Skocz do zawartości

320d 2002 roku, kopci na czarno i dużo pali, troche muł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Problem mam takowy:

przy ruszaniu autkiem z miejsca mam wrażenie jakbym miał zapiętą przyczepkę za autem, rusza tak troszke jakby bylo za cieżkie. Jak depne gaz do konca to idzie normalnie tylko kopci na czarno po mocnym dodaniu gazu. Pali ok 11-12 litrów na 100km, na trasie minimum 10l, komputer pokazuje 6-6,5l niezależnie od stylu jazdy.

Dodatkowo jadąc dzisiaj autostradą przy prędkości 130km/h ekonomizer pokazywał spalanie na poziomie 10l, jak przyspieszyłem do 160km/h to poczułem jakby taki przypływ mocy i spalanie odrazu spadło do 6-7l na ekonomizerze oczywiscie. Jechałem na 5 biegu.

Aha w ostatnim czasie zostały zrobione następujące rzeczy:

- wymiana turbo (regenerowana), autko kopciło na czarno i przed wymianą.

- wymiana świec żarowych

- wycięcie łopatek z kolektora

- wymiana sepraratora odmy, filtr oleju, paliwa.

Oleju z silnika nie ubywa, po przejechaniu 3000km od wymiany turbo jest caly czas ten sam poziom.

Autko było sprawdzane przez kompa i nie ma żadnych błędów, wtryski w czasie jazdy sparwdzane przez kompa i wszystko jest w normie, nie leją.

Może spróbowac psiknąc jakims smarem w silownik sterujący turbiną? Czy ten silownik jest razem z turbiną czy osobno?

Opublikowano
a czy jak jest padnięty przepływomierz to bedzie widac to na kompie? bo mechanior jak sparawdzał pod kompem cale auto to powiedzial ze przepływka niby jest ok.
Opublikowano
ale sprawdzał pod obciążeniem czy na jałowym?? sprawdź też działanie zaworu EGR, naturalnie cała procedura odzyskiwania mocy [jest o tym na forum mnóstwo tematów], ciśnienie spalin.
Opublikowano
moze to glupie pytanie, ale gdzie znajde przepływomierz w moim silniku? moze jakas fotka :)
Opublikowano
a ja na twoim miejscu bym najpierw spawdził czy nie trzymaja ci hamulce tak jak napisałes ze cos cie trzyma przy ruszaniu przejedz kilka km i sprwdz czy masz gorace tarcze tylko staraj sie nie hamowac
Opublikowano
JA bym jeszcze sprawdził w turbinie ustawienie cięgna od zmiennej geometrii. Miałem u siebie podobną sytuację, po regeneracji turbiny turbo przeładowywało i auto nie wkręcało się odpowiednio od niskich obrotów.

Namieszałeś w mojej głowie

Jednym gestem, jednym słowem

Nie musisz przynosić mi fiołków i bzów,

Wystarczy mi, ŻE JEŹDZISZ BMW ;)

Opublikowano

to że nie wywala błędu przepływki to nie znaczy że jest dobra , ponieważ może przekłamywać w pewnym zakresie obrotów....

no i zostają Ci takie sprawy jak zaworek od turbo oraz wężyki podciśnienia ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

a wlasnie, czy ktos mi moze dac fotke jak wyglada ten przewod z podcisnienia?

bo zauwazylem ostatnio ze mam tak jakby pogryziony czy tez po przecierany taki przewód wychodzący z okolic kolektora i prowadzący gdzies w okolice turbiny czy to moze byc ten od podciśnienia?

Jesli tak to jak sie dobrac do tego zeby go wymienic? musze sciągac kolektor? i jak z drugim koncem? co musze rozebrac?

Opublikowano
a wlasnie, czy ktos mi moze dac fotke jak wyglada ten przewod z podcisnienia? bo zauwazylem ostatnio ze mam tak jakby pogryziony czy tez po przecierany taki przewód wychodzący z okolic kolektora i prowadzący gdzies w okolice turbiny czy to moze byc ten od podciśnienia?

Tak to jest wąż podciśnienia dla sterowania turbiną nr 10: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2230&hg=11&fg=45

Jesli tak to jak sie dobrac do tego zeby go wymienic? musze sciągac kolektor? i jak z drugim koncem? co musze rozebrac?

musisz jedynie ściągnąć sobie plastiki i intuicyjnie po wężykach aż do króćców na których są zamontowane.