Skocz do zawartości

audio za rozsadne pieniadze w e90

pan_prezes_skora

Rekomendowane odpowiedzi

skoro to jest L7 to współczuje tym, którzy mają HIFI lub serię...

sopran mam wykręcony na maxa a jednak brak mi trochę wysokich, czystych tonów, można wymienić gwizdki na jakieś lepsze?? może HK??

trochę więcej niskich tonów również by się przydało... :D

da się do tego podpiąć jakiś woofer w bagażniku z zewnętrznym wzmacniaczem??

w e39 miałem nagłośnienie DSP i grało to o niebo lepiej - czyściej, a niskie tony miały fajną głębię...

• 1 miesiąc temu...
Panowie postanowiłem zmienić w moim zestawie głośniki (na razie) w drzwiach i podłączyć je pod zewnętrzny wzmacniacz (hi-input). Mam wersję HIFI więc chyba nie będzie trzeba już nic kodować ? Czy jak odłączę przednie głośniki od oem wzmaka to PDC i gong będą normalnie działać ? Na e90post większość ludzi korzysta z gotowych kostek kolegi technic'a czy u nas są takie dostępne ?

Hejka - podepnę się pod temat :D

Chciałbym oszukać moje auto i zakodować w nim, że mam Logic 7 aby w I drive pokazał mi się equalizer i radio puściło sygnał na światłowód .

I teraz następne - chciałbym ten sygnał światłowodem doprowadzić do wzmacniacza i dalej na głośniki.

I teraz pytania :

Czy każda nawigacja professional ma wyjście na światłowód ?

Czy sygnał wysyłany przez Idrive światłowodem jest jakoś kodowany , chodzi mi o to czy odczyta ten sygnał wzmacniacz .

Jeżeli wszystko było by OK to czy muszę jakieś specjalne wzmacniacze do tego ?

Chciałbym taki podłączyć , kolega go ma w e46 i naprawdę fajne to . Ale ja bym chciał equalizer w Idrive, a nie przez pilota .

http://allegro.pl/procesor-jbl-ms-8-wzmacniacz-dsp-8-kanalow-8-x-30w-i3289674293.html

(...)Czy każda nawigacja professional ma wyjście na światłowód ? (...)

Tak, tylko nie każdy samochód posiada puszczoną wiązkę do bagażnika.

Czy sygnał wysyłany przez Idrive światłowodem jest jakoś kodowany , chodzi mi o to czy odczyta ten sygnał wzmacniacz .

Kodowany to musi jakoś być, aby móc zostać przesłany przez światłowód, ale nie jest to tajne i np. niektóre wzmacniacze JBL rozumieją ten sygnał i odpowiednio emulują wzmacniacz HK oszukując odpowiednio I-Drive.

Jeżeli wszystko było by OK to czy muszę jakieś specjalne wzmacniacze do tego ?

Tak, kompatybilnymi z BMW. MS-8 pogada z BMW.

Ten MS-8 moim zdaniem ma jedną wadę. 8x18W. To zdecydowanie za mało, aby poruszyć odpowiednio fabryczne głośniki HK, zwłaszcza subwoofer. Bez dodatkowych wzmacniaczy się chyba nie obędzie aby wydobyć cały potencjał.

Pozdrawiam

• Członkowie klubu

Kodowany to musi jakoś być, aby móc zostać przesłany przez światłowód, ale nie jest to tajne i np. niektóre wzmacniacze JBL rozumieją ten sygnał i odpowiednio emulują wzmacniacz HK oszukując odpowiednio I-Drive.

Pozdrawiam

Kolego artuj jaki tryb emulacji masz na myśli ?

Montowałem ten procesor i nie posiada on żadnego wejścia cyfrowego… czy to światłowodowego czy też miedzianego…

Można go podłączyć tylko analogowo ale wtedy jednostka sterująca nie może być zakodowana na Logic7…

Pozdrawiam :cool2:

Pozdrawiam

Kolego artuj jaki tryb emulacji masz na myśli ?

Montowałem ten procesor i nie posiada on żadnego wejścia cyfrowego… czy to światłowodowego czy też miedzianego…

Można go podłączyć tylko analogowo ale wtedy jednostka sterująca nie może być zakodowana na Logic7…

Pozdrawiam :cool2:

A znasz jakiś wzmacniacz z procesorem, który podejdzie pod radio zakodowane na Logic 7 przez światłowód ? Czy trzeba np. procesor a później dwa wzmacniacze cyfrowe ?

Chodzi mi o to , że max mogę dać 2tys . I najłatwiej będzie mi wyprowadzić sygnał z radia światłowodem na tył . A później z tyłu na głośniki. Cyfrowe wzmacniacze są małe więc pomieszczą się tak aby ich nie było widać . Nie chcę aby żona to widziała .

Zamontował bym oryginalnego Logic 7 ale to raczej będzie więcej pracy jak z tym.

• Członkowie klubu

A znasz jakiś wzmacniacz z procesorem, który podejdzie pod radio zakodowane na Logic 7 przez światłowód ? Czy trzeba np. procesor a później dwa wzmacniacze cyfrowe ?

Chodzi mi o to , że max mogę dać 2tys . I najłatwiej będzie mi wyprowadzić sygnał z radia światłowodem na tył . A później z tyłu na głośniki. Cyfrowe wzmacniacze są małe więc pomieszczą się tak aby ich nie było widać . Nie chcę aby żona to widziała .

Zamontował bym oryginalnego Logic 7 ale to raczej będzie więcej pracy jak z tym.

Nie znam wzmacniacza (oprócz OEM), który przyjmie strumień cyfrowy z szyny MOST i do tego zinterpretuje dane sterujące z korektora radia/nawigacji.

Znanym i dobrym rozwiązaniem jest urządzenie firmy Mobridge. Jest to konwerter cyfrowo analogowy z przedwzmacniaczem. Produkt ten obsłuży Ci także korektor Logic7...

http://www.mobridge.us/products/most-advanced-digital-analog-pre-amp

Ale 2 tys. ciężko będzie zamknąć ten projekt...

• 2 miesiące temu...

Czy ktos slyszał jak gra ten zestaw FOCAL-a ?

http://www.focal.com/en/dedicated-driverspeaker-kits/397-ifbmw-s-3544050750531.html

Zamontowałem niedawno zestaw alpine retrokit i chcialo by sie troche lepiej.

Na E90post pisza iż maja jeszcze wyjść dedykowane do BMW suby Focala - informacja niepotwierdzona.

Czas montażu podają na 1godzinę ale mi z alpine zeszlo 2godziny(z samymi drzwiami), tak wiec drugim razem pewnie zeszło by mi z 1,5h.

Przy alpine poprawa jest juz przy montażu subow z hifi. Porównywalem z zestawem logic7 i gra to podobnie oczywiście odstaje jeżeli chodzi o moc ale nie ma ogromnej różnicy .

Ja sie zastanawiałem nad doposazeniem alpine w głośniki do drzwi z logica bo grają fajniej. pytanie ile z tego fajniej robi dsp logic7.

• Członkowie klubu
Czy ktos slyszał jak gra ten zestaw FOCAL-a ?

http://www.focal.com/en/dedicated-driverspeaker-kits/397-ifbmw-s-3544050750531.html

Zamontowałem niedawno zestaw alpine retrokit i chcialo by sie troche lepiej.

Na E90post pisza iż maja jeszcze wyjść dedykowane do BMW suby Focala - informacja niepotwierdzona.

Czas montażu podają na 1godzinę ale mi z alpine zeszlo 2godziny(z samymi drzwiami), tak wiec drugim razem pewnie zeszło by mi z 1,5h.

w tygodniu byłem w znanym warszawskim car audio i własciciel nie polecał focal-a tylko morela virtusa 402, choć to podobna cena ale graja ładniej, cokolwiek to znaczy...

sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55

• Członkowie klubu

z car audio nie mam doświadczenia, ale jeśli chodzi o stereo domowe to wiem, że dobry focal to bardddddddddzzzzzzzzzooooooooooo drogi focal...

sam aktualnie exploruje temat audio w e90 , miałem okazje posłuchać u jednego z forumowiczów upgrade ze zwykłego stereo na głośniki logic7 , dzrzwi , podłoga, w słupkach miał coś innego+wzmak alpine i procek imprint bardzo ładnie to grało i za nie dużą kasę... oczywiście można wydać dużo na sprzęt tylko po co? samochód to nie pokój audiofila lampy i gramofonu tam nie podłączysz... choć oczywiście można wyłożyc cały samochód dynamat xtreme , dać morela , pod podłogę earthquake sws 8 , wzmak audison-a + procek bit one ...

sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55

Koledzy mam pytanie:

Czy w kwocie do 1000zl mogę jakoś polepszyć standardowe audio w moim E90? Mam navi business. Więcej nie chcę wydawać bo aż tak bardzo to mi nie zależy. Jestem aktualnie w USA wiec może na ebay.com są ciekawsze albo tańsze rzeczy więc mogę wybrać coś tutaj jak trzeba.

Dzięki!

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

Koledzy mam pytanie:

Czy w kwocie do 1000zl mogę jakoś polepszyć standardowe audio w moim E90? Mam navi business.

Kup używane głośniki z Logic7 i zamontuj zamiast standardowych, poprawa dźwięku murowana.

Sprawdzone osobiście :cool2:

http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg

z car audio nie mam doświadczenia, ale jeśli chodzi o stereo domowe to wiem, że dobry focal to bardddddddddzzzzzzzzzooooooooooo drogi focal...

...

Mam calkiem inne odczucia, uważam ze focal jest the best niezależnie od grupy cenowej. - oczywiście w audio domowym.

Odsluchiwalem kilka zestawow z roznych pulapow cenowych.

Oczywiście trzeba sobie zdac sprawę iż kupując budżetowe audio, trzeba troszkę dobierać pod muzyke i swoje preferencje. Gdyz domowe głośniki co wszystko zagrają Bardzo dobrze kosztują tyle co nasze BMk-i.

Odnosnie polecania innych uważam podobnie jak kolega tgorka, Te focale nie powinny być bardzo wymagające bo można je podlaczyc także pod firmowe radio.

Dla mnie akurat bas jest najmniej ważnym pasmem w audio i większość informacji jest ze srodnicy i wysokich.

No chyba ze lubicie muzyke bardziej Lup Lup to wtedy najlepiej zacząć od subow. Ale każdy ma inne preferencje muzyczne i powinien pod to dobierać audio.

Koledzy mam pytanie:

Czy w kwocie do 1000zl mogę jakoś polepszyć standardowe audio w moim E90? Mam navi business.

Kup używane głośniki z Logic7 i zamontuj zamiast standardowych, poprawa dźwięku murowana.

Sprawdzone osobiście :cool2:

Ale to mam kupić tyle sztuk ile mam teraz zamontowanych i po prostu wymienić czy kupić ich więcej i montować (w tylne drzwi i przednie słupki)? Same głośniki wystarczą czy trzeba do tego jakiś wzmacniacz czy coś?

Jeśli mam kupić tylko tyle ile mam zamontowanych to rozumiem, że mam kupić 2 pod przednie fotele, 2 w przednie drzwi i 2 na tylną półkę?

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

Kup wszystkie jak się uda, bo często całe zestawy są oferowane i to chyba wychodzi taniej.

Wymieniłem w drzwiach - 4 szt, pod siedzeniami - 2 szt. i dołożyłem wysokotonowe w przednich drzwiach - 2 szt.

Na razie to gra podpięte bez wzmacniacza i poprawa dźwięku jest znaczna w porównaniu do podstawowego audio.

Jeśli Ci będzie ciągle mało to potem można dołożyć wzmacniacz i wygłuszyć drzwi.

http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg

Kup wszystkie jak się uda, bo często całe zestawy są oferowane i to chyba wychodzi taniej.

Wymieniłem w drzwiach - 4 szt, pod siedzeniami - 2 szt. i dołożyłem wysokotonowe w przednich drzwiach - 2 szt.

Na razie to gra podpięte bez wzmacniacza i poprawa dźwięku jest znaczna w porównaniu do podstawowego audio.

Jeśli Ci będzie ciągle mało to potem można dołożyć wzmacniacz i wygłuszyć drzwi.

Wymieniles na hifi czy L7 , wszystko pasuje bez przerobek? Radio professional trzeba kodowac?

Dzieki za pomoc