Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 5-cio biegową skrzynię manualną i następujący problemik: od początku jak mam Buńkę mam mały problem z wrzuceniem wstecznego. Muszę użyć lekkiej (ale jednak) siły, żeby docisnąć lewarek w lewo, a czasem samochód rusza wstecz, i w tedy lewarek wyskakuje na luz. Nie jest to nagminne, ale wydaje mi się, że warto się tym zainteresować...

Ktoś może miał coś podobnego? Może coś poradzicie? Dodam, że reszta biegów wchodzi koncertowo, nic nie rzęzi, nie stuka, nie szarpie...

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano

Na Twoim miejscu obejrzałbym na początek sam wybierak. Podejrzewam, że gdzieś ma luzy i dlatego raz, że ciężko wchodzi a dwa, nie dobija biegu do końca i dlatego on wyskakuje przy obciążeniu (nawet przy w pełni sprawnej skrzyni/wybieraku jeśli np celowo nie wbijesz biegu wajchą do końca to przy obciążeniu on z reguły wyskoczy na luz).

W wybieraku masz kilka tulejek łączących ruchome elementy/dźwignie i podejrzewam, że jeśli gdzieś tam jest luz to cały wybierak łapie luzy, przenosi je na samą dźwignię i przez to na dźwigni masz już na tyle duży luz, że ciężko wbic do końca aby nie wyskakiwał.

Pzdr.