Skocz do zawartości

audio za rozsadne pieniadze w e90

pan_prezes_skora

Rekomendowane odpowiedzi

Rivasi są różne dobre systemy i wcale nie kosztują 5/6k pln(chodzi mi oczywiście o cenę samego systemu na przód). Mogę Ci podać system, który świetnie sprawdził mi się Ibizie Cuprze 6K2-miałem 3 drożny system zbudowany na podstawie głośników pora i vifa z customową zwrotnicą, do tego sub cervin vega, a wszystko zasilał DLS A5 i grało to nieporównywalnie lepiej niż jakikolwiek logic7 i wiele innych "górnolotnych" fabrycznych systemów, a o jakimkolwiek łupaniu nie było mowy... Oczywiście nie wspominam nawet o takich kwestach jak wytłumienie drzwi, kable, poprawny montaż itp.

W BMW natomiast jeszcze nie wiem co wyląduje bo będzie to zależało od tego co najlepiej zagra ale myślę o jakimś morelu, focalu, ewentualnie może rainbow albo dls. Te systemy wyżej podałem tylko jako przykłady budżetowych systemów o płytkim montażu i żeby zapytać bo może akurat ktoś ich słuchał. To co tanie nie zawsze musi być złe, a czasami potrafi bardzo ale to bardzo pozytywnie zaskoczyć jak np w przypadku pewnego woofera PL prod, który przy 1/4 ceny bije np woofer morela na głowę...

Co do kosztów to nie popadajmy w skrajności bo całkiem przyjemnie grający system można zrobić już za ok 3000pln, oczywiście wszystkie klocki nie będą nowe ale coś za coś. Jak ktoś chce tylko nowe i wysoką półkę to, tak jak napisałeś-15k nie wyjęte.

Odnośnie bose, czy b&o oczywiście masz rację-to czysty marketing ale nie zmienia to faktu, że te systemy(przynajmniej te, których słuchałem) grają dużo lepiej niż L7 i tworzą przy tym poprawną scenę z przodu auta...

ok rozumiem twoja refleksje.

Jak bedziesz mial juz u ciebie wmontowane cos fajnego to daj znac (tutj lub PW) bo nie dyskutuje w prozno tylko rownierz jestem troche w kropce bo nie mam ochoty wydac dyche na system audio aw aucie z ktorego i tak nie bede ultra zadowolony bo naweet nie zblizy sie do tego co mam w domu (Rotel + Dali HE) awiec sie wacham bo jak by mi sie odalo cos fajnego zrobic za max 4K zlotych to by bylo fajnie bo HIFI w E91 to masakra. Cos ca da sie sluchac i w sumie na razie L7 jest cena do jakosci najblizej takiej rownowagi ale chetnie bym cos innego jeszcze posluchal bo potem to Jaherty za 8K juz mi radzono ale to 8K...

Logic 7 to harmann kardon przed okupem przez AKG a wiec w sumie poziom Bose. Mialem Bose w audi S4, bylo mukularnie... ale tylko muskularnie.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Niestety BMW jest bardzo nie wdzięcznym samochodem do nagłośnienia i rzeczywiście trudno tu cokolwiek zrobić za sensowną kasę... Dam znać jak coś wymyślę co zagra i nie będzie kosztować worka kasy.

P.S.

Ja w domu poszedłem w NAD'a + BA ;)

P.S.2

Ja też miałem S4 B5 z bose i potwierdzam-łupało ale nie o to w graniu chodzi, a u Subaru Imprezie STI zestaw self made za 1/3 kasy tego, co kosztowało to bose przy konfiguracji nowego audi grał o niebo lepiej...

P.S.3

Najlepiej byłoby przerobić boczki żeby wsadzić jakąś 16nastkę i zbudować sensowny 3drożny system ale to niestety znowu koszta żeby było estetycznie bo tanio i estetycznie się chyba raczej nie da...

Za oceanem Hi-Fi jest w standardzie, nie montowali tam Stereo. Tylko w Europie BMW się tak wygłupiło wsadzając to do samochodu premium.

Nazwa "Hi-Fi" to sprytny zabieg BMW. Ta nazwa kojarzy się z najlepszym sprzętem grającym. Jest to prawdą może dla lat 70/80 kiedy ten standard został opracowany. Postęp poszedł do przodu i teraz byle zestaw głośniki do komputera za niecałe 200 zł z zapasem spełniają kryteria w zakresie pasma przenoszenia oraz szumów dla standardu Hi-Fi.

jak to radio prof z navi business ? jeżeli chodzi Ci o to czy navi business odtwarza mp3 to chyba wszystko zależy od tego jaką masz navi ja np. mam business (MASK II) i jedzie mp3 z CD i z DVD, co prawda strasznym szajsem jest ten czytnik jeżeli chodzi o audio (szumy) ale będę go próbował stiuningowac lub podmienić na inny.

Koledzy mam pytanie. Wstępnie zarezerwowałem ten zestaw:

http://olx.pl/oferta/glosniki-hi-fi-bmw-CID5-ID4W0wz.html

Czy podejdzie to do mojej E90 z nawigacją Business i standardowym zestawem audio? Jeśli tak to co będę musiał dokupić? Wzmacniacz, trójkąty w drzwi przednie?

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

mam pytanko

jak wstawiacie 13 na przod z tweeterami i zwrotnica, zapewne zasilane jest to wzmakiem wzmak jest wtedy ustawiony na niskie tony czy na wysokie logika podpowiada mi ze na wysokie ze wzgledu na male wymiary i przy ustawieniu na niskie tony glosnik bedzie pierdzial ale oswieccie mnie.

pozdr

Koledzy mam pytanie. Wstępnie zarezerwowałem ten zestaw:

http://olx.pl/oferta/glosniki-hi-fi-bmw-CID5-ID4W0wz.html

Czy podejdzie to do mojej E90 z nawigacją Business i standardowym zestawem audio? Jeśli tak to co będę musiał dokupić? Wzmacniacz, trójkąty w drzwi przednie?

Głośników z e60 nie zamontujesz w przednie drzwi.

W tylną półkę będą pasować. Także poszukaj innych.

mam pytanko

jak wstawiacie 13 na przod z tweeterami i zwrotnica, zapewne zasilane jest to wzmakiem wzmak jest wtedy ustawiony na niskie tony czy na wysokie logika podpowiada mi ze na wysokie ze wzgledu na male wymiary i przy ustawieniu na niskie tony glosnik bedzie pierdzial ale oswieccie mnie.

pozdr

Głośniki 13cm to głośniki średnio niskotnowe i montując taki system na 13nastce i podpinając go pod wzmacniacz są dwie możliwości: aktywne pocięcie pasma z poziomu wzmaka, pod warunkiem, że wzmacniacz posiada filtry i regulacje i wtedy nie potrzebna jest zwrotnica albo wzmacniacz tylko wzmacnia sygnał, a tnie-rozdziela go zwrotnica, czyli jest to wtedy system pasywny.

Dokładnie, jeżeli to system pasywny ze zwrotka, to i tak ona dzieli pasmo, a nie wzmacniacz. Poza tym przy 2 kanalowce nie da sie zrobić aktywnego podziału na systemie przednim. Musialbys mieć 4ro kanalowke, tak żeby każdy z głośników miał swój własny kanał.

PatLove - czytałem na strefie że jednak podjąłeś temat zbudowania audio w e90 - szacun :D podziel się jak to wszystko wyszło i jakie były to koszta.

Ja odpuściłem rzeźbę bo nie jestem w stanie zaakceptować boczków z wooferem 16 cm :) Ciekawy jestem czy jak piszą 13 zagra OK - btw daj znać :)

Rzeczywiście, podjąłem wyzwanie ale co z tego wyjdzie to zobaczymy. Forumowicze ze strefy z mojego miasta po ogledzinach samochodu stwierdzili ze będzie dobrze. Generalnie plan jest taki-system na 16nastce z przodu, 8' sub zabudowany w boczku bagażnika, a wszystko zasilane będzie z 5cio kanalowego wzmacniacza i pocięte aktywnie. Oczywiście nie wspominam o wytlumeniu drzwi, dobrych jakościowo kablach i poprawnym montażu. Szczegóły opisze jak instalacja będzie gotowa.

a wszystko zasilane będzie z 5cio kanalowego wzmacniacza i pocięte aktywnie. Oczywiście nie wspominam o wytlumeniu drzwi, dobrych jakościowo kablach i poprawnym montażu. Szczegóły opisze jak instalacja będzie gotowa.

sorry ale suba nie zasila sie tym samym wzmakiem co pozostale glosniki jesli ma to grac.

a źródłem co będzie ?

Źródłem (niestety) będzie seryjna jednostka z navi business, tyle że przekodowana na hifi żeby nie było dodatkowych zniekształceń sygnału + oczywiście będzie wyciągnięte RCA z pominięciem przedwzmacniacza. Inna opcja raczej nie wchodzi w grę ze względu na navi, czujniki, bluetooth itd. Myślałem ewentualnie o jakimś procesorze z pełną korekcją, czasówkami itp ale to temat jeszcze nie na teraz, chyba że trafi się coś ciekawego w dobrej cenie. W końcu ma być to "audio za rozsądne pieniądze"...

DW1225 masz rację, suba powinno się zasilić z oddzielnego pieca żeby wszystko było jak należy ale bez przesady. Wszystko zależy też od tego jaka to 5cio kanałówka(bo są takie gdzie na te 5 kanałów składa się 4ro kanałówka i zintegrowany z nią w jednej obudowie monoblock), po drugie jak wymagający będzie sub, a po trzecie czy sub będzie uzupełnieniem pasma, czy ma "robić ciśnienie". Dlatego wcale nie jest powiedziane, że zasilone z jednego pieca zagra źle... W jednym z poprzednich samochodów miałem 3way na pasywce i suba zasilonego z DLSa A5 i zestaw grał rewelacyjnie.