Skocz do zawartości

Zakupione BMW i problem z papierami pomocy!!!! Masakra

megapol

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu robią czystkę z oszustami sprowadzającymi m.in. osobowe BMW jako pseudo-ciężarowe. Szczerze współczuję tym, którzy dali się nabić w butelkę i kupili takie samochody, teraz słono za to zapłacą. Poniżej artykuł:

http://podatki.wp.pl/kat,70482,title,Sprowadziles-auto-z-zagranicy-Jestes-przestepca,wid,15513981,wiadomosc.html?ticaid=11074a

Typowe podejscie Polaka. Cieszyc sie ze ktos ma problemy.

Widzę , że kolega ma problemy z czytaniem tekstu ze zrozumieniem. Proponuję przeczytać ponownie, i jeszcze raz, i jeszcze raz...itd.

Być może zrozumiesz, z czego się cieszę a komu szczerze współczuję !

No chyba że jesteś jednym z tych którzy nabijali ludzi w butelkę, to wtedy nie mam powodu ci współczuć, zwyczajnie musisz ponieść konsekwencję swoich czynów.

Przecież każdy ma rozum i suwerennie podejmuje decyzje, chyba że rozumu nie posiada i idzie za stadem zgodnie psychologią tłumu, co jak widać nie zawsze się opłaca.

No właśnie Twój post dało się odczuć dwojako, bo każdego który ściągnąl osobówke/ciężarówkę uważasz za oszusta a potem piszesz że wspólczujesz tym co kupili takie auto.

Ja nie jestem handlarzem ale nie lubię być dymany. Płacę podatki ale wkurza mnie gdy podatek drogowy nie idzie na drogi, gdy akcyza bedąca akcyzą ekologiczną nie jest nią a jest kolejnym sposobem by zasilić kasę państwa. Oczywiście szanuję poglądy i opinie wszystkich i jak ktoś lubi/chce placić 18.6% podatku ekologicznego i uważa się w tym momencie za patriotę to cóż więcej mogę napisać.

• 5 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam, mam taki problem kupiłem auto w kominie BMW E90 2006r za 40000zł w karcie pojazdu samochód widnieje jako samochód specjalny pomoc drogowa. Dziś dostałem wezwanie z Urzędu Celnego w sprawie weryfikacji samochodu. W dowodzie rejestracyjnym pisze samochód osobowy liczba miejsc 5 a w karcie pojazdu liczba miejsc 2 dodam tylko że mam fakture z przed kupna na zmianę zabudowy z samochodu specjalnego na samochód osobowy na 5 osób Pierwsza rejestracja była na właściciela komisu więc tak jak by od niego kupiłem samochód proszę o pomoc jestem załamany boję się że zostałem oszukany pozdrawiam Michał

Czyli Ty kupiłeś auto jako osobowe pod kątem papierów? Znaczy w dowodzie był pojazd specjalny ale miałeś już papiery po przeróbce na osobowy?

więc tak pierwsza rejestracja w polsce była 16.04.2012 przez właściciela komisu ja auto kupiłem 23.05.2012 przeróbka zabudowy pojazdu była 30.03.2012 nie miałem problemu z zarejestrowaniem samochodu w wydziale komunikacji teraz mam w dowodzie wbite samochód osobowy liczba miejsc 5 ale w karcie pojazdu jest nadal pojazd specjalny pomoc drogowa ilość miejsc 2 wezwanie dostałem dzisiaj w sprawie weryfikacji samochodu czy pojazd jest samochodem ciężarowym

dokładnie jest tak napisane:

Zmiana zabudowy pojazdu z pomoc drogowa na osobowy,montaż drugiego oryginalnego rzędu foteli wraz z osprzętem BMW E90L VIN: WBA.........

w zasadzie nie mam pojęcia kiedy dokładnie auto zostało sprowadzone wszystkie papiery briv tłumaczenia przegląd zostały w wydziale komunikacji mam tylko karte pojazdu z datą wystawienia przez prezydenta miasta 24.04.2012 pierwszy właściciel pojazdu 16.04.2012 FV z zmiany zabudowy 30.03.2012 FV z zakupu auta 23.05.2012 i to wszystko

Ale przecież akcyzę płaci osoba sprowadzająca pojazd. Ty kupiłeś auto od tej osoby i masz na to fakturę. Jeśli ktoś coś będzie musiał płacić to nie ty, tylko gość, który sprowadził auto. Pewnie zrobili jakąś kontrolę i wyszło, że wiele aut tak przerobił i teraz szukają kolejnych.

Ale przecież akcyzę płaci osoba sprowadzająca pojazd. Ty kupiłeś auto od tej osoby i masz na to fakturę. Jeśli ktoś coś będzie musiał płacić to nie ty, tylko gość, który sprowadził auto. Pewnie zrobili jakąś kontrolę i wyszło, że wiele aut tak przerobił i teraz szukają kolejnych.

no może, oby. Tylko że on sprowadzał samochód jako specjalny i był zwolniony z akcyzy zastanawiam się czemu napisali w tym wezwaniu " dokonania jego oględzin. Oględziny mająna na celu ustalenie czy ww. pojazd jest samochodem ciężarowym " Dlaczego to tak ujeli brzmi to jak by moje auto musiało być samochodem ciężarowym

• Zasłużeni forumowicze
w zasadzie nie mam pojęcia kiedy dokładnie auto zostało sprowadzone wszystkie papiery briv tłumaczenia przegląd zostały w wydziale komunikacji mam tylko karte pojazdu z datą wystawienia przez prezydenta miasta 24.04.2012 pierwszy właściciel pojazdu 16.04.2012 FV z zmiany zabudowy 30.03.2012 FV z zakupu auta 23.05.2012 i to wszystko

Ale te zmiany zabudowy z 30.03.2012 to są z pojazdu specjalnego na osobowy?

• Zasłużeni forumowicze

No to trochę lipa. Samochód został zarejestrowany po raz pierwszy na podstawie niemieckich dokumentów jako pojazd specjalny, ale przeróbki dokonano jeszcze przed pierwszą rejestracją czyli powinno się zapłacić akcyzę, ponieważ samochód w momencie rejestracji był osobowy. Ciebie w zasadzie problem nie dotyczy, chyba, że ta firma, od której kupiłeś to jakiś krzak. Nawiasem mówiąc ktoś kto robił cały ten manewr albo jest idiotą albo nie wiem o co chodzi, bo mógł zrobić to prawidłowo, czyli zmian typu pojazdu dokonać po pierwszej rejestracji a nie przed.

Oględziny Twojego samochodu nie mają tu znaczenia bo Ty już kupiłeś auto osobowe i nadal masz je osobowe, ale podejrzewam, że właściciel firmy, która Ci to auto sprzedała, będzie miał problem.

No to trochę lipa. Samochód został zarejestrowany po raz pierwszy na podstawie niemieckich dokumentów jako pojazd specjalny, ale przeróbki dokonano jeszcze przed pierwszą rejestracją czyli powinno się zapłacić akcyzę, ponieważ samochód w momencie rejestracji był osobowy. Ciebie w zasadzie problem nie dotyczy, chyba, że ta firma, od której kupiłeś to jakiś krzak. Nawiasem mówiąc ktoś kto robił cały ten manewr albo jest idiotą albo nie wiem o co chodzi, bo mógł zrobić to prawidłowo, czyli zmian typu pojazdu dokonać po pierwszej rejestracji a nie przed.

Oględziny Twojego samochodu nie mają tu znaczenia bo Ty już kupiłeś auto osobowe i nadal masz je osobowe, ale podejrzewam, że właściciel firmy, która Ci to auto sprzedała, będzie miał problem.

dzięki wielkie oby tak było jak piszesz dam znać co się dowiedziałem jak wszystko wyjdzie dobrze masz u mnie flaszkę jeszcze raz dzięki pozdrawiam

Kolego fihu podpytaj ich czy sprawa jest prowadzona z urzędu czy przeciwko. I czy jesteś podmiotem postępowania czy świadkiem. Tak jak kolega wyżej napisał, ważne czy ten od kogo kupiłeś furke to słup czy dotarli do niego i postepowanie jest przeciwko niemu a ty jesteś świadkiem. Oby to drugie dla Ciebie. Jak nie to konsultacja z prawnikiem ASAP :)

z pozdrowieniami

bArT

Matematyka to nie ma technika, moja tematyka matematyki nie dotyka. / k44

Ten "handlarz" chyba nie doczytał i nie zrozumiał wszystkiego. Prawidłowo auto powinno być zarejestrowane w PL jako pomoc drogowa z 2 miejscami, potem przeróbka. Daty i kolejność tu są bardzo ważne. W karcie pojazdu też powinna być zmiana z pomocy drogowej na osobowy. Przy prawidłowo przeprowadzonej zmianie nie ma żadnych problemów.

Witam, mam taki problem kupiłem auto w kominie BMW E90 2006r za 40000zł w karcie pojazdu samochód widnieje jako samochód specjalny pomoc drogowa. Dziś dostałem wezwanie z Urzędu Celnego w sprawie weryfikacji samochodu. W dowodzie rejestracyjnym pisze samochód osobowy liczba miejsc 5 a w karcie pojazdu liczba miejsc 2 dodam tylko że mam fakture z przed kupna na zmianę zabudowy z samochodu specjalnego na samochód osobowy na 5 osób Pierwsza rejestracja była na właściciela komisu więc tak jak by od niego kupiłem samochód proszę o pomoc jestem załamany boję się że zostałem oszukany pozdrawiam Michał

Dla Ciebie nie ma ryzyka w tej sprawie. Tak długo jak kupujesz samochód już zarejestrowany w Polsce, ewentualna odpowiedzialność za niezapłaconą akcyzę ciąży wyłącznie na podmiocie, który dokonywał tej pierwszej rejestracji. W przypadku samochodów zarejestrowanych została już bowiem zniesiona solidarna odpowiedzialność z tytułu akcyzy, w szczególności będąc właścicielem samochodu, od którego nie odprowadzono akcyzy należnej na wcześniejszym etapie obrotu nie jesteś już zobowiązany do zapłaty tej akcyzy. Sprawę ma komis i urząd celny zbiera tylko materiał dowodowy w celu wyakzania komisowi, że sprowadzał w rzeczywistości samochody osobowe.