Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o x3 to trochę za dużo.

Za 229 tys jest 530d plus ok 15 za xd. Zdecydowanie lepszy wybór :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Porównujesz ceny różnych samochodów pod względem przeznaczenia. Pytanie czego potrzebujesz? Ja mam X3 z uwagi na częste jazdy w "niedostępne" tereny (błoto, koleiny) związane z wykonywanym zawodem. Sam X-drive to jedno a prześwit to co innego. Do tego plastiki wokół nadkoli, itp.
Opublikowano
Jasne. Patrze pod swoim kątem, że gdybym miał do wyboru te dwie opcje to wybrałbym f10 bo nim jeździłem i dla mnie super :)
Opublikowano

Co do konfiguratora na stronie BMW.pl - poradzono mi przy konfigurowaniu 3.0d abym za model wyjściowy wziął 3.0 w benzynie - wynika to z tego, że ze względu na wyższą akcyzę rónież ceny opcji dodatkowych wzrastają. Ostateczna cena z konfigu bez targowania i rabatów za samochód dobrze wyposażony to około 250.000PLN.

Dobre wyposażenie to wg mnie: półskóry, sportowy układ kierowniczy, klima, ciemne szyby z tyłu, dobre audio, czujniki cofania itp(przy tym silniku automat i servotronic w standardzie). Przy ewentualnym zakupie raczej nie skusiłbym się na nawigację za ponad 10tyś, kamery cofania i inne duperele kosztujące krocie a będące w sumie gadżetami. Faktem pozostaje jedno - cena jak za małego SUVa jest zajeb....ście wysoka!!!!! Tym bardziej, że również wczoraj dostałem listę samochodów ubiegłorocznych i tam nowa 5 3.0d w kilku wariantach też oscyluje w granicach 250 - 270 tyś....

Opublikowano
Patrzyłem na cenę silnika 2,0 turbo benzynę dostępną X1.

Tak mniej więcej w porównaniu do 2,0d silnik 2,0i 245KM jest droższy ok 20 tys zł (5 tys euro).

Podejrzeważ, że X3 z tym silnikiem będzie kosztowal ok 180 tys zł.

Tylko na razie nie ma tego silnika nawet w planach w X3 (przynajmniej według wszystkich testów i rozpisek do jakich dotarłem). Do pierwszego kwartału przyszłego roku mają jeszcze wejść 18d (143KM), 40d (306KM), 30i (258KM?).

Co do konfiguratora na stronie BMW.pl - poradzono mi przy konfigurowaniu 3.0d abym za model wyjściowy wziął 3.0 w benzynie - wynika to z tego, że ze względu na wyższą akcyzę rónież ceny opcji dodatkowych wzrastają. Ostateczna cena z konfigu bez targowania i rabatów za samochód dobrze wyposażony to około 250.000PLN.

Dobre wyposażenie to wg mnie: półskóry, sportowy układ kierowniczy, klima, ciemne szyby z tyłu, dobre audio, czujniki cofania itp(przy tym silniku automat i servotronic w standardzie). Przy ewentualnym zakupie raczej nie skusiłbym się na nawigację za ponad 10tyś, kamery cofania i inne duperele kosztujące krocie a będące w sumie gadżetami. Faktem pozostaje jedno - cena jak za małego SUVa jest [bAD]....ście wysoka!!!!! Tym bardziej, że również wczoraj dostałem listę samochodów ubiegłorocznych i tam nowa 5 3.0d w kilku wariantach też oscyluje w granicach 250 - 270 tyś....

No, ale co do ceny to oczywiste było, że ceny doposażenia będą wyższe (o ok. 15%). Sam cennik jest o kant wiadomo czego bo nadal ma stare ceny... Gdyby 30d dało się dobrze skonfigurować za 250k to na 101% bym go wziął... Niestety dla mnie te "duperele" są ważne i moja konfiguracja dobija do 300tys. więc zdecydowanie odpada...

Tak jak pisał lamer - dylemat pomiędzy F10 i F25 nie jest dla każdego. Ja też kupuję F25 ze względu na prześwit i delikatne właściwości terenowe i tu mi F10 nic nie poradzi (zresztą jej dobra - jak dla mnie - konfiguracja w 20d to 280k...).

Opublikowano
Dla mnie F10 odpada z podobnych względów co insane, no i jakieś głupio bym się czuł w takiej "luksusowej" limuzynie :lol: A tak F25 jest w sam raz :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy ewentualnym zakupie raczej nie skusiłbym się na nawigację za ponad 10tyś,

W samochodzie za 2,5 stówy chcesz przyklejać jakieś ustrojstwo do szyby i mieć plączący się kabel zasilający?

Opublikowano
Przy ewentualnym zakupie raczej nie skusiłbym się na nawigację za ponad 10tyś,

W samochodzie za 2,5 stówy chcesz przyklejać jakieś ustrojstwo do szyby i mieć plączący się kabel zasilający?

Nigdzie nie napisał, że coś chce przyklejać-jest to może mu wogóle niepotrzebne-także nie wiem skąd takie zażenowanie, że to jakieś dziwactwo nie kupować nawigacji za 10 000zł. Samochód konfigurujemy pod siebie a nie przyszłego właściciela, który będzie kręcił nosem, że nie ma Bóg wie czego za ułamek ceny salonowego auta.

Znajomy w zeszłym tygodniu zamówił X5 40d, bez nawigacji-na argument sprzedawcy, że auta poźniej bez nawigacji nie sprzeda-znajomy odpowiedział: Podróżuję między mokotowem a centrum i na pewno się nie zgubię bez nawigacji :D. Na sugestię sprzedawcy, że fajnie byłoby dokupić Active steering odpowiedział: a bez tego auto nie będzie skręcało? Sprzedawca nie wiedział co powiedzieć. Taki OT dotyczący oburzania się jak to można bez nawigacji auto zamówić...

Opublikowano
Co do nawigacji - miałem ich kilka i każda z nich przynajmniej raz wyprowadziła mnie dosłownie w pole lub do lasu - nie lubię ich i rozpraszają mnie w czasie jazdy - od kilku lat korzystam z CB i jestem przekonany, że do wielu miejsc dojechałem szybciej i łatwiej właśnie dzieki radiu a nie elektronicznej mapie. Tak jak stwierdził mój przedmówca - auto kupuje po to żeby pasowało mi jako użytkownikowi a nie przyszłemu właścicielowi czy dlatego żeby zaimponowac gościowi w salonie, że coś jest wg mnie niepotrzebne ale i tak to wezmę bo wypada. Każdy samochód, który biorę pod uwagę będzie bez navi i tyle w temacie...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pewnie, że każdy konfiguruje samochód pod siebie i nie obrażajcie się. Dla mnie nawigacja to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia ale pewnie dlatego, że bardzo często muszę pojechać pod nieznany adres. Często jeżdżę też za granicę.

Nie jestem pewnie ale czy jak X3 jest bez nawigacji to ma monitor?

Opublikowano

Nikt się nie obraża, bo nie ma za co :D.Luźna dyskusja-wymiana poglądów. Dla jednego absolutnym must have jest nawigacja, dla drugiego bi-xenon a trzeci nie widzi możliwości jazdy bez automatu-temat rzeka i nie wart kontynuacji kto bez czego nie wyobraża sobie auta.

X3 bez nawigacji nie ma monitora-jest schowek.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dla jednego absolutnym must have jest nawigacja, dla drugiego bi-xenon a trzeci nie widzi możliwości jazdy bez automatu

Niestety dla mnie wszystkie te rzeczy to niezbędne minimum :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
rozważcie zamówienie auta z UK, bezpośrednio a nie przez brokera. Standard w UK to skóra, i ze wszystkimi opłatami wychodzi 20 tys. zł mniej niż to samo auto w Polandii.

pozdrawiam

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
rozważcie zamówienie auta z UK, bezpośrednio a nie przez brokera. Standard w UK to skóra, i ze wszystkimi opłatami wychodzi 20 tys. zł mniej niż to samo auto w Polandii.

Myślę, 20 tys. przy dobrej negocjacji można urwać w salonie (oczywiście nie z "golasa").

Opublikowano
Hmm... Skonfigurowałem na bmw.co.uk 30d... wyszło mi, po doliczeniu 18,5% akcyzy jakieś 251tys. Na pewno coś z tego da się zbić... Czy jakieś jeszcze koszty poza transportem i akcyzą trzeba doliczyć? (VAT - jak?).
Opublikowano

W E83 jeżeli nie było navi to nie było monitora.

Właśnie dostałem wycenę - auto w interesującej mnie konfiguracji (bez navi:) to ponad 265 tyś.... Coś mi się wydaje, że skończy się na Touaregu - z bardzo podobnym wyposażeniem 257tys - po rabacie 245tys....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myślę, 20 tys. przy dobrej negocjacji można urwać w salonie (oczywiście nie z "golasa").

A w UK to nie można negocjować cen? :mrgreen: :duh:

Do ceny auta z konfiguratora trzeba doliczyć ok 900 GBP za kierę po lewej stronie, odjąć VAT 20%, dołożyć akcyzę i polski VAT. te 20 tyś to już różnica po powyższych operacjach.

Rufio- ale ja porównuję ceny tych samych aut a nie F10 do F25....

pozdrawiam

Paweł