Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Opony 255 są cięższe, tak samo felga 8,5 " - to powód większego spalania.

Aż się nie chce wierzyć że taka różnica w spalaniu!

Mam dwa zestawy kół: jeden zestaw 4x225 a drugi 2x225/2x255 i różnicy w spalaniu jakoś nie odczuwam.

I na jednym jaki na drugim zestawie auto średnio pali 8,0 / 9,0l po mieście. (a ta różnica wynika jak często jest cięższa noga)

Co do wagi to raczej wyolbrzymiłeś ten fakt bo:

Felga styling 193 8x18 ET34 waży - 11,23kg

Felga styling 193 8,5x18 ET37 waży - 11,93kg

Tak samo opona:

225/40R18 waga 10,5kg

255/35R18 waga 10,8kg

Reasumując: nie uwiężę w to iż ujmując 1kg z kompletnego koła auto będzie palić 1,2l. mniej.....

Fakt, opory toczenia 225 a 255 są różne ale i tak nie uwierzę że da to oszczędność 1,2l. (testuje oba rozmiary).

• Odpowiedzi 520
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
myślę o 335xi więc przyzwyczajam się mentalnie do większego spalania że jak potem bedzie 12 to żebym szoku nie doznał :D

335xi i 12 l gdzie? chyba na trasie? Moje 325i 218 KM średnio pali 12,8 l/100 km. E61 530xi paliło mi na trasie 11-12 l/100 km przy normalnej jeździe z wyprzedzaniem.

Opublikowano (edytowane)

Spalanie i takie tam, było tylko na marginesie. Wiadomo każdy jeździ inaczej.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Temat oklejania dachu, maski i klapy odpuściłem.

Jest coś ważniejszego.

Zastanawiam się nad przyciemnieniem szyb- coś w ten sposób:

http://strefaserwisowa.com.pl/galeria/galeria_model.php?marka=BMW&model=Seria%203

Co prawda mam elektryczną roletę z tyłu i ręczne roletki w drzwiach bocznych, ale

zawsze można opuścić (lub mieć to i to).

Jestem już nawet umówiony na przyciemnianie:

http://www.decorfolie.pl/auto-folie,przyciemnianie-szyb-poznan.html

Cały czas bije się z myślami czy w to iść, jeśli tak to na pewno zrobię całość- czyli przody też.

Teraz pytanie:

- jak bardzo?

Edytowane przez frack

-----///Moja galeria- BMW E90- M Pakiet LCI///------

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=146363

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano

kumplowi 335xi pali 12l średnio jak długo nie kasuje (rekord w trasie 7,5l a w mieście max 16), różnica w spalaniu między 335i/330i/325i jest symboliczna i zależy w głównym stopniu od tego jak często dynamicznie jeździsz, nie zawsze trzeba deptać do końca przy 400kucach często jeździ się na pół gwizdka bo 200km starcza do normalnej jazdy

seria 5 co innego bo jest cięższa i automatycznie więcej będzie brać... ale umówmy się jak ktoś bierze R6 w benzynie to spalanie ma drugorzędne znaczenie 12 czy 15l...i tak lepiej niż m5 e60 to jest dopiero niezły ssak :)

Opublikowano
przy 400kucach często jeździ się na pół gwizdka bo 200km starcza do normalnej jazdy...

Jak ktoś bierze R6 w benzynie, robi je później z jakichś względów na 400 kucy to nie po to żeby jeździć na pół gwizdka, nie będziemy się czarować :wink:

Na pół gwizdka i do normalnej jazdy wystarczy na przykład VW Lupo 1.0 :lol: :cool2:

Opublikowano

to nie działa tak :) jak masz 400km to 1/4 powiedzmy czasu jezdzi sie faktycznie pełną mocą dla zabawy ale wiekszość to w miarę normalne przemieszczanie się po drodze, ja tak przynajmniej mam... myślę że jakby jeździć non stop pełnym ogniem to awarie by się szybko zaczęły pojawiać, trzeba mieć serce do auta a nie katować to się odwdzięczy bezawaryjną eksploatacją takie jest moje zdanie w tym temacie :)

wyobraź sobie że masz wspaniałego rumaka w stajni silnego ale jak ciągle będziesz go smagał batem na wysokich obrotach to przebiegnie jakiś dystans i padnie w końcu z wycieńczenia taka analogia koni mechanicznych do tradycyjnych

Opublikowano

Jest coś ważniejszego.

Zastanawiam się nad przyciemnieniem szyb- coś w ten sposób:

http://strefaserwisowa.com.pl/galeria/galeria_model.php?marka=BMW&model=Seria%203

Co prawda mam elektryczną roletę z tyłu i ręczne roletki w drzwiach bocznych bocznych, ale

zawsze można opuścić (lub mieć to i to).

Jestem już nawet umówiony na przyciemnianie:

http://www.decorfolie.pl/auto-folie,przyciemnianie-szyb-poznan.html

Cały czas bije się z myślami czy w to iść, jeśli tak to na pewno zrobię całość- czyli przody też.

Teraz pytanie:

- jak bardzo?

Ja u siebie zrobiłem tylko tył (mam kombi) i taką opcję polecam - chciałem efekt najbardziej zbliżony do tego co robią fabrycznie w ASO (nie wiem ile to %)

Zastanawiam się czy mając oklejone przednie szyby przejdziesz przegląd - akurat byłem na przeglądzie w sobotę i diagnosta patrzył na szyby przednie.

Dodatkowo, jak się trafi jakiś czepliwy sierżant to też zabierze dowód lub będziesz ściągał folię na miejscu.

Opublikowano
ale wiekszość to w miarę normalne przemieszczanie się po drodze, ja tak przynajmniej mam...

trzeba mieć serce do auta a nie katować...

Hehe dobre, i mówi to osoba, która to chwilę wstawia nowe filmiki jak to jedzie i pokazuje swoje czasy przyspieszeń 100-200 km/h :mrgreen:

Dobra, kończę offtopic bo kolega się wkurzy :cool2:

Opublikowano
hmmm pewnie tak jest jak mówisz z tą szerokością opony i spalaniem ale mi przy 265 z tyłu pali średnio 8,5 a po warszawie samej 9,5l... to tyle co nic na tą moc a jednak szerszy kapeć raz że fajnie wygląda a dwa dużo lepsza trakcja więc ja tam za 225 z tyłu nie jestem ale każdy ma swoje gusta... opony masz dobre Godyeary tez je miałem no i dystanse z najwyższej półi więcj azda musi byc przyjemna :) myślę o 335xi więc przyzwyczajam się mentalnie do większego spalania że jak potem bedzie 12 to żebym szoku nie doznał :D

12 :D mi w mieście 325i pali 15-17 :D

Opublikowano

Koledzy proszę na temat, lub wcale.

Kwestię spalania- ile komu itp. proszę w odp. dziale, lub w swoich galeriach.

P.s Widzę że co poniektórzy nie potrafią się powstrzymać od pisania nie na temat- chodź już prosiłem.

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano
Koledzy proszę na temat, lub wcale.

Kwestię spalania- ile komu itp. proszę w odp. dziale, lub w swoich galeriach.

Racja, warto uszanować twoją prośbę, to jest twoja galeria. Z drugiej jednak strony to Ty wywołałeś temat spalania do tablicy. Uważasz, że powinniśmy się w związku z tym skupić wyłącznie wokół twoich opon i twojego spalania? Może inni też mają coś wartościowego do dodania w tym zakresie?

Takim podejściem niekoniecznie zdobędziesz sobie sympatię innych użytkowników forum, choć być może nie jest to dla Ciebie istotne. Zrozumiesz o czym mówię gdy zamieścisz coś w swojej galerii oczekując ochów i achów albo poprosisz innych o jakąś istotną dla Ciebie radę.

Opublikowano

Cieszę się kolego B-T-K że rozumiesz i uszanujesz moją prośbę- by u mnie nie śmiecić.

Co do "ochów i achów" to ich nie oczekuje, koła i auto broni się samo.

Radziłem się co do przyciemniania szyb, bo nie chciałbym przesadzić.

Wyznaje zasadę że, mądry słucha i uczy się od każdego (mądrzejszego)- głupi wie wszystko.

Co do spalania, to w nawiązaniu do kół powiedziałem tylko że na 255 palił mi więcej.

Jestem po trasie na styling 193. BMW prowadzi się super.

Przez pewien czas, na tylnej osi miałem 255/35 R18.

Na tych 255, spalanie miałem większe o około 1,2l/100.

Tak więc z mojego zestawu 8" i 225/40 R18 jestem mega zadowolony.

c4dbc2a4b20c.jpg

Do tego dystans HR po 20 mm i jest oki.

To była dobra decyzja :D

Polecam każdemu.

Dziękuję kolego inuictus za wypowiedz, w temacie przyciemniania szyb.

Zależy mi na spójności, by moje E90 wyglądało dobrze.

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano
To są lusterka z e90?

to swiatlo na zdjeciach tak pada bo rownierz mialem watpliwosci... to sa poliftowe lusterka. Nie jestesmy do nich przyzwyczajeni bo zazwyczaj ci ktorzy maja postlift to zmieniaja lusterka na przedlift bo sa ladniejsze (imo)

@frack : nie spinaj sie tak, to bylo normalne pytanie, nie sadze aby ktos chcial ci jakos tu dokuczyc (nie widze powodow)

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano (edytowane)

Właśnie tak powstają "ulepy"...

Potem dorabia się teorię że preLCI ładniejsze, że to że tam to.

LCI są większe, wyglądają jak uszy słonia- ale tak zostały zaprojektowane i stanowią dopełnienie całości LCI.

plusy:

- widoczność zdecydowanie lepsza

- fotochrom wygląda zdecydowanie lepiej (bogato)

- barwa fotochromu też na +

Uważam, że albo zmieniać na lift wszystko albo wcale.

ccd71fd703b4.jpg

18abc69be7ac.jpg

@frack : nie spinaj sie tak, to bylo normalne pytanie, nie sadze aby ktos chcial ci jakos tu dokuczyc (nie widze powodow)

Normalne pytanie? no weź :wink: wystarczy się przyjrzeć- chyba kolega B-T-K sądził że założyłem jakiś wynalazek.

Edytowane przez frack

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też wydaje mi się, że źle to odebrałeś kolego. A co do lusterek to też kiedyś myślałem nad preLci, ale dojrzałem do nich ;) Większe = praktyczniejsze. Wygląd mi odpowiada. Jedyne, na które bym je zmienił to te z M3 :)
Opublikowano
naprawde rozluznij frack bo jedyny ktory tworzy tu teorie to ty i nawet gdyby btk pytal czy to jakies wynalazki nie widze w tym nic zlego... nie ma sie czego przyczepic do twojego auta.To podstawowa przerobka robiona przez tysiace osob. Pre lift w wersji lift to juz klasyk sam w sobie. Nic tu sie nie da zepsuc ani poprawic.

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
to swiatlo na zdjeciach tak pada bo rownierz mialem watpliwosci

... to bylo normalne pytanie, nie sadze aby ktos chcial ci jakos tu dokuczyc (nie widze powodow)

Właśnie przez to światło miałem wątpliwość, myślałem że masz może założone jakieś inne obudowy lusterek.

Nikomu nie chciałem dokuczyć to prawda, po prostu spytałem.

Opublikowano (edytowane)

Ok chłopaki mamy wyjaśnione :D

Jeśli kogoś niechcący uraziłem to przepraszam.

Nigdy nie pozwoliłbym sobie na coś od czapy, taki już jestem.

Czasem myślę że aż do przesady, bo coś zrobię a później myślę- mogłem to zrobić inaczej lepiej...

Lusterka LCI naprawdę poprawiają bezpieczeństwo.

Dopełnieniem całości jest Shadow line.

Teraz brakuje mi go tylko na chromowanych listwach w okół szyb, ale z czasem spokojnie zrobię.

Pogoda śliczna więc czas trochę pojeździć :D

Edytowane przez frack

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano

tak naprawde konczac sprawe lusterek to miedzy prelci ktore sa male ale ladne i lci ktore sa wieksze i daja lepsze rozpoznanie drogi z tylu najlepszym kompromisem sa lusterka z M3 (ladne i wieksze) ale to juz straszna kasa przy E90... wlasciciele E92 majato samo za polowe ceny.

Jak chodzi o listwy...ja mialem tez takie srebne na moim touringu i chcialem zmienic na shadowline ale cena nowego zaporowa a odeslalem trzy przesylki z uzywanymi bo albo byly niekompletne albo po prostu byly zbyt zuzyte. Sadze ze najlepiej to pomalowac na czarny wysoki polysk.

Moja La Bunia

DO E9x :

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.