Skocz do zawartości

320d - hamulce po nagrzaniu slabiutko hamuja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie czy stary plyn hamulcowy moze byc przyczyna tego ze po przejechaniu paru kil i hamowaniu z wiekszej predkosci jak wciskam pedal hamukca odrazu pojawia sie trzepanie na kierownicy i cala buda mam wracznie ze lata. Dodam ze jak heble sa zimne nie rozgrzene to jest ok. Tarcze i klocki maja moze z 4 tysiace tylko firmy textara. wiec sa jeszcze nowe. a jak na trasie troche sie pohamuje i powyprzedza to pozniej hamowanie z wiekszej predkosci jest bardz oslabe pedal robi sie twardy na kierownica trzebie bardzo mocno. co to moze byc?
Opublikowano
Kolego zmień płyn hamulcowy jeśli dawno tego nie robiłeś, zaleca się wymianę płynu co dwa lata, jeśli dawno nie zmieniany traci swoje właściwości i hamulce zachowują się podobnie jak w twoim przypadku, tylko trzepanie napewno nie pochodzi od zużytego płynu tylko albo tarcze znowu masz pokrzywione albo tuleje na wachaczach do wymiany.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
no robi sie twardy po czasie jak sie pare razy przyhamuje z wiekszej predkosci w odleglosci krotkiego czasu. TArcze nowe wiec wadpie zeby byly juz pokrzywione ;( Kto mi podpowiedzial zebym zdjol tarcze i doklanie tam oczyscil wszystko bo jest niby opcja ze jak mechanior mi zakladal to ze jakis tam maly pylek moze byc i bedzie trzepalo. Jaki płyn proponujecie? wiem ze dot4, ale jakij firmy zeby byl dobry.
Opublikowano
tu nie chodzi o zanieczyszczenie tylko o nieszczelność układu. Czy przy wymianie tarcz mech zdemontował zaciski z auta [tj odczepił przewody od zacisków]??
Opublikowano
Nie odczepial zaciskow tyko je sobie podwiesil. wiem, mi nie chodzilo o zanieczyszczenie w plynie, tylko pod tarcza ze niby tam moze byc zanieczyszczone i ze moze tarcza sie doszla dokladnie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź czy masz dobre gumy na wahaczach , bo jesli są zerwane to przy hamowaniu może występować bicie

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
A może faktycznie tarcze się pokrzywiły, być może kiedyś po ostrej jeździe wjechałeś w jakąś kałużę i chlupneło na tarcze jak były gorące i się zwichrowały tez kiedyś tak załatwiłem swoje tarcze, i cały czas kombinowałem co jest przyczyna trzepania a upierałem się że to napewno nie tarcze bo niedawne wymienione a okazało się że to jednak tarcze, jeśli masz nowe to podjedź do zakładu który na samochodzie może przeprowdzić przetoczenie i będziesz miał pewność że z nimi jest ok. Bo jeśli gumy masz dobre i z zawiechą wszystko wporządku to widocznie twoje tarcze się zwichrowały.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
a jest opcja ze to wina zacisku?? jeden mam nowy a drugi nie. Tamten zaczol sie przycinac jakos ze mi uciekal samochod na jedna strone.
Opublikowano
a jest opcja ze to wina zacisku?? jeden mam nowy a drugi nie. Tamten zaczol sie przycinac jakos ze mi uciekal samochod na jedna strone.

Jest taka opcja jeśli miałeś założone nowe tarcze i zacisk po wymianie klocków przycinał to mógł tarczę przegrzać przez to być może jedna tarcza jest zwichrowana, musiałbyś to sprawdzić gdzieś gdzie przetaczają tarcze i wtedy będziem miał pewne rozeznanie na ten temat.