Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie ponieważ moja e60 ma dziwny objaw .

Przy dodawaniu gazu bez znaczenia czy jest to bieg 2,3,4,5 w momencie obrotów ok.3200-4000 tys obrotomierz gwałtownie skacze , wcześniej tego nie było myślałem że to po prostu koła się ślizgają ale przy 80km/h i włożeniu 5 biegu jest to samo . Co może być powodem ? Skrzynia manual przebieg ok. 84 tys km .

Pomiędzy obrotami ok. 3200 a 4000 obrotomierz gwałtownie idzie do góry a auto wydaje mi się bardziej zamulone , po czym po przekroczeniu 4 tys wydaje mi się że dostaje kopniaka i idzie do przodu .

Opublikowano
hmm jakieś dalsze przypuszczenia ?

Orientacyjna cena w ASO komplet z montażem ?

Objawy wskazuja na sprzeglo moim zdaniem... Jakby sie slizgalo w tym zakresie obr co podales.

Kpl. sprzeglo w aso to jakies 3-4k zl.

Mozliwe ze w tym wszystkim tez jest jakas zasluga chip'sa...

Opublikowano

Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale od jakiegoś czasu miałem problem z 1 biegiem nie mogłem go wrzucić . :( dopiero za 2-3 razem wchodził i to bez względu na to czy auto było zimne czy rozgrzane czasami działo się zaraz po odpaleniu a czasami po całym dniu jazdy . Od jakiś 2 dni problemu nie ma za to pojawiło się właśnie coś "ala" slizganie sprzęgła .

Przy takim przebiegu jest to realne że sprzęgło pada w bmw ? Można jakoś domowym sposobem sprawdzić czy to napewno sprzęgło ?

Hmmm zasługa chipsa nie sądze w poprzednim samochodzie Mitsubishi również przy takim przebiegu 80 tys km robiłem sprzęgło a w tamtym aucie dłubane nic nie było .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Można jakoś domowym sposobem sprawdzić czy to napewno sprzęgło ?

Sposób zaczerpnięty z forum: Podjedz do jakiegoś wyższego krawężnika, włącz 3 lub 4 bieg i zacznij ruszac jesli zgasnie to sprzęgło ok a jesli nie zgasnie to ślizga.

Opublikowano

Wczoraj robiłem podobnym sposobem

Zaciągając ręczny i ruszając z 5 biegu , efekt - auto gaśnie .

Czyli raczej nie sprzęgło ? Możliwe żeby chip się sypną mapa czy coś ?

Opublikowano
Nowe info , gdy auto stoi na luzie i wcisnę pedał gazu dochodzi auto wkręca się na obroty 2,5 tys obr, dalej nie idzie . Ale po jakimś czasie wkręca się bez problemu do odcięcia po czym gdy tylko jade samochodem i wejdzie na ok. 3300 obr do 4000 tys po zatrzymaniu się na ludzie znowu kręci tylko do 2.5 obr .
  • 2 lata później...
Opublikowano
Mam podobne działanie w e60 535 bi turbo auto gdy stoi na luzie odpalone i wcisnę pedał gazu na maxa to wkręca się do 4tysięcy obrotów -czy to normale zjawisko i nie powinny obroty iść dalej :?: :?:
Opublikowano
Normalne (chyba?) działanie, wygląda na to że takie jest ograniczenie na biegu jałowym, bez obciążenia. U mnie jest tak samo, za to podczas normalnej jazdy silnik wchodzi bez problemu na wyższe obroty, powyżej 4000.