Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem użytkownikiem E46 320d 150km. Od niedawna pojawił się problem ze sprzęgłem. Po lekkim wciśnięciu pedału sprzęgła pojawia się terkotanie lub stukanie w silniku. Czy te objawy wskazują na koło dwumasowe czy coś innego? Proszę o informację. Pozdrawiam
Opublikowano

dokładnie można to porównać do grzechotania..

no to szykuje się poważny wydatek :(

zastanawiam się czy powinienem wymienić za jednym razem także sprzęgło czy można jeździć na starym..?

może ktoś wie gdzie można kupić koło dwumasowe w przyzwoitej cenie? na allegro to koszt 1900zł. :(

Opublikowano
rozglądnij sie za sztywnymi kołami firmy VALEO byc może posiadają już w ofercie do modeli 150 konnych
(*pozdrawiam*)
Opublikowano

kupić kpl sprzęgła i dwumas... 1900 i tak tanio, robocizna 300 pln ok.

spokój na kolejne 200tysi :twisted:

Opublikowano
dokładnie można to porównać do grzechotania..

moim zdaniem będzie to "wysypane" łożysko dociskowe sprzęgła. A kiedy nie wciskasz sprzęgła to słychać taki jakby ciagnacy się szum??

Opublikowano

jak sprzęgło nie jest wciśnięte to jest w porządku..czasami tylko po pierwszym rozruchu z rana było słychać dziwne stukanie z silnika ale to trwało tylko chwilę..

na postoju i podczas jazdy jest w porządku.. grzechotanie występuje tylko przy wciskaniu sprzęgła..ale przy tej pierwszej fazie bo jak docisnę do końca to nic nie słychać.

Opublikowano
to jest schemat sprzęgła do mojego E46. W opisie części nie ma łożyska oporowego..?

wygląda na to, że jest zintegrowany z łapą wysprzęglającą... ale idzie normalnie i bez problemu dokupić samo łożysko. Nawet w zestawach jest łożysko, zatem nie ma się czym przejmować.

Opublikowano

postaram się zorientować czy można dostać samo łożysko..

mam nadzieję że to nie dwumas bo na 176 tyś przebiegu to chyba zdecydowanie za wcześnie..?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam,

po diagnozie u mechanika okazało się że dwumas i łożysko oporowe poważnie były zużyte. Po wymianie tych części problem zniknął.

pozdrawiam

Opublikowano
kolego to pochwal się jakie koszta części: kompletne sprzęgło plus dwumas i robocizna.
Opublikowano
rozglądnij sie za sztywnymi kołami firmy VALEO byc może posiadają już w ofercie do modeli 150 konnych

nie kupuj sztywnych kół zamachowych, to syf.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
........176 tk to posiadasz "perełke", bo tych modeli nie robi się od 6 lat a przebiegi z roku na rok coraz mniejsze :mrgreen:
(*pozdrawiam*)