odpaleniu konkretnej(najlepiej ori) płytki L7 brzmi przy moim systemie jakbyś słuchał muzyki zza ściany, nie mówiąc już o porównaniu do base audio, czy hifi.

Nie chodzi mi o łupanie basu czy coś podobnego, tylko o budowanie sceny muzycznej w samochodzie i rozłożenie dźwięków w środku. Efekt jest mniej więcej taki, jakby Cugowski siedział na desce i śpiewał...

Na pewno dźwięk u Ciebie robi wrażenie przy takim setupie.

Zestrojenie tego też wymagało na pewno trochę Twojej pracy i dużo eksperymentów.

Jesteś w stanie strzelić jakieś fotki, jak to wygląda u Ciebie?

pascal na razie system nie jest jeszcze skończony-gra bo gra ale wymaga poprawek i poki co nadaje się jeszcze "tylko" do słuchania, a nie do pokazania ;)

3way nie jest jeszcze w ogóle ogarnięty, były pierwsze testy do umiejscowienia mid-ow i z braku czasu to na razie tyle. Myślę, że do 15.07 ogarnę finalnie 2way(woofery lecą do wymiany bo miały grać w pełne drzwi, a wyszły komory i te które teraz siedzą w ogóle się nie nadają) + sub w bagażniku i wtedy wrzucę jakieś fotki bo 3way będzie skończony dopiero jakoś pod koniec września. Niestety 3way wiąże się z kolejną przeróbką słupków i zostawieniem samochodu u znajomego, a wiadomo wakacje=wyjazdy i zostawienie samochodu nie wchodzi w grę, tym bardziej, że trzeba będzie to jeszcze konkretnie wystroić itd więc na 2 czy 3 dniach się nie skończy...

No ja jestem innego zdania, jak porównasz auto z systemem standardowym a takie samo z systemem HiFi to słychać różnicę, natomiast to nie jest kwestia samego wzmacniacza ale i też głośników.

sam sobie odpowiedziałeś :) Są dwie opcje albo idziesz w ori system i montujesz pełne HIFI z wiązkami do wzmaka i głośników (moim zdaniem bez sensu) albo dokładasz zewnętrzny wzmak + dedykowane głośniki a jest teraz już w czym wybierać: Gladen, MB Quart, Helix, Eton, Audio System, uDimension i pewnie jeszcze coś.

Lepszy :) srednie tez masz Individual ? Podpiete masz pod wzmacniacz ? Jak oceniasz granie ?

ja mam stereo tylko wysokotonowe dołożone przez poprzedniego właściciela, bylem pewny, ze wsadził tam hifi albo inne śledzie a tutaj miłe zaskoczenie :)

pytanie, czy dokładał ktoś w tylnej półce głośniki wysokotonowe?

jak cokolwiek wyciać jak sredniotonowy jest na srodku? zdjecie poglądowe

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ea8ee1dca5f6.jpg :duh:

• 2 tygodnie później...