Skocz do zawartości

[e65]Kopcenie ubywa oleju kontrolka silnika film w temacie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w sumie w sumie nie choć ostatnio był komunikat ze mało płynu a był wlewany jakiś 2 miesiące temu

olej też był wymieniany 3 miesiące temu a dzisiaj dolałem 7 setek

Opublikowano
Pierwsza podstawowa sprawa to podpiąć się pod kompa i sprawdzić błędy wykasować i ponownie sprawdzić mogą być jakieś stare .Kontrolka silnika może oznaczać wiele spraw,ale sprawdzić katalizatory czy nie są wykruszone albo już pusty/e.Sprawdź czy przypadkiem nie ubywa płynu z czołowej części silnika .Co do ubywającego oleju to może być problem z uszczelniaczami zaworowymi.Warto sprawdzić testerem obecność dwutlenku w płynie chłodniczym oraz ciśnienie na cylindrach.To w sumie tyle z grubsza nie są to drogie operacje ale mogą ukierunkować.Melduj o postępach . :cool2:
Opublikowano
Hej, jeżeli tak wygląda sytuacja na ciepłym silniku i wygrzanym wydechu to zostaje tylko uszczelka pod głowicą. Jakby to było na czarno lub niebiesko to możnaby gdybać. Jak najszybciej odstawić auto do mechanika, żeby nie było gorzej. Ubywanie oleju w dyżych silnikach BMW to norma, więc jakby to był sam olej to ok, wszystko zależy od stylu jazdy. Płynu chłodniczego nie powinno ubywać wogóle. Rozumiem, że nie masz gazu, że tak zapytam :)
pozdrawiam Bartek
  • 2 lata później...
Opublikowano

Ciekawy jestem jak sprawa się potoczyła.

Dzis mam takie same objawy ubywa oleju kopci jak cholera z krótkimi przerwami i swieci sie kontrolka -elektronika silnika.

Olej zawsze mi troche brał zanaczę

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Eh tam panowie...przeciez to uszczelniacze zaworowe. Chleb powszedni w silnikach serii n. Poskaczcie czasami po innych modelach bmw, tam tego peeeelno.