Skocz do zawartości

330d - hamulce tył czujnik tarcze itd..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey

zapaliła mi sie kontrolka od hamulców i z tego co oglądałem to z przodu mam oki hamulce - tarcze były na 100 % wymieniane i to niedawno klocki tak samo jescze grube , tył ściachany generalnie do wymiany

1 pytanie czy w BMW są oddzielne czujniki od przodu i tyłu i czy wogóle tył ma czujnik bo nie dokońca doczytałem czy tak na 100 % jest

rozumiem że czujnik zapali sie jeżeli tył albo przód jest do wymiany - natomiast nie rozróżnia tego czy to przód czy tył ? dobrze rozumuje ?

więc przymierzam się do wymiany tarcz hamulcowych plus klocki

czy czujnik dokupuje się odzielnie i czy stary czujnik może zostać ?

jakie są ori tarcze i klocki w BMW - wydaje mi się że ATE

wiec za komplet tarcz plus klocki krzyczą mi 420 zł - do dobra cena ?

a i jeszcze jedna sprawa , zauważyłem że w trasie jak jedziesz w deszcz lub jak jest mokro i jak długo nie wciskasz hamulca to po 20-30 km przy 1 wciśnięciu masz dętkę , poszperałem i znalazłem temat na forum o tym , przeczytałem tylko czy da się zniwelować ten efekt lepszymi tarczami lub klockami ?

1 raz jak na to zjawisko natrafiłem to mi dęba włosy staneły - teraz już o tym wiem i się pilnuję ale bardzo niefajne to zjawisko

Opublikowano

Czujniki masz na lewym przodzie i prawym tyle. Zapali się kontrolka, gdy choć jeden z nich będzie zużyty, bez rozróżnienia na przód/tył. Jeśli czujnik jest niezużyty, to można go odzyskać. Jeśli zapaliła się kontrolka, to czujnik jest do wymiany i nie da się go odzyskać.

PS: Jeśli hamulec wpada przy pierwszym wciskaniu, to układ jest zapowietrzony.

Opublikowano
Hamulce są oki , że tak powiem brzytwy , ale tył po moich pobieżnych oględzinach jest do wymiany , rant (rowek czy nie wiem jak to nazwać po klockach ) jest bardzo duży , z moich doświadczeń tarcze są do wymiany , a autko robie dla siebie wiec chce wymienić tarcze i klocki i mieć spokój na kilka lat
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

zielo nie do konca jest tak jak mówisz. Na forum jest taki temat o którym wspominał kolega wyżej. Chodzi o to ze 330 maja wieksze tarcze i zbiera sie na nich woda i przy pierwszym hamowaniu jest własnie taki efekt. Sam sie przestraszyłem jak po A4 leciałem 180 km/h podczas deszczu i pierwsze wcisniecie hamulca a tu nic. W instrukcji obsługi czy w sam naprawiam jest napisane ze w 330 podczas deszczy zalecane jest co jakiś czas nacisnąć na hamulec.

Efekt ten można zniwelować podobno tarczami nawiercanymi lun nacinanymi. Sam tego nie sprawdzałęm ale gdy przyjdzie czas wymiany tarcz to takie kupie.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

zielo nie do konca jest tak jak mówisz. Na forum jest taki temat o którym wspominał kolega wyżej. Chodzi o to ze 330 maja wieksze tarcze i zbiera sie na nich woda i przy pierwszym hamowaniu jest własnie taki efekt. Sam sie przestraszyłem jak po A4 leciałem 180 km/h podczas deszczu i pierwsze wcisniecie hamulca a tu nic. W instrukcji obsługi czy w sam naprawiam jest napisane ze w 330 podczas deszczy zalecane jest co jakiś czas nacisnąć na hamulec.

Efekt ten można zniwelować podobno tarczami nawiercanymi lun nacinanymi. Sam tego nie sprawdzałęm ale gdy przyjdzie czas wymiany tarcz to takie kupie.

tak dokładnie mówię o tym efekcie i to tylko wystepuje w 330 (naczytałem się i medrkuje :) )) podbno nawet w instrukcji BMW jest napisane że co jakiś czas w trasie trzeba docierać hamulce - trochę to jednak jest niedoróbak BMW i bardzo niebezpieczne w USA by ich pozwali za to do sądu :)

ale serio ten efekt 1 raz jak na niego trafiłem to mi dęba włosy staneły i trafiłem to na trasie kiedy mi tir wyskoczył na lewy pas i potrzebowałem dobrych hamulców - nie fajne doświadczenie, 1 pierwszym wciśnięciu hamulca masz zerowe hamowanie ,

Opublikowano

Acha, ja zrozumiałem, że koledze wpada hamulec w podłogę przy pierwszym hamowaniu. A Wy piszecie o całkiem innych objawach.

Jak to jest w 330 to ja nie wiem, więc się nie wymądrzam, choć prywatnie uważam, że to niezła lipa, jeśli jest tak, jak piszecie.

Opublikowano

Witam

Ostatnio przerabiałem temat tarcz hamulcowych u siebie, więc jestem na świeżo w temacie, więc to o czym piszesz tzw. brak hamulca po pierwszym dłuższym nie używania hamulca, to również o tym słyszałem i jest nawet wątek odnośnie tego zjawiska, ja zapobiegawczo zakupiłem tarcze ATE POWER DISC i szczerze od tej pory nie zauwazem tego zjawiska po wymianie, oczywiście klocki również ATE, na tył równiez zakupiłem ATE tarcze i klocki, dodatkowo wymieniłem płyn hamulcowy i teraz hamulce żyleta, bez porównania z poprzednimi hamulcami, gdzie tarcze były również dość mocno wyeksplaatowane, jeśli chodzi o cenę 420 zeta za ATE to dobra cena a jeśli w tej cenie masz i klocki to cena rewelacja, więc nie zastanawiaj się i bierz i zakładaj, nie ma przy wymianie żadnej filozofii i na pewno dasz radę i zaoszczędzisz kaskę za wymianę, do wymiany nawet kanał ci nie potrzebny, jeśli będziesz miał problemy to pis, chętnie ci coś podpowiem. Pozdro Mario.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Witam

Ostatnio przerabiałem temat tarcz hamulcowych u siebie, więc jestem na świeżo w temacie, więc to o czym piszesz tzw. brak hamulca po pierwszym dłuższym nie używania hamulca, to również o tym słyszałem i jest nawet wątek odnośnie tego zjawiska, ja zapobiegawczo zakupiłem tarcze ATE POWER DISC i szczerze od tej pory nie zauwazem tego zjawiska po wymianie, oczywiście klocki również ATE, na tył równiez zakupiłem ATE tarcze i klocki, dodatkowo wymieniłem płyn hamulcowy i teraz hamulce żyleta, bez porównania z poprzednimi hamulcami, gdzie tarcze były również dość mocno wyeksplaatowane, jeśli chodzi o cenę 420 zeta za ATE to dobra cena a jeśli w tej cenie masz i klocki to cena rewelacja, więc nie zastanawiaj się i bierz i zakładaj, nie ma przy wymianie żadnej filozofii i na pewno dasz radę i zaoszczędzisz kaskę za wymianę, do wymiany nawet kanał ci nie potrzebny, jeśli będziesz miał problemy to pis, chętnie ci coś podpowiem. Pozdro Mario.

mam 30 % rabatu :) tzn kolega ma i mi weźnie , w audi też ma ATE :) , tylko jeszcze czujnik musze dokupić bo on chyba jest mechaniczy i się po prostu ściera (jakiś drucik) ,

a o tym efekcie to ja mam za każdym razem jak jadę w deszcz lub jest mokro i nie używam hamulaca przez jakieś 20-30km

efekt jest taki że wciskasz hamulec jest twrady taki jak zawsze tylko nie hamuje , po 2 wciśnięciu już sa normalne hamulce , dlatego dostrę tę co mam tarcze z przodu i napewno coś będe kombinował żeby tego efektu nie mieć lub mieć w mniejszym stopniu , jest to wina dużych tarcz - choć tak jak pisałem jest to bardzo dziwna niedoróbka w BMW - nie każdy pamięta o tym by docierać hamulce na trasie :)

w audi 3l qutro kolega tego nie ma - więc Audi potrafiło zrobić dobre hamulce a BMW nie i taka jest prawda .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam nie wiem czy ktos tu zagląda, ale mam pytanko za kilka dzionków zmieniam hamulce z przodu, 330D e46 powie mi ktos jakie tarcze i klocki zakupic jaką firme i jakie nacinane tarcze czy wiercone czy ktos ma doswiadczenia na takich wierconych, jak wrarzenia z hamowania czy warto płacić za takie :?: