Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, proszę o pomoc w podłączeniu zestawu głośnomówiącego Nokia ck-200 (BMW X3 3.0 2004). Posiadam dużą NAVI i radio Business CD.

Do zestawu dostałem wiązkę ISO ,ale nie jest ona konieczna, ponieważ jest używana do standardowych radio odtwarzaczy. Chcę podłączyć zestaw tak ,aby głos był słyszany we wszystkich głośnikach. Jak na razie wyprowadziłem sygnał ze skrzynki RX-73 (wyjście 3 - sygnał mono) i próbowałem wpiąć się bezpośrednio w głośnik w kostce X18126/X13646 np. do pinów 2 oraz 6 czyli głośnik przedni prawy i nie ma dźwięku. Próbowałem już wszystkich kombinacji i na włączonym i wyłączonym radiu, do pinów AUX IN itp. (być może mam wzmacniacz i musi zostać wzbudzony) i bez rezultatu. Czy ktoś zna się w tym temacie i może pomóc ????? Zamieszczam zdjęcia skrzynki Nokia RX-73 oraz kostek. Dodam ,że jak podłącze mini jacka do portu wyjścia w skrzynce RX-73 to bardzo głośno słychać dźwięk czyli sygnał wychodzi.

http://vericom.home.pl/zdj/schemat.jpg

http://vericom.home.pl/zdj/skrzynka.jpg

http://vericom.home.pl/zdj/X18126-X13646.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale masz CA-160 czy nie? Jeżeli masz to kwestia pocięcia kabelków i wpięcia się w odpowiednie miejsca. Można też kupić łatwo dostępną złączkę do parrota i pod nią się podpiąć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
CA-160 masz na swoich schematach. Parrot to producent zestawów głośnomówiących.
Opublikowano
Więc tak, wiązke CA-160 mam i tak też właśnie zrobiłem czyli pociąłem kabelki i wpiąłem się w kable głośnikowe. Co dziwne z głośników nie wydobywa się żaden dźwięk. Co najlepsze podpiąłem najpierw radio Business CD i puściłem CD,aby mieć pewność ,że wzmacniacz jest załączony i w trakcie odtwarzania muzyki wpiąłem się do przewodów głośnikowych kablami z CA-160 (oczywiście musiałem wyjąć zaciski z kostki) do kabli głośnikowych ,które wychodzą z kostki X18126. Teraz się zastanawiam ,czy kable te idą bezpośrednio do głośników czy wchodzą po drodze do jakiegoś wzmacniacza? I czemu żaden głośnik nie gra skoro ze skrzynki RX-73 wydobywa się głośny dźwięk może wzmacniacz wykrywa inna impedancje ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem gdzie popełniasz błąd. Ja nie podłączałem zestawu do X3 ale robiłem to w innych samochodach. Przeciąłeś kable idące do głośnika w szeregowo wpiąłeś zestaw głośnomówiący? Podłączyłeś sygnał mute czy nie?
Opublikowano
Nie przecinałem ,ale ściągnąłem lekko izolacje i dolutowałem przewody (jak na razie na jeden kanał - głośnik lewy -przód) ,ale sprawdzałem pozostałe i nie grają. Sygnału mute nie podpinałem jak na razie ,bo najpierw chce uruchomić dźwięk.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg mnie przewody idące do głośników należy przeciąć a nie połączyć razem z sygnałem z zestawu głośnomówiącego. CA-160 ma wejście głośników i wyjście.
Opublikowano

W sumie możesz mieć racje ,ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz...jak wkładam minijacka mono do wyjścia (3) w skrzynce RX-73 (w którym jest wyraźnie wzmocniony sygnał głosu bo sprawdzałem podpinając tam słuchawki) ,który jest zakończony obrobionymi kabelkami i przytykam je do pinów wyjścia na głośniki we wtyczce X18126 przy grającym radiu to na mój rozum dźwięk powinien się nałożyć ,a tu nic nie słychać :( Moim zdaniem CA-160 to tylko przejściówka ,która umożliwia podłączenie CK-200 bez lutowania i obcinania przewodów ,ale w zwykłych instalacjach.

Z tego co już sprawdziłem w skrzynce RX-73 wychodzi:

Z gniazda 2 (4 przewody): zasilanie 12V, zasilanie 12V (stacyjka), masa, oraz Phone mute

Z gniazda 3: sygnał dźwięku (mono)

Tylko tyle wchodzi do puszki na wiązce CA-160 w której jest jeszcze bezpiecznik czyli raczej ta puszka służy jako rozdzielacz (tak mi się wydaje).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "rozdzielacz". Ta "puszka" to przełącznik sygnału z przekaźnikami. Odcina głośniki od radia i podłącza pod bluetootha.
Opublikowano
Przekaźniki są w skrzynce RX-73 i slychać wyraźnie jak pracują ,kiedy wybieram połączenie i wydaje mi się ,że przekaźniki nie odcinają (rozdzielają) dźwięku bo od tego jest sygnał tel mute, który powinien wyciszyć dźwięk.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czy macie jakieś proste rozwiązanie na podłączenie tego? Czy dużo jest zabawy np. w e46 ????

Zastanawiam się nad zakupem zestawu głośnomówiącego na dwa telefony przez bluletooth i wiem, że nokia ck-200 ponoć obsługuje dwa aparaty...

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano
Temat zeszłoroczny ale ostatnio montowałem CK-200 z zastosowaniem CA-160 i krew mnie zalewała. Po połączeniu wzorcowo jak fabryka każe zero dźwięku z głośników. Reklamowałem zestaw z wyświetlaczem bo myślałem że na żółtym kabelku zestaw po włączeniu zasilania wystawia masę na stałe. Okazało się iż chińskie dziecko podczas lutowania przewodów w moduliku (CA-160) powaliło kabelki żółty i czarny. Łatwo sprawdzić. Po zamontowaniu przed wpięciem kości zasilania do zestawu (mała czarna 4 pinowa) sprawdzamy kontrolką czy na czarnym czy na żółtym przewodzie jest masa. Więc bez paniki, otwieramy moduł i zamieniamy kabelki i po bólu. Jeżeli ktoś ma nową Beemkę to ma mały kłopot bo jest to nowego typu kostka i warto zaopatrzyć się w przedłużkę takowej którą można prosto polutować do kabla CA-160.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja planuje podlączyc taki zestaw ( ca-160) do mojej e46.

Czy moze sie obejsc bez ciecia kabli? jakas przejsciowka?

jak juz musze ciac to moze mogłbys napisac co i jak?