Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM MAM DWA PROBLEMY I PROSZE O POMOC, KUPILEM CZYTNIK NAWIGACJI PROFESSIONAL I DVD BO MIALEM TYLKO CD ALE MAM MALY TELEWIZOR NIE DUZY WIEC CZY MUSZE WYMIENIC MONITOREK? I ZEBYM MIAL NAV I DVD CZY COS MI JEST POTRZEBNE JAKIES KABLE CZY MOUDLY? I WOGOLE JAK TO PODLACZYC? MA KTOS MOZE JAKIS SCHEMAT?... A DRUGIM PROBLEMEM JEST TO ZE PO WYMIANIE OLEJU NA ZIMNYM SILNIKU JAK OTWIERAM MASKE SLYSZE ZAWORY... MOZE ZROZUMIECIE MNIE NIE WIEM JAK TO WYJASNIC POPROSTU SLYSZE ZAWORY SILNIK NIE MA TAKIEGO DZWIEKU JAKI POWINNY BYC...CZY TO COS ZLEGO? BARDZO PROSZE O ODP

MOD EDIT: Na tym forum nie piszemy DUŻYMI LITERAMI :nienie:

Opublikowano
Nie sadze zebys sam sobie poradzil z instalacja navi to juz troche eyzsza szkola jazdy,ale na forum sa osoby ,ktore montowaly juz sobie navi u specjalistow teraz tylko dobrze by bylo zeby podali ci jakies namiary
Opublikowano
Ta navi jest bardzo na zasadzie plug&play mowa o CCC nie o CIC, największy problem to wymiana idrive'a bo trzeba cały podłokietnik wyjąć. Potrzebujesz tylko jeszcze inne kable jeden LVDS (do podłączenia ekranu z navi, można użyć starego tylko trzeba wyłamać taki plastikowy bolec), antene fakra (można na allegro za 30-40zł kupić) i adapter do zasilenia wiatraka, ale można wykorzystać napięcie z głównej kostki. Navi powinna działać, ewentualnie trzeba ncs'em lub disem dodać wyposażenie które mamy na pokładzie a idrive go nie widzi (różnice mogą wynikać z wyposażenia samochodu dawcy). Wszystko się tam trzyma na bodaj 4 lub 6 śrub, reszta to kilka delikatnych szarpnięć i mamy nasze stare radio wraz z ekranem na stole. Generalnie na zagranicznych forach można wiele informacji o tym znaleźć. Ja jak się zbiorę (wiosną pewnie) to zrobię tutorial z tego. Wiem, że jeszcze brtl ma zamiar zrobić podobną instrukcję (zrobił już do CIC i jest dostępna w dziale DIY), więc zobaczymy komu się uda pierwszemu ;). Kodowanie komponentów jest dość proste i wystarczy trochę poczytać o NCS expert(potrzebujesz jedynie kabla OBD). Ja np. wczoraj dokodowałem sobie w Board Computer (BC -> tam gdzie wyświetla się np. średnie spalanie) wyświetlanie dokładnej cyfrowej prędkości pojazdu wygląda to tak -> V = xxx km/h. Ponad to dorzuciłem kilka innych bajerów jak np. domykanie szyb przy zamknięci auta itd. Generalnie wystarczył mi jeden krótki wieczór by to ogarnąć, bez siedzenia w aucie a jedynie poczytałem trochę forum.
Radość sprawia, że serce przyśpiesza
Opublikowano
CZY MOGE WIEDZIEC CO MUSZE ZAKUPIC ABY TO ZAMONTOWAC BO MAM TYLKO CZYTNIK WIEC CZY MAM TELEWIZOREK TEZ WYMIENIC? BO MAM TEN MALY. CO MUSZE KUPIC I GDZIE BO MIESZKAM W UK I NIE ZNAM SIE WOGOLE NA TYM. A CO W SPRAWIE ZAWOROW?
Opublikowano

Musisz kupic nowego/używanego idrive'a tkzw. high przystosowanego do duzej nawigacji (inaczej nie będą działały skosy przy poruszaniu się w navi), ponad to musisz mieć jednostkę CCC (nawigację z 2 czytnikami) no i przede wszystkim duży ekran bez tego nie zadziała. No i te kable o których pisałem wyżej, przynajmniej tą antenę fakra, jeśli sobie poradzisz z "łamaniem wtyczki" i dorobieniem zasilania do wiatraka. Konieczne są też plastiki łączące panel klimatyzacji z nawigacją (dziury na panel klimy + 2 dziury na czytniki cd i dvd) oraz ozdobny plastik w kolorze drewna lub pseudo chromu tam gdzie teraz masz mały schowek pod radiem (są też wersje beżowa i czarna, wybór należy do Ciebie). No i później kodowaniei przy użyciu OBD sobie sam laptopem musisz zrobić albo pojechać do kogoś kto to ogarnia. Sprawa trudna nie jest ale trzeba znać w stopniu podstawowym NCS'a lub DIS'a i trochę poczytać o aktualizowaniu wyposażenia. Nie dla każdego musi to być tak oczywiste jak np. dla mnie. Ale w UK na 100% są ludzie co to mają w 1 palcu.

Instrukcja i opis części potrzebnych do wymiany:

http://rexonavn.com/download.html?dl=aHR0cDovL2Jtd2NhcnguY29tL3dlYi9Eb2N1bWVudG9zQk1XL0NDQ19FQkFfUmV0cm9maXRfRTYwLnBkZg==&t=pdf&name=E60%20CCC%20Retrofit%20Document%20-%20Parts%20and%20Accessories%20Installation

P.S przestań pisać z capslockiem bo ohydnie się to czyta ponad to wg. zasad netykiety, kiedy piszemy dużymi literami to krzyczymy.

Opublikowano

Jeszcze raz napisz dużymi literami do Ci nie odpowiem na żadne inne pytanie. Tak musisz kupić ten zestaw co pokazałeś na ebayu + wszystkie plastiki o których pisałem, antene i kable. Jeśli masz takie coś jak pokazałeś na foto to jest BARDZO duża szansa, że nie będziesz musiał nic kodować, bo oprócz komfortów masz totalnego golasa. Ale czasem sie zdarza ze nie działa radio, więc lub być może masz podgrzewane fotele itd.

Podesłałem Ci całego pdf'a co potrzebujesz zerknij tam (masz nawet obrazki) i będziesz wiedział. Ach i pamiętaj że bez programowania auta (nie kodowania) nie będzie działał voice control potrzebujesz do tego FSC code, można go w aso kupić za 800zł lub pogadać ze specem co Ci to zaprogramuje progman'em i SSS.

Ach i jeszcze jedna rzecz w tej nawigacji mimo obecności napędu DVD nie da się odtwarzać filmów, aby mieć taką możliwość + dysk twardy + USB + navigacja 3d potrzebujesz nawigacji CIC, która jest dość droga i potrzeba ją programować bo inaczej raz działa raz nie. Wszystko jest opisane na tym forum w dziale zrób to sam.

Opublikowano
mam podgrzewane fotele sorki za te duze litery a co to te voice control?

Voice control to komendy głosowe, sterowanie głosem. Jak masz podgrzewane fotele a samochód dawca z którego bierzesz nawigacje nie będzie miał to będziesz musiał dokodować to wyposażenie bo inaczej nie zostaną wyświetlone opcje w idrivie do podświetlania foteli, oraz same wciśnięcie przycisku podgrzewania może nie dzialać.

Opublikowano

Bardzo cie przepraszam marv za tamto byc moze sie zle zrozumielismy zgoda?. Witam wszyskich na forum .

Czy moze wie ktos czy ten idrive pasuje do nawigacji professional http://cgi.ebay.co.uk/BMW-E60-iDrive-Controller-/320615010985?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item4aa624d2a9#ht_500wt_922

a antena fakra (DO NAVI) to jest to http://cgi.ebay.co.uk/FAKRA-AERIAL-ADAPTOR-BMW-5-SERIES-E60-E61-04-/140493590267?pt=UK_Cars_Parts_Vehicles_Terminals_Cabling_ET&hash=item20b6120efb#ht_2791wt_1199

Czy ma ktos schemat lub by mógl mi wytlumaczyc jak wymienic monitor i idriva? oraz jak podlaczyc kable i jakie do poszczegolnych jednostek

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam czytam ten post i mam też podobny problem z nawigacją profesional e60 525d ,a mianowicie założyłem do siebie nawigacje profesional, wszystko podłączyłem jak trzeba- sprzet działa , tylko mam problem z podłączeniem wentylatora (nie mam kostki w instalacj) widziałem wczesniej ze kolega pisał o dokupieniu adaptera lub wpięciu sie w instalacje- moge liczyc na pomoc gdzie sie wpiąc -by wentylator zaczał działac.
Opublikowano

Odpisałem Ci wyczerpująco na Twoją wiadomość z priv'a ;), Sprawdź PW ;).

A jakby ktoś szukał odpowiedzi na to pytanie to proszę:

If you look at the back of the CCC unit you will see at the left FAN with its connector (3 pin connector from left to right pins 1,2,3) and at the right side there are also two connectors on top of the third one.

You need to take 3 wires and connect the following:

Pin 1 (from left to right, when looking from the back of the ccc unit) of the FAN connector to the pin 5 of the small 12 pin connector (left one out of the two).

Pin 2 (from left to right, when looking from the back of the ccc unit) of the FAN connector to the pin 11 of the small 12 pin connector (left one out of the two).

Pin 3 (from left to right, when looking from the back of the ccc unit) of the FAN connector to the pin 1 of the small 12 pin connector (left one out of the two).

• 2 lata później...
Opublikowano
Chcę wymienić idriva przedliftowego na poliftowy do navi CIC. Mam idriva i wtyczkę z czterema przewodzikami. Czerwony to plus a brązowy minus. Proszę o opis podłączenia idriva. Z góry dzięki
Opublikowano

A proszę bardzo:

Tu masz na obrazku dobitnie pokazane. :cool2: Przekładasz te piny do tej małej wtyczki(4pinowej),wykorzystujesz taką np. od przycisku Menu,bo już jej nie potrzebujesz.Reszta czyli tą wiekszą wtyczke nie podpinasz nigdzie.Powodzenia :mrgreen:

http://i2.fmix.pl/fmi1772/653e5e7e001d0533517e369a/zdjecie.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam podepne sie pod temat urzywajac instrulcji podlaczenia wentylatorka navi przekladam tylko kabelki w owe miejsca czy mostkuje? Bo nie jestem do konca pewien czy radio bedzie mialo tez zasilanie.