Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Niebawem stanę się posiadaczem "Bawarki" E46 przed liftem z silnikiem 320D. Co polecacie wymienić zaraz po kupnie?

Wstępnie planuję wymienić:

*olej

*filtr oleju

*filtr powietrza

*filtr kabinowy

*filtr paliwa

*świece żarowe

*płyn chłodniczy

Co jeszcze przydałoby się wymienić?

Swoją drogą możecie mi napisać jaki olej stosuje się w tym silniku? Może mi ktoś podesłać coś a`la FAQ dot. tego samochodu tzn jaki olej się tam stosuje, ile go wchodzi itp itp - jednym słowem najpotrzebniejsze dane :cool2:

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!

Opublikowano

*olej / 0W40 lub 5W40 spełniający normę BMW LL98. Osobiście polecam Liqui Moly High Tech Synthoil.

*filtr oleju / MANN + dwa o'ringi iglicy pokrywki oleju.

*filtr powietrza / MANN

*filtr kabinowy / MANN z aktywnym węglem

*filtr paliwa / MANN

*świece żarowe / BERU

*płyn chłodniczy / ... zimowy :roll2:

*filtr ODMY

*wężyki podciśnienia

*wężyki przelewowe

pozdr,

Opublikowano

yoshimura01, dzięki :cool2:

Zapomniałem dodać, że rozrząd również planuję zrobić aby mieć spokój na dłuższy czas :8)

Opublikowano
nie ma sprawy :) rozrządu nie trzeba w nim robić bo jest łańcuchowy... tylko niektórzy mylą rozrząd silnika z zarządzaniem pompami, prądnicą, sprężarką klimy itd. Ty chcesz się zająć tym drugim??
Opublikowano
nie ma sprawy :) rozrządu nie trzeba w nim robić bo jest łańcuchowy... tylko niektórzy mylą rozrząd silnika z zarządzaniem pompami, prądnicą, sprężarką klimy itd. Ty chcesz się zająć tym drugim??

Sam nie wiem :) Na razie robię liste niezbędnych rzeczy do zrobienia po kupnie żeby wszystko przekalkulować :cool2: Coś jeszcze radzicie wymienić przy kupnie?

Opublikowano
ja doradze, że jak nie masz MINIMUM 20 tyś. na zakup tego modelu, to lepiej nie kupuj bo się zawiedziesz na nim :) A szczególnie wystrzegaj się okazji....
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano

hehe :lol: Kamil też chciałem zasugerować odpuszczenie chęci zakupu TEJ jednostki, ale już jak plany Kolegi poszły tak daleko to trzeba pomóc :wink:

Ja bym jeszcze na Twoim miejscu znalazł kogoś z kabelkiem i w czasie jazdy na 3 biegu przy max obciążeniu sprawdzić logi przepływki i ciśnienia doładowania czy się mieszczą w zadanych normach.

Opublikowano

Generalnie już się zdecydowałem na ten silnik - benzyna wchodzi w grę tylko z LPG a poza tym nie chcę przekraczać granicy 2 litrów a benzyny do tej wartości są za słabe :(

A powiedzcie mi ile oleju i płynu chłodniczego wchodzi do tego silnika?

Opublikowano
*olej / 0W40 lub 5W40 spełniający normę BMW LL98. Osobiście polecam Liqui Moly High Tech Synthoil.

*filtr oleju / MANN + dwa o'ringi iglicy pokrywki oleju.

*filtr powietrza / MANN

*filtr kabinowy / MANN z aktywnym węglem

*filtr paliwa / MANN

*świece żarowe / BERU

*płyn chłodniczy / ... zimowy :roll2:

*filtr ODMY

*wężyki podciśnienia

*wężyki przelewowe

pozdr,

a jakie są przekroje przelewów ? możesz coś polecić ? może przy okazji próba przelewowa....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
co masz na myśli " z bloku silnika" ? poza korkiem spustowym w misce chyba nie ma innej możliwości. Sugerujesz, że nie odczekał aż wszystko spłynie? czy może masz na myśli M47N? bo tam troche więcej oleju wchodzi. w M47 4.5-5l M47N 5-5.5l
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano

Hehe, wcześniej była mowa o płynie chłodniczym. I nawet nie zauważyłem, że kolega wyrwał się z olejem i nie chodzi mu wcale o płyn.

Chociaż jeśli juz o tym mowa, to ja w mojej byłej M47 zawsze lałem tak 5-5,1L, nigdy mniej.

Opublikowano
ma ktoś jakies info jakiego przekroju powinny być wężyki podcisnienia i przelewowe??? bo mam troche czasu to bym sobie powymieniał :cool2: no i ile kupic :cool2:
Opublikowano
ponieważ wątpię aby poprzedni właściciel zrobił komuś prezent i wymienił płyn .... albo ubytki uzupełniał wodą ....

Dokładnie. Wolę wszystko zrobić na początku i jeździć a nie potem pluć sobie w brodę, że żałowałem wydania 100 zł :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kiedy miałem 320d M47 to przy kazdej wymianie oleju wchodziło mi 4,5 litra.
Opublikowano
ma ktoś jakies info jakiego przekroju powinny być wężyki podcisnienia i przelewowe??? bo mam troche czasu to bym sobie powymieniał :cool2: no i ile kupic :cool2:

ja aktualnie testuje sylikonowe [sAMCO] 3mm średnicy. Wystarczy 1 metr. Bardzo ładnie się opinają na króćcach. Za tydzień sprawdzę jak ze szczelnością... chociaż to łatwo zweryfikować po nocnym postoju :wink: Po przekręceniu kluczyka na kontrolki MUSI być jedynie słychać pracującą pompkę! Jeżeli słychać bulgotanie/przelewanie się w baku tzn że jest nieszczelność układu.

Opublikowano

witam

przed liftem oleju 5L

po lifcie oleju 5.5L

no i podstawa płyn hamulcowy oraz radze sprawdzic stam przewodów hamulcowych -metalowych oraz gumowych( ze względu na wiek auta moga być sparciałe)

Opublikowano
kolego blaszczu a tak z ciekawości zapytam jaki masz budżet na zakup tego auta? i jaki rocznik szukasz
Opublikowano
co masz na myśli " z bloku silnika" ? poza korkiem spustowym w misce chyba nie ma innej możliwości. Sugerujesz, że nie odczekał aż wszystko spłynie? czy może masz na myśli M47N? bo tam troche więcej oleju wchodzi. w M47 4.5-5l M47N 5-5.5l

W bloku jest śruba spustowa płynu chłodniczego (obok katalizatora).

Opublikowano
kolego blaszczu a tak z ciekawości zapytam jaki masz budżet na zakup tego auta? i jaki rocznik szukasz

Będzie ok 18k :) Rocznik 99-00 :cool2: Mam nadzieję, że znajdę coś sensownego w tej kasie?

Co jeszcze warto wiedzieć o tym aucie z tym silnikiem?

Dzięki chłopaki za zainteresowanie tematem i pomoc :8)