Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie :

tylne drzwi po zamknięciu zamka i ponownym otwarciu wszystkich pozostałych ten jeden nie chce sie wyciągnąć ten pstyczek ani ręcznie ani centralnym.

Ciągnę na siłe i nic klamka od zewnątrz nie ma oporu dźwignia w srodku jest sztywna czy da sie cos z tym poradzić da sie zdiąć boczek bez otwarcia drzwi ? co może być powodem (nadnienie ze mechanik regulował zawiasy własnie przy tych drzwiach )

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

byc moze cos spadlo podczas regulacji zawiasow

tu masz schemat jak wyglada system drzwi tylnich

realoem

boczek powinno dac sie zdjac na zamknietych drzwiach, rozwiazanie Twojego problemu jest opisane na tej stronie rozwiazanie

pzdr

yaz

Opublikowano

Dzieki za zainteresowanie (już staciłem nadzieje)

Próbowałem zdjąć boczek przy zamkniętych drzwiach niestety bardzo ciężko można sobie ręcie połamac dźwigni czymś ciężkim narazie nie próbowałem (uszkodzę tapicerkę) wygląda na to że trzeba na siłę cięgnąć do góry aż wyrwą się na siłe wszystkie wczepy bo normalne wyciągnięcie nie wchodzi w grę bo boczki nachodą na karoserię czyli na gumy uszczelniające

Co do regulacji zawias byłem przy tym tyle że robiłem coś innego z przodu samochodu poprostu kluczem kręcił śruby regulujące co by mogło spaść ??? mysle że nie ma szans przy jeździe po lesie jest wiecej wtrząsów

Tak sobie mysle że możliwe że przy regulacji tych drzwi moze przesunął ten pstyczek co ogranicza otwieranie drzwi od środka (jest to mysle przeciw temu żeby dzieciaki nie otworzyły podczas jazdy ) czyli ta dźwignia od środka jest sztywna dzieki temu .

Do tego doszedł centralny i coś sie poblokowało jakoś ciężko to widzę :cry:

Co do materiałów co przysłałeś super !!! już wiem jak to w środku jest pokombinowane szukałęm tego w necie dość długo bez skutku

ta druga stona po angielsku czego dotyczy?? nie bardzo kumam w tym jezyku ? tam są otwarte drzwi jak możę mi to pomóc ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

drugi link opisuje rozwiazanie Twojego klopotu,

na poczatku gosciu opisuje jak sciagnal boczek drzwi wlasnie kiedy drzwi byly zamkniete. Postaram sie przerzucic Ci na polski ten opis, jak znajde chwile wolnego. na szybko to gosciu zeby zdjac ten boczek, najpierw wymontowal tylnie siedzenia. Na zdjeciu widac ze nie ma kanapy, ale byc moze oparcie tez trzeba bedzie zdjac, chociaz na zdjeciu widac ze oparcie tylnie nie zostalo odkrecone. Zaznaczyl, ze boczek jest trzymany przez 11spinek (oznaczone na zolto), dwie sruby (na zielono), duza biala spinke (na czerwono) i 5 czarnych spinek przy szybie.

Zeby dostac sie do srub, musisz sciagnac listwy drewniane, zeby sciagnac boczek z bialych spinek, musisz pchac boczek w strone przodu auta, pozniej zdejmujesz z tych czarnych klipsow przy szybie, gosciu delikatnie podwazal to srubokretem - troche wyczucia i mysle ze nic nie polamiesz.

Biala spinka wyjdzie jezeli pociagniesz boczek do gory na okolo 3cm. I powinienes miec boczek zdjety.

Napisal tez, ze zeby dostac sie do tych wszystkich spinek zdjal elementy obicia drzwi (mysle ze chodzi mu o uszczelke wewnetrzna, te pokryta takim jakby zamszem), zeby to zrobic sciagnal panel ze slupka srodkowego, ktory przykrywa pas, panel zamocowany na dwie sruby u gory i 3 klipsy na dole.

Reszte postaram sie podrzucic jak bede mial chwile wolnego. Powodzenia.

pzdr

yaz

Opublikowano

No panowie wielki szacun w szczególności "yaz"

Udało sie zdjąłem boczek przy zamkniętych drzwiach a co było ?????????

BM-ka zabierze tą tajemnice do grobu (czytaj huty) złożyłem spowrotem wszystko i działa :P