Skocz do zawartości

330d - Tylna szyba w Touring - jak otworzyc????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie...

Panowie prosze o pomoc...Jak otworzyc tylna szybe w touringu, ktory nie ma modulu wzmacniacza antenowego??

Mialem walniety modul i aby go wymienic musialem go oddac do naprawy lecz teraz aby go dac na swoje miejsce musze otworzyc tylna szybe, ale sie nie da (z przycisku nie dziala)...

Jest jakis sposob??

Opublikowano

Co ma wzmacniacz antenowy do otwierania tylnej szyby ? :P

Tylną szybę obsługuje moduł GM (komfortu), może o to Ci chodzi ?

Opublikowano
Kolego a którym przyciskiem chcesz otworzyć szybę, tym który znajduje się przy oświetleniu tablicy rejestracyjnej otwiersz całą klapę, przycisk do otwierania samej szyby znaduje się pod uchwytem tylnej wycieraczki, na tylnej wycieraczce masz uchwyt do otwierania szybki i od wewnętrznej strony masz mały przycisk po którego naciśnięciu powinna otworzyć się szybka, poza tym u mnie na kluczyku otwiera się szybka, mam pytanko da się to zmienić by otwierała sia cała klapa?

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Do tylnej szyby w touringu masz tylko jeden :)

a ja mam dwa :D(a nawet trzy) dla ścisłości jeden przy tylnej wycieraczce i dwa w kluczykach :D,też bym chciał wiedzieć jak zrobić,żeby zamiast szyby otwierała się klapa :)

Opublikowano

Przycisk do otwierania tylnej szyby masz jeden, ten w kluczyku to opcja (bo może otwierać całą klapę) :)

A jak to zrobić to masz napisane, przeprogramować kompem.

Opublikowano

Ja mam przyciski do szyby dwa :wink: . Drugi tu:

http://img696.imageshack.us/img696/8500/p1010895p.jpg

Opublikowano

U mnie jest lans. Otwieram tym szybę.

Chociaż chętnie bym przeprogramował, skoro szybę mogę otworzyć z kluczyka.

Opublikowano
No dokładnie. Ja zamiast tej zaślepki mam przycisk (z wieśniackim wzorkiem autka), który otwiera szybę w klapie.
Opublikowano
A jednak :D Musiał bym sprawdzić czy można go niezależnie programować czy może jest on związany z zaprogramowanym 3 przyciskiem pilota.
Opublikowano

Właśnie chciałem pytać, skąd wiadomo, że to jest przycisk do klapy, a nie do szyby, lub też dowolnie.

Trochę zeszliśmy z tematu przewodniego, ale kwestia programowalności tego przycisku jest ciekawa. Choć nie aż tak, żebym z lapem szedl do auta specjalnie po to :wink:

Opublikowano

No kolego, sam przecież zrobiłeś dobry DIY. :)

według ETK

część 61318365579 (Przełącznik odryglowania bagażnika)

Według WDS

rear lid release (zwalnianie pokrywy tylnej)

No i ten RYSUNEK :norty:

Opublikowano
Pewnie, że zrobiłem :D Ino nie trzeba było kodować i od razu działał jako otwieracz szyby. Stąd ciekawość, czy tak powinno być, czy od czegoś to zależy. ALe ostatnio mam lenia i NCS śpi spokojnie hehe.
Opublikowano

Panowie bardzo sie ciesze z licznych odpowiedzi ale nie na temat...

Jak juz napisalem szyba nie otwiera sie z przycisku umieszczonym na tylnej szybie, a z pilota nie moge otworzyc poniewaz pilot nie dziala (wyjety modul wzmacniacza)...

Czy jest jakis awaryjny sposob na otwarcie tylnej szyby??

Opublikowano

Tak jak pisałem wcześniej, nie wiem dlaczego u Ciebie nie działa otwieranie tylnej szyby, ponieważ samo odpięcie wzmacniacza antenowego na to nie wpływa. Tylną szybą steruje moduł GM5 poprzez przekaźnik ukryty obok niego za schowkiem.

Zrób mostek na tym przekaźniku i szyba się otworzy.

Opublikowano

Przekaźnik znajdziesz tak jak już wcześniej pisałem za schowkiem pasażera, (K90).

Na stykach 85,86 masz sterownie (GM5), a Ty musisz zrobić mostek na stykach 30,87 tak aby podać +12V na mechanizm otwierania szyby.

Jednak cały czas zastanawia mnie dlaczego Tobie to nie działa. Jeżeli porozłaczałeś coś w samej klapie co jest odpowiedzialne za otwieranie szyby, ten sposób może nie zadziałać.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Powodem dla ktorego szyba nie chciala sie otworzyc sa przetarte kable w gumowej oslonie na kable, ktora laczy tylna klape z nadwoziem...

Dziekuje za informacje i temat uwazam za zamkniety...

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Dołączam się do tematu. Od początku nie działa mi otwieranie z kluczyka, z tego co wyczytałem jest to związane z awarią wzmacniacza antenowego umieszczonego w tylnej klapie. Cały problem polega na tym że jakiś czas temu przestało mi działać otwieranie szyby z guzika pod wycieraczką. Problem mój teraz polega na tym, że aby wymienić wzmacniacz muszę otworzyć szybę, której nie mam jak otworzyć :( Zakładam że któryś z kabelków się przetarł. Jak w takim razie mogę otworzyć tą szybę, będę wdzięczy za sugestie.

Dodam jeszcze że rozebrałem tylni słupek oraz wyjąłem gumowy kanał łączący samochód z klapą i nie znalazłem żadnego przerwanego kabla.

Pozdrawiam.