Skocz do zawartości

Telefon brak dźwięku dzwonka

Goldi_Cz-Wa

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Problem mam następujący... w aucie dołożona była instalacja car audio wraz z dodatkowymi wzmacniaczami. Ale jako że z upływem lat bardziej zależy mi na zegarku niż umpa umpa wypiąłem dołożone radio z zaślepką i włożyłem dołączony do auta zestaw radio (szeroki wyświetlacz + klawisze audio, tel, zegarek)+ cd. Głośniki przepiąłem pod oryginalną instalację i wszystko ładnie działa i gra oprócz telefonu... Z telefonem jest tak że słuchawka działa - można dzwonić, rozmawiać. Nie wiem co zrobić żeby rozmawiać bez udziału słuchawki tzn korzystać z oryginalnego zestawu głośnomówiącego (rozumiem że takie coś powinno być). Druga sprawa to taka że gdy ktoś dzwoni to nie mam żadnego sygnału o tym że ktoś dzwoni, tzn radio się wycisza, zapala się zielona lampka w klawiszu tel na radiu i nic po za tym. Zakładam że powinien być jakiś sygnał dźwiękowy informujący o nadchodzącym połączeniu ??

Skąd powinien dochodzić dźwięk dzwonka ?? I jak uruchomić zestaw głośnomówiący ??

Telefon taki jak na zdjęciu (przepraszam za jakość zdjęcia)

http://images50.fotosik.pl/624/6f425ffa1424545dmed.jpg

Panowie naprawdę nikt ?? Zdaję sobie sprawę że dosyć chaotycznie to wszystko opisałem :wink: ale nikt nie wie gdzie telefon robi dzyń dzyń (korzysta z oryginalnych głośników czy ma swój własny ) i jak uruchomić zestaw głośnomówiący :?:

Podepnę się pod temat, choć widzę, że nie ma on większego zainteresowania :?

Czy taki telefon jak na zdjęciu to zawsze jest w komplecie z zestawem głośnomówiącym??

Bo jeśli tak to może bym pomyślał o jego uruchomieniu, ale jeśli nie to chyba go wymontuję całkiem.

• Zasłużeni forumowicze

u mnie zestaw glosnomowiacy włączam przyciskiem na kierownicy (taki obrazek z głową czlowieka) . Za bardzo niewiem jak z tymi dzwiekami bo bo nie używam tego telefonu ale wiem ze u mnie jest tez tak jak u ciebie niema dzwieku tylko radio przycicha .

Mam taki sam tel jak na zdjeciu ale bezprzewodowy :norty:

• 2 miesiące temu...
Witam,

Goldi_Cz-Wa - czy udało Ci się rozwiązać ten problem ?- mam identyczne objawy, samochód wyposażony w zestaw głośnomówiący a

ja musiałbym rozmawiać przez słuchawkę !!

Niestety nie... i chyba dam sobie spokój bo do serwisu nie chce mi się jechać (czytaj szkoda mi pieniędzy :mrgreen: )

Witam kolege.Miałem ten sam problem.Najprawdopodobniejszą przyczyną tego,że nie masz dźwieku dzwonka jest twoja instalacja car audio. Jeżeli ktoś wymienił ci głośniki z przodu na lepsze to tu tkwi błąd,bo jeżeli twoja autko jest jednym z pierwszych modeli to głośniki przednie są dwu cewkowe( mowa o tych 13cm). Druga cewka odpowiada za telefon. Rozbierz drzwi wyciągnij głośnik i zobacz czy nie ma tam dodatkowej wiązki,jeśli jest to podepnij pod nią jakiś inny głośnik i sprawdz telefon powinien się odezwać. PAMIĘTAJ jednak abyś nie próbował mostkować dwóch wiązek,nie mają one wspólnej masy i coś spalisz. Daj znać co i jak. Jeżeli potrzebujesz jakiś informacji na temat obsługi telefonu to z chęcią pomogę.

Dzięki za radę, jak tylko pogoda dopisze w weekend sprawdzę te głośniki, swoją drogą będę zdziwiony gdyż nagłośnienie mam z

harman kardon, no ale przez te 10 lat różne rzeczy mogły się dziać z tym nagłośnieniem. Z drugiej strony zastanawia mnie dlaczego czujnik bluetooth

który mam koło przedniego prawego słupka nie wyszukuje tel. kom. (to może temat na inny post - poszukam). Dam znać jak sprawdzę głośnik.

Co do bluetooth to poczekaj jak uda ci się uruchomić dźwięk. U mnie było tak,że mimo iż nie miałem dźwięku z głośników to powinien działać mikrofon,a okazało się,że dopiero gdy system wykrył wszystkie komponenty zaczęło wszystko grać jak należy,może u ciebie jest podobnie.Daj znać co i jak.

Witam kolege.Miałem ten sam problem.Najprawdopodobniejszą przyczyną tego,że nie masz dźwieku dzwonka jest twoja instalacja car audio. Jeżeli ktoś wymienił ci głośniki z przodu na lepsze to tu tkwi błąd,bo jeżeli twoja autko jest jednym z pierwszych modeli to głośniki przednie są dwu cewkowe( mowa o tych 13cm). Druga cewka odpowiada za telefon. Rozbierz drzwi wyciągnij głośnik i zobacz czy nie ma tam dodatkowej wiązki,jeśli jest to podepnij pod nią jakiś inny głośnik i sprawdz telefon powinien się odezwać. PAMIĘTAJ jednak abyś nie próbował mostkować dwóch wiązek,nie mają one wspólnej masy i coś spalisz. Daj znać co i jak. Jeżeli potrzebujesz jakiś informacji na temat obsługi telefonu to z chęcią pomogę.

ok. Znaczy się że dokupiłem głośniki od nowszej e39 i muszę poszukać innych... Trochę mnie martwi ta dodatkowa wiązka bo jestem na 90 % pewny że nic takiego luźnego nie mam pod boczkiem.

Kabel o którym pisałem jeśli jest to tylko w tej trójkątnej tubie w środku.Sprawdz czy nie jest ucięta lub zwinieta,albo innaczej,na końcu tuby jest okrągła nalepka jeżeli jest zielonego koloru to powinna byc tam wiązka od tel. Napisz mi jeszcze z kturego roku masz auto lub 7 ostatnich vin-u to sam zerknę.

Kabel o którym pisałem jeśli jest to tylko w tej trójkątnej tubie w środku.Sprawdz czy nie jest ucięta lub zwinieta,albo innaczej,na końcu tuby jest okrągła nalepka jeżeli jest zielonego koloru to powinna byc tam wiązka od tel. Napisz mi jeszcze z kturego roku masz auto lub 7 ostatnich vin-u to sam zerknę.

No właśnie tą czarna trójkątna tube dokupiłem bo u mnie niestety nie było tego pod boczkiem i podejrzewam że kupiłem od nowszego modelu. Co do VIN to BP24970. Widzę że jesteś obeznany w temacie - możesz mi pomoc i wskazać model tej trójkątnej tuby która współgra z telefonem ?

Witam.Nie moge dojść po vinie jakie powinieneś mieć głośniki,ale spoko damy rade inaczej.Zacznijmy tak: zadzwoń pod ten nr 61 8455188 (to bezpośredni nr do BMW Smorawiński Poznań dział części),podaj gościowi vin i powiedz,że chcesz kupić głośniki przednie i słyszałeś,że są dwa rodzaje jedno i dwu cewkowe i chcesz się upewnić jakie powinny być u ciebie.Gość jest kumaty więc w błąd cie nie wprowadzi.Jak już to ustalisz to będziemy myśleć dalej.Pozdrawiam.

Witam.Nie moge dojść po vinie jakie powinieneś mieć głośniki,ale spoko damy rade inaczej.Zacznijmy tak: zadzwoń pod ten nr 61 8455188 (to bezpośredni nr do BMW Smorawiński Poznań dział części),podaj gościowi vin i powiedz,że chcesz kupić głośniki przednie i słyszałeś,że są dwa rodzaje jedno i dwu cewkowe i chcesz się upewnić jakie powinny być u ciebie.Gość jest kumaty więc w błąd cie nie wprowadzi.Jak już to ustalisz to będziemy myśleć dalej.Pozdrawiam.

Ok dziękuję za namiar, dzwoniłem i faktycznie okazłało się że do aut z telefonem wypuszczane były zupełnie inne głośniki. Niestety nie udało mi się wydobyć żadnego nr części dowiedziałem się za to że w serwisie głośnik sztuk 1 kosztuje 170 zł, a głośnik w tej plastikowej obudowie 438 zł sztuka.

Także zostaje mi chyba tylko szukać pod bocziem przewodów odpowiedzialnych za dzięk telefonu i coś podkombinować z instalacją ... :roll:

• 1 miesiąc temu...