Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurcze ale co to znaczy "kup wazystkie"? Wszytkie 6 czy wszystkie 11?;P

Te pod siedzenia strasznie ciezko trafic, w tej chwili nie ma ani na allegro ani na ebay.com.

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano

Wszystkie jakie możesz u siebie zamontować :)

Te pod siedzeniami zrobią największą robotę w poprawie brzmienia.

http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
Opublikowano

Znalazłem coś takiego:

http://www.ebay.com/itm/SET-2006-BMW-330i-3-series-SUB-WOOFER-WOOFERS-SPEAKERS-LOGIC-L7-E93-E92-E90-/231029608515?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&hash=item35ca701043&vxp=mtr

Według numeru części (65136954877) nie jest to L7 tylko Hi-Fi. Opłaca się wydawać 500zł za dwa takie głośniki pod siedzenia? Będzie jakaś poprawa w stosunku do serii? (warta tej ceny)

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano

wczoraj robilismy porównanie miedzy 3 wersjami .

razem chyba doszlismy do wniosku z kolegami ,ze .

standart gra calkiem dobrze ...

hi- fi gra dobrze , wiecej basu i sopranow ...

7 - gra czysto , bardzo dobrze nawet przy podkreconej głosnosci nic nie '' pierdzi '' i nie maja glosniki zadyszki ...

sam zastanawiam sie po rozmowach nad zmiana przodu oraz dodanie w tylnich drzwiach glosnikow :) dodatkowo nam tube oraz starego dobrego wzmaka ...hmm zobaczymy jak to bedzie

a teraz a zapytam sie o coś . czy mając wzmaka http://3.bp.blogspot.com/_qiC_s7a3RYE/TSpTBqb9qPI/AAAAAAAAASk/FJWqE-fk9zw/s1600/Pioneer+GM-X904+Etiqueta.jpg

jest mozliwosc podpiecia pod glosniki i wzmocnienie ich ? oczywiscie razem z tubą ?

sprzedam E90 . 2007 r. 214 tys km . bezwypadkowa

http://images9.fotosik.pl/3382/17096446618ee79emc.jpghttp://images9.fotosik.pl/3382/f4b104e47553a614mc.jpghttp://images9.fotosik.pl/3382/52cc5e934e5d2209mc.jpg

Kamil

Opublikowano
... 7 - gra czysto , bardzo dobrze nawet przy podkreconej głosnosci nic nie '' pierdzi '' i nie maja glosniki zadyszki ...

przypominam, że ta "7-ka" to nie była zwykła "7-ka", coś się mówiło o wersji indyvidual (membrany w kolorze rudym/miedzianym)

http://emoty.blox.pl/resource/4_1_107v.gif

" Producenci dopuszczają zużycie 1 litra oleju na 1000 km. To tak, jakby uznać, że człowiek mający 38,5 st C jest zdrowy."

Opublikowano
A czy jest różnica w systemach audio pomiędzy wersjami preLCI - LCI? Czy w LCI są zamontowane jakieś lepsze głośniki niż w preLCI? U siebie mam navi prof. CIC, czy ktoś dokładał do standardowego stereo tweetery? Jak się wpiąć z nimi w instalację?
Opublikowano

zna ktoś parametry głośników Logic 7 (tych od Alpine)?

te focale pasujące do E90 mają następujące parametry

-KIT IFBMW-C

dedykowany zestaw coaxialny do BMW 1, X1, 3

średnica głośnika 10cm

membrana typu Polyglass

zwrotnica na kablach w zestawie 18dB/oct (4kHz)

moc 80W, 40W RMS

czułość: 90.5dB

pasmo przenoszenia: 85Hz-22kHz

impedancja: 4 Ohm

KIT IFBMW-S

dedykowany zestaw dwudrożny do BMW 1, X1, 3

średnica głośnika 10cm

membrana typu Polyglass

zwrotnica na kablach w zestawie 18dB/oct (4kHz)

moc 80W, 40W RMS

czułość: 90.5dB

pasmo przenoszenia: 85Hz-22kHz

impedancja: 4 Ohm

Zastanawiam się czy warto wydać 1300 albo 1500 złych na te głośniki (Focal), kiedy za 1600 można mieć zestaw doposażeniowy Hi-Fi Alpine (głośniki + wzmacniacz)

http://emoty.blox.pl/resource/4_1_107v.gif

" Producenci dopuszczają zużycie 1 litra oleju na 1000 km. To tak, jakby uznać, że człowiek mający 38,5 st C jest zdrowy."

Opublikowano
Domyślam się, że te Focale i tak dopiero pokażą co potrafią po podłączeniu pod wzmaka. Jednak mimo wszystko, ale żeby napędzić tej klasy głośniki potrzeba wzmaczniacza. Montowanie takich głośników bez tego czyli pod samo radio mija się z celem....
Opublikowano

Co do focali. Pamiętajcie ze to jest zestaw do e90 np do e92 jak sie dowiedziałem od producenta trzeba podgiac blachę drzwi bo nie mieści nie głośnik sredniotonowy. Ja mam u siebie alpine wraz z subami od hifi (niebieska naklejka) i gra to... Mozliwie.

Myśle ze focale bardzo dużo by dały a sa to głośniki ,które z założenia maja grać pod radiem lub pod wzmakiem z alpiny ktory jest baaardzo slaby. Tylko to podginanie blachy mnie razi. Ale tak pisali ludzie na forach i taki napisali z focala.

Opublikowano
A czy jest różnica w systemach audio pomiędzy wersjami preLCI - LCI? Czy w LCI są zamontowane jakieś lepsze głośniki niż w preLCI? U siebie mam navi prof. CIC, czy ktoś dokładał do standardowego stereo tweetery? Jak się wpiąć z nimi w instalację?

Z tego co patrzyłem na bmwstore to niema różnicy w audio między preLCI,a LCI.

Jeśli masz oryginalne tweetery to wystarczy je podpiąć do głośników.Każdy ori głośnik ma wejście na dwie wtyczki.

Opublikowano

A czy zestaw Alpine z ASO, dedykowany do 3-ki w cenie 349.99€ to dobra opcja? Czy lepiej poszukac cos innego w tych pieniadzach? Na forum widzialem wypowiedzi, ktore rowniez podwazaly jakosc tegoz zestawu, ale wiadomo kazdy ma inne wymagania co do audio..

Przepraszam za brak PL liter, jestem w pracy gdzie mam FR-Windowsa ;)

Opublikowano

Mam zamontowany zestaw Alpine i jestem zadowolony.

Tylko nie wiem jak gra z subami stereo,bo przed kupnem suby wymieniłem na L7.

Również wcześniej dużo czytałem co wybrać i wydaje mi się,że w tej cenie to dobry wybór.

Opublikowano
Lukas88 - poszukaj, bylo sporo wypowiedzi w temacie tego czy Alpine to dobry pomysl czy nie. Krotko mowiac w tej cenie to dobra opcja ktora podciagnie Ci audio z poziomu zestawu bazowego do mniej wiecej HiFi. Da sie za ta sama cene zrobic cos lepszego ale wymaga to juz znajomosci tematu i nieco dlubania; alpine jest plug&play. Z subami stereo alpine gra poprawnie (tak jezdzilem przez ponad rok) - sa wreszcie odczuwalne pod siedzeniem... Suby z L7 zalozylem pare miesiecy temu, bas jest troche glebszy ale jakbym jeszcze raz podejmowal decyzje to bym subow L7 nie dokladal. Roznica alpine + suby L7 vs alpine + subwoofery bazowe nie jest warta tych 600 zl (ktore dalem za suby L7 na alledrogo) moim skromnym zdaniem.
Opublikowano
Suby z logica wymagają mocniejszego wzmacniacza niż alpine. U mnie w Lci udało sie osiągnąć lepszy bas poprzez brak kodowania zalecanego dla doposażenia alpine + suby 2 ohmowe z wersji HiFi. Myśle ze teraz zestaw gra tak jak powinno grać bazowe audio w marce bmw. A granie tych głośników można opisać tak : dużo miękkiego basu , wysoka góra - jak na alpine przystałoi brak środka - ale to juz sie czepiam. Ja juz postanowiłem ze w miarę przypływu gotówki zmienię na gladen one 201 extreme + wzmacniacz gladen 120.4 z wbudowanym dsp. Całość z okablowaniem 999euro. Czy kupiłbym jeszcze raz alpine? Base stereo gra tak tragicznie ze cokolwiek sie zmieni i będzie juz przepaść :)
Opublikowano
Prawda jest taka, ze dla jednego stereo to bedzie szal, a dla drugiego Logic 7 to bedzie za malo. Takze najlepiej to jest sie umowic na jakis spocik z kims z forum i odsluchac sobie danego zestawu. Czy to Alpine, czy Hi-Fi, czy Logic7.
Opublikowano

Przeczytałem cały wątek i jestem trochę skołowany :mad2:

W siebie w e90 mam najgorszą opcję audio. Wymieniłem radio na professional i jest delikatna poprawa według mnie ale jest niedosyt. Następnym krokiem chciałbym wymienić suby pod siedzeniem na te z hi fi (niebieska nalepka) z tego co się orientuję i jak ktoś wcześniej pisał są one 2ohm'owe a L7 są 4ohm'owe stąd wybór padł na hifi oraz głośniki w drzwiach przednich. Nie planuje na chwilę obecną wzmacniacza, być może w późniejszym czasie jeżeli znowu będzie niedosyt. Całość chce zakupić bardzo budżetowo (używki allegrowe).

Czy wybrać głośniki do przednich drzwi z L7 czy z hi fi? (wiem, że jeżeli wybiorę głośniki z 'gwizdkami' to będę musiał przekodować radio).

Opublikowano
Juriusz. Spróbuj zrobić tak. Pod siedzenia suby hifi, w drzwi głośniki sredniotonowe z zestawu logic7 a do tego wysokie tony " gwizdki" rownież z logica. Suby koło 150 zł reszta po 100. Niczego nie musisz kodowac - bez wzmacniacza nawet nie powinieneś. Całość zagra zdecydowanie lepiej niż to co masz obecnie.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

przymierzam się do zmiany audio w mojej bemce, bo mam podstawowy zestaw i mam do was pytanie. Zastanawiam się nad założeniem zestawu Hifi (10głośników i wzmacniacz) albo Logic 7 (13 głośników i wzmacniacz). Różnica w cenie jest znaczna Logic 7 (wychodzi dwa razy więcej). Słuchałem dzisiaj zestawu hifi w e46 (chyba 8 głośników) i gra całkiem dobrze ale przy wysokiej głośności sprzęt trochę się męczy i charczy. Ale z drugiej strony rzadko kiedy słucha się aż tak głośno, a przy średniej głośności gra całkiem przyjemnie.

Czy głośniki w e90 z zestaw Hifi są identyczne co w e46, czy będzie lepiej grało hifi w e90?

Opublikowano
kup głośniki wsadź i sam się przekonasz, może wystarczy Ci bez wzmacniacza a jak nie to będziesz myślał dalej :)
Opublikowano
Oczywiście, że będzie potrzebny - jeżeli chcesz wykorzystać potencjał głośników. Ten seryjny szybko przesterujesz i dźwięk nie będzie czysty przy głośniejszym słuchaniu. Przerabiałem to w przypadku podmiany subów HiFi na L7. Po dołożeniu mocniejszego wzmacniacza (2x więcej mocy) głośniki zaczęły grać 4x lepiej (subiektywne odczucia).
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie możecie polecić dobry wzmacniacz 4 kanałowy do e90/e87. Posiadam e87 z fabrycznym zestawem stereo. Dołożyłem midy od hifi, tweetery top hifi, radio professional i wzmacniacz HIfonics Eagle. Sygnał idzie przez konwerter Bulls (polecany w warsztacie car audio w Tychach).

Po podłączeniu wszystkie występują zakłócenia od świateł i świsty od obrotów. Próbowałem już wszystkiego (wszelkie sposoby przetestowane): łączenie masy wzmacniacza z radiem, separatory masy, minus z akumulatora, różne miejsca uziemienia itp. Wygląda na to że wzmacniacz nie współgra dobrze z autem.

Jeśli ktoś miał podobne przygody i znalazł rozwiązanie (inny wzmacniacz z Rca, wzmacniacz z hi input, inny konwerter) proszę o radę :) wiem że procesor dsp pewnie by pomogł ale czuje, że jeszcze na niego nie pora (finanse :) ). Budżet na wzmacniacz 300zł, może 400zł.

Pozdrawiam

Kulas.