Skocz do zawartości

320d 2003r. kilka pytań dotyczących dymienia i nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów!!!!

Od niedawna jestem posiadaczem kolejnej już bumki :)

Teraz nabyłem 320d z 2003r. kombi w całym możliwym pakiecie M 150KM fabrycznie i dołożone rzekomo przez niemców 35 KM. poprzez założenie chipa Autko fajnie się zbiera ale no i zawsze musi być ale...

1)Autko podczas ostrego ruszania dymi dość mocno. W szczególności zauważalne to jest przy 1,2,3 biegu i pedale w podłodze. Przy normalnej jeździe nie ma takich objawów.

Dodam że wymienione zostały wszystkie filtry wraz z płynami.

Zawór EGR wraz z dolotem wyczyściłem ponieważ podczas obsługi postanowiłem tam zajrzeć i natknąłem się na sporo sadzy. Przyrząd diagnostyczny nie wykazał żadnych błędów poza uszkodzoną mata w fotelu pasażera.

2)Zastanawia mnie też fakt dlaczego mam 5 stopniową skrzynię biegów???

3)Co zrobić z uszkodzoną mata w fotelu pasażera

Proszę o jakieś wskazówki :)

Opublikowano

1. dymi bo to diesel, jak jest aż tak mocno to może lać któryś wtryskiwacz, zacznij może od wymiany odmy, czasem jest to też powód dymienia

2. chyba powinna być 6 stopniowa skrzynia, też nie wiem dlaczego jest 5, penie i takie wychodziły, nie ma czym się przejmować

3. z uszkodzoną matą, nie warto wymieniać, kup porządny emulator, wlutuj, skasuj błąd na kompie diagn., tylko poszukaj emulatora, który działa, a nie jakąś zwykłą diodę w obudowie, którą można kupić w sklepie

Opublikowano

takiego emulatora nie ma, tylko mata oryginalna, która po jakimś czasie i tak padnie

+ emulatora to cena oraz to, że działa

- jest to, że poducha wywali nawet jak samochód dostanie w lewy bok bez pasażera

odmę i tak należy wymienić, wręcz trzeba

może też dymić z powodu tego chip tuningu

Opublikowano

też tak myślałem, aczkolwiek przy spokojnej jeździe nie ma śladu dymu. Spalanie bardzo niskie jak na taką moc.

Gdzie owa odma się znajduję? i Gdzie ją można kupić?

Opublikowano
Zapomniałem dodać najważniejszego!!!! Mocno słychać turbinę tzn świst, świst i jeszcze raz świst. Czy może to być spowodowane chipem?
Opublikowano
co do odmy to czytałem że nie jest powodem dymienia

oczywiście że JEST! tylko na szaro buro.

Autko podczas ostrego ruszania dymi dość mocno

domena doładowanych jednostek wysokoprężnych z chipem.

Zapomniałem dodać najważniejszego!!!! Mocno słychać turbinę tzn świst, świst i jeszcze raz świst. Czy może to być spowodowane chipem?

jeśli chiptuning to przede wszystkim wyższy zakres ciśnienia doładowania i w tym przypadku naturalna jest głośniejsza praca. Jeśli jednak jest to uciążliwy dźwięk to należy sprawdzić turbinę pod kątem uszkodzeń mechanicznych.

Opublikowano
co do odmy to czytałem że nie jest powodem dymienia

oczywiście że JEST! tylko na szaro buro.

Autko podczas ostrego ruszania dymi dość mocno

domena doładowanych jednostek wysokoprężnych z chipem.

jeśli chiptuning to przede wszystkim wyższy zakres ciśnienia doładowania i w tym przypadku naturalna jest głośniejsza praca. Jeśli jednak jest to uciążliwy dźwięk to należy sprawdzić turbinę pod kątem uszkodzeń mechanicznych.

W takim razie zajmę się tą odmą bo dymi i zauważyłem olej pomiędzy wtryskami. Możliwe że to od nieszczelnych uszczelek pod odmą. Gdzie ją można kupić??

Co do turbiny to gdy autko jest zimne mocniej ją słychać.

Opublikowano

możesz kupić w salonie bmw lub http://www.silesiaparts.pl (ja u chłopaków kupuję części) - podajesz VIN, a oni dobierają części

możesz podjechać na kompa do dobrego serwisu i niech sprawdzą turbinę, pewnie 100-150 zł skasują, ale będziesz wiedział, na czym stoisz

Opublikowano

to że turbina świszcze to normalne .... po pierwsze możesz nie mieć katalizatorów , a przez to mocniej ją słychać , po drugie sprawdź łącznik elastyczny wydechu , może jest już dziurawy !!!!

aha i jest różnica czy turbina świszcze jak turbina , czy wyje ..... ?????

co do dymienia podstawa odma !!!! następna sprawa to nie wiadomo co było robione z programem silnika ..... może jakiś box wstawiony i dymi .... za dużo paliwem podlany program !!!!

a matę można po prostu odłączyć i znaleźć kogoś kto ogarnia NCSa i usunie ją programowo bez jakiś tam emulatorów ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
to że turbina świszcze to normalne .... po pierwsze możesz nie mieć katalizatorów , a przez to mocniej ją słychać , po drugie sprawdź łącznik elastyczny wydechu , może jest już dziurawy !!!!

aha i jest różnica czy turbina świszcze jak turbina , czy wyje ..... ?????

co do dymienia podstawa odma !!!! następna sprawa to nie wiadomo co było robione z programem silnika ..... może jakiś box wstawiony i dymi .... za dużo paliwem podlany program !!!!

a matę można po prostu odłączyć i znaleźć kogoś kto ogarnia NCSa i usunie ją programowo bez jakiś tam emulatorów ....

Można tak powiedzieć że wyje!!! Jest coś założone pod maska jakiś BOX takiej firmy http://speedkit.de/

Opublikowano
nie odpinałem, obawiam się błędów, które mogą powstać w wyniku jego odłączenia. Gdzie jest wpięty to Ci nie powiem. Wiem że to jakaś wiązka pod pokrywą platikową na silniku. Auto nie dymi na niebiesko czy też biało. Dymi na czarno i zaóważyłem że jest olej między wtryskami. Wytarłem go i trochę pojeżdże zobacze skąd wypływa ale wnioskuję że właśnie spod odmy.
Opublikowano
jak mówiłem jest wpięty prawdopodobnie w szynę CR ... jeśli go odepniesz nie będzie błędów tylko pamiętaj aby wtyczkę którą wypniesz z boxa podpiąć pod szynę CR ....

Chiptuning Łódź

Opublikowano
zaóważyłem że jest olej między wtryskami

mogą być nieszczelne przelewy, albo zużyte podkładki miedziane pod wtryskiwaczami.

To nie wina wtrysków i ich przelewów. Wszytsko sprawdzone. Olej był czarny z silnika i na 99% wydaje mi się że olej leci spod odmy. Czy to możłiwe?

jak mówiłem jest wpięty prawdopodobnie w szynę CR ... jeśli go odepniesz nie będzie błędów tylko pamiętaj aby wtyczkę którą wypniesz z boxa podpiąć pod szynę CR ....

Zakręciłem się teraz... mogę odpiąć i podłączyć w to samo miejsce i nić się nie stanie?

Może poźniej uda mi się foty machnąć to zobaczycie jak to wygląda. Kostka wpięta jest gdzieś w jakaś wiązkę obok wtrysków od przodu silnika.

Opublikowano
To nie wina wtrysków i ich przelewów. Wszytsko sprawdzone. Olej był czarny z silnika i na 99% wydaje mi się że olej leci spod odmy. Czy to możłiwe?

Oczywiście że możliwe, sprawdź czy łączenie obudowy ODMY z pokrywą zaworów jest także "spocone". Jeśli jest to wiadomo... jeśli nie to może pęknięta sama pokrywa [skoro wszystko sprawdziłeś i mówisz, że jest szczelne].

Opublikowano
zaóważyłem że jest olej między wtryskami

mogą być nieszczelne przelewy, albo zużyte podkładki miedziane pod wtryskiwaczami.

Zakręciłem się teraz... mogę odpiąć i podłączyć w to samo miejsce i nić się nie stanie?

Może poźniej uda mi się foty machnąć to zobaczycie jak to wygląda. Kostka wpięta jest gdzieś w jakaś wiązkę obok wtrysków od przodu silnika.

tak możesz to wypiąć i wpiąć na nowo i nic się nie stanie , ponieważ to zwykły box ... ja osobiście próbowałbym to sprzedać i zrobić normalny program !

zrób zdjęcia to powiem Ci co do czego !

Chiptuning Łódź

Opublikowano

Siema Panowie i Panie:)

wymieniłem odmę o której mowa była, dymienie jest mniejsze o ok 50% reszta domniewam że jest spowodowana boxem.

Więcej pytań puki co nie posiadam... no chyba że macie jakiegoś linka na symulatory mat w fotelu.

pozdro