Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlatego ostatnie 100 metrow sie toczymy i chlodzimy tarcze :)

Ja w swoim zyciu tym sposobem cypisek spalilem klocki textara ale zadnej tarczy nie wykrzywilem.

Wykrzywilem ze 2 komplety tarcz myjac co wieczor felgi z soli w okresie zimowym :)

Felgi przezyly zime a tarcze juz nie...Dlatego polecam stalowe na ten okres.

MADE IN PRL
  • 4 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 182
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Odświeżę troszkę temat, powiedzcie mi jakie najlepsze tarcze do 120d ? słyszałem ze tylko oem'y bo sie nie krzywią a inne po 10-15tys kapota. Czy wiecie coś na ten temat?

Wiecie Jakie zakładają w serwisie?

Opublikowano

Walkowane wiele razy ;)

BMW w większości przpadków na 1szy montaż stosuje Zimmermanna i te tarcze sprawdzają się najlepiej ale biorąc pod uwagę prawidłowy montaż to spokojnie dają rade inne markowe takie jak np Textar, TRW czy Ferodo.

Opublikowano

ATE nie jest stosowane na 1szy montaż, ta firma nie produkuje ani tarcz ani klocków ;)

Spokojnie możesz montować każdy markowy produkt pod warunkiem, że będzie to wykonane prawidłowo :) Nie zmienia to jednak faktu, że cenowo wymienione mogą wyjsć bardzo podobnie do Zimmermanna, który jest najlepszy i najprawdopodobniej w Twoim aucie zastosowany był oryginalnie ;)

Opublikowano

Owszem i napis ten dotyczy systemu hamulcowego zastosowanego w aucie ;)

Skoro firma ta nie produkuje tarcz ani klocków to nie sposób by dostarczała na pierwszy montaż :lol:

Opublikowano
Owszem i napis ten dotyczy systemu hamulcowego zastosowanego w aucie ;)

Skoro firma ta nie produkuje tarcz ani klocków to nie sposób by dostarczała na pierwszy montaż :lol:

Czyli napis ate jesta du..y

Z3 Coupe jest

Z4 Coupe jest

• 4 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Krótkie pytanie... :)

W mojej 120d siedzą z przodu tarcze 292x22. Czy wejdą tarcze 300x24?

Pytam dla pewności, bo o ile pamiętam, coś tam luzu było między jarzmem a tarczą. Ale 8mm, to i mało i dużo.

Tarcze Borg&Beck, które kupiłem we wrześniu pokrzywiły się. Wcześniejsze ATE, kupione od pana Macieja też się pokrzywiły.

Teraz przymierzam się do... np. Brembo. :idea:

http://www.mister-auto.ie/en/front-brake-discs/bmw-1-e81-e87-120d-163hp_v17931_g900007.html

Edytowane przez Wioletta

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
nie wejda 300... najlepiej kup zestaw tarcze + klocki + zaciski z 330d kosztuja grosze hamuja rewelacyjnie... mam u Zony w 1er takie wlasnie rozwiazanie.... tarcze EBC turbogroove + zaciski 330d z jarzmami + klocki textar + stalowy oplot. wszystko pasuje plug&play.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki cypisek21! :cool2:

Pewnie jarzma też...

Opublikowano
Tylko na 330 mm fela min 17 jak kogos interesuje to mam zaciski pod tarcze 330 MM. Z mojej 123

Z3 Coupe jest

Z4 Coupe jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko na 330 mm fela min 17 jak kogos interesuje to mam zaciski pod tarcze 330 MM. Z mojej 123

Chętnie bym odkupił... niestety, sprawa się komplikuje, bo na zimę mam szesnastki. :(

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć!

Mam jedynkę 120d 177km po lifcie. Według VIN na RealOEM powinienem montować tarcze o średnicy 300mm zarówno z przodu jak i z tyłu. To możlwie? Kolega wyżej pisał, że do 120d nie wejdą te o średnicy 300mm. Według aukcji internetowych 300 pasują do mojej 120d.

Numer VIN: PZ06173

Numery tarcz wg realOEM:

Przód: 300x24 34 116 854 998

Tył: 300x20 34 216 855 007

Z góry dzięki za odpowiedź!

Opublikowano

e90 LCI n47 ma z przodu tarcze 312X24 takie same jak w e84 lub f3x silniki N47, N20, B47, B48 nawet f30 330i ma takie tarcze.

felgi R16 wchodzą bez problemu. nie wiem tylko jaka różnica w hamowaniu w stosunku do 300x24. niestety wydaje mi się, że zaciski montowane do tarcz 300 nie podejdą do tarcz 312.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cześć!

Mam jedynkę 120d 177km po lifcie. Według VIN na RealOEM powinienem montować tarcze o średnicy 300mm zarówno z przodu jak i z tyłu. To możlwie?

Nie tylko możliwe, ale i pewne!

Ja mam m47, więc tarcze mniejsze 292x22 (tak przód, jak i tył).

Cypisek ma rację! :)

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie kupiłem Brembo. Kupiłem Zimmerman'a + klocki Ferodo premier, i znów powtórka z "rozrywki". Nawet nie dobiłem do 10 tys. km. i przy hamowaniu trzęsie kierą. :mad2:

Widzę, że nie ma sensu eksperymentować z innymi tarczami, tylko obecne dać do przetoczenia. :wink:

Ps. czy ktoś z Was stosował te odpowietrzniki hamulcowe? Dobrze by było bez pomocy drugiej osoby odpowietrzać hamulce. :)

http://allegro.pl/odpowietrznik-automatyczny-m8x1-speedbleeder-i5800158114.html

Opublikowano

Wioletta a czemu nie założyłes EBC?

Nie ma nic lepszego w tej cenie do bmw.

Ja z przodu mam TRW tarcze z polskiej produkcji z włoskimi klockami TRW wyprodukowanymi przez lucasa :D

Na tyle oryginały bmw z textarem serii OEM.

EBC już leży na podmiane i się kurzy bo zestaw który mam nie ma ochoty się przedwcześnie zużyc... :evil:

MADE IN PRL
Opublikowano

co do odpowietrzania układu od zawsze stosuje strzykawke i weżyk. dziala rewelacyjnie wszystko mozna zrobic samemu :)

co do toczenia. zanim to zrobisz koniecznie włóż tarcze do piekarnika na 1h do 1.5h na 230-250'C wkladaj juz do cieplego. ten proces obrobki cieplnej redukuje naprezenia w odlewie.

po tym jak ostygna mozesz smiało dawac do toczenia.

masz urzadzonko do pomiaru bicia ?? o jakiej deformacji mowa?? a moze trzesie bo struktura tarczy jest niejednorodna? na to nic nie uradzisz.. tylko zlom

Opublikowano
Wioletta a czemu nie założyłes EBC?

Nie ma nic lepszego w tej cenie do bmw.

Ja z przodu mam TRW tarcze z polskiej produkcji z włoskimi klockami TRW wyprodukowanymi przez lucasa :D

Na tyle oryginały bmw z textarem serii OEM.

EBC już leży na podmiane i się kurzy bo zestaw który mam nie ma ochoty się przedwcześnie zużyc... :evil:

EBC takie dobre ? Textar czy Zimmermann zdecydowanie lepszy ;) Miałeś okazje już testować czy opierasz się na czyjejś opinii ?