Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam chyba ten sam rozmiar tylko, że z serii performance Radialspeiche 216. Trakcja bez porównania, auto jedzie super. Różnicy w spalaniu nie zaobserwowałem.

18'stka z szerszą oponką z tyłu jest moim zdaniem idealna do e90.

• Odpowiedzi 520
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Chyba czy napewno?

Słyszałem że:

z przodu felga 8 cali z 225/40 R18

z tyłu 8.5 cala i 255/35 R18

to słabsze przyspieszenie, większe opory toczenia a więc i większe spalanie, na koleinach prowadza itd.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=2&t=76764

Inni znów mówią że, jak się ma przeszło 200KM to się nie odczuję zbytnio róznicy.

Co myslicie?

Chce uniknąć rozczarowania.

Jeśli ktoś ma doświadczenie z tym rozmiarem, to proszę o spostrzeżenia.

-----///Moja galeria- BMW E90- M Pakiet LCI///------

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=146363

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano
Chyba czy napewno?

Słyszałem że:

to słabsze przyspieszenie, większe opory toczenia a więc i większe spalanie, na koleinach prowadza itd.

Inni znów mówią że, jak się ma przeszło 200KM to się nie odczuję zbytnio róznicy.

Co myslicie?

Śmiało zakładaj różnica będzie ale nie jakaś wielka ,znam to z autopsji :cool2: ,po za tym taki rodzaj ogumienia

jest dedykowany przez BMW, podstawa to opony klasy premium tu nie oszczędzaj ,uwierz mi trochę już opon przetestowałem.....

Opublikowano
Właśnie, dobrze się składa że się odezwałeś.

Powiedz proszę z doświadczenia, jak wpływa na zachowanie auta taki rozmiar?

Trakcja, spalanie?

Odczułeś dużą różnice w komforcie ?

Zamierzam założyć :

Styling 193

f79e521c6a4b.jpg (foto z google)

8x18 felga (przód)

8.5 x 18 (felga tył)

opony

Przód 225/40 R18

Tył 255/ 35 R18

Teraz mam :

Styling 236

8x17 fefga

225/45 R17 opona

Miałem właśnie takie rozmiary jak napisałeś wyżej. Czyli 225/40/18 (felga 8j) przód i 255/35/18 (felga 8,5j) tył, opony Continental ContiSportContact 5. I mi osobiście się super jeździło, spalanie takie samo jak na 16" runflat. Komfort lepszy niż na 16" runflat. Ogólnie stosunek komfort wygląd idealnie zrównoważony. Też się na początku zastanawiałem jak się będzie jeździć na tych 18", a po sezonie zmieniam lato na 19" :D

---------------------------------Moja galeria------------------------------------

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=339720&p=2477504#p2477504 jest

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=306494 [*] była

Opublikowano
Myślisz że, GOODYEAR eagle F1 asymmetric 3 to zły wybór?

Co byś polecił?

P.S. Napisz cos więcej, o tym otwieraniu klapy bagażnika z guzika. Jak to robiłeś?

Opony całkiem fajne :cool2:

Miałem takie kiedyś ale w 17 calach jesli dobrze pamiętam

Plusy:

dobrze kleją ,bardzo efektowny bieżnik,komfortowe-dość miękka mieszanka

Minus:

trochę szybko się scieraja (zależy też dużo od stylu jazdy)

generalnie bardzo dobry wybór także smiało zakładaj w końcu to klasa premium

Jak miał być Ci coś polecić to micheliny chyba najlepsze w tej klasie ale też droższe

ale scieralnośc trochę mało akceptowalna (jak dla mnie),weź też pod uwagę continentale albo pirelli

obecnie mam te ostatnie ale w 19 ' i jestem bardzo zadowolony

co do guzika klapy to tak

Do montażu potrzeba:

- włącznik (trzy piny - 2, 5 i 6), numer części 61318365579

- trzy kable z pinami

- wtyczka, numer 61136954554

-(podświetlenie) - PIN2 (włącznik) z PIN47 we wtyczce włącznika świateł (kabel szaro/czerwony)

-(masa) - PIN5 z dowolną masą

-(sygnał otwarcia) - PIN6 z pinem szóstym w środkowej wtyczce w GM

z grubsza to w sumie tyle koszta śmieszne guzik używany w idealnym stanie ok 25 zł

trochę kabli z pinami (odciete z instalacij używanej ) trochę cyny lutowania i zrobione na spokojnie 1godz roboty

Mam gdzieś tutorial jak byś potrzebował to mogę Ci podesłać :wink:

Opublikowano
Chyba czy napewno?

Słyszałem że:

Co myslicie?

Dobra, sprawdziłem :D Na pewno! 8 J x 18 vorne, 8,5 J x 18 hinten, więc identyko.

Na koleinach owszem, potrafią ściągać dobrze. Ale póki męski chwyt na kierownicy to nie ma problemu :) Mi to nie przeszkadza a nawet to lubię, bo fajnie auto czuć.

Spalanie myślę, że mogą być to liczby, rzędu 0,1 -0,2 ? co myślicie? Mi to ciężko powiedzieć, bo po Warszawie raz się jeździ gorzej raz lepiej, raz bardziej przypałujesz raz mnie, innego razu w trasie Ci będzie wiać innego bezwietrznie. Nie pamiętam jak było wcześniej na 17'stkach, ale na zimowych 17stkach 225/45 na pewno pali więcej (no ale wiadomo, zima). Może 320i takie felgi by faktycznie zmuliły, ale 320d z krótką jedynką i dieslowskim momentem nie odczuwa różnicy. W 325i też powinno być gitarka a wygląd o niebo lepszy.

Pozdr

Opublikowano

Dzięki za rzeczową i obiektywną opinię.

BMW w E90 taki rozmiar przewiduje, więc nie powinno być problemu.

To większe spalanie o 02-03 na sto mnie nie przeraża.

A więc coraz bardziej skłaniam się do takiego rozmiaru.

Jedyne co to to prowadzenie na koleinach. Gdybym mógł się przejechać na takich kołach, byłoby super.

Może jest ktoś w okolicy Poznania i ma takie kółka?

-----///Moja galeria- BMW E90- M Pakiet LCI///------

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=146363

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano

Bez wiekszych machinacji mozesz w swoim aucie upchac na tyl 275 a na przod 245. Jesli chodzi o szerokosc felg mozesz spokojnie do 9.5 leciec na tylniej osi i 8.5 na przedniej. Im wieksza dysproporcja miedzy przodem a tylem tym wieksza podsterownosc.

Opory toczenia sa minimalne w oponach i nie ma czego rozwazac. Idac mentalnoscia, ze im wieksze opory toczenia tym wolniej auto jezdzi do motorsportu nie pakowaloby sie super przyczepne R compoundy (sliki). Szerszy kapec wplywa na wage, ta z kolei na bezwladnosc i to wplywa glownie na uczucie zmulenia. Zamiast przejmowac sie oponami pomysl ze wieksze felgi waza wiecej, chyba ze sa dobre (uprzedze - bmw nie sa dobre :)). Jesli chcesz by auto nie sciagalo mozesz to poprawic geometria i ustawic delikatna zbieznosc (toe in) na przedniej i tylniej osi, wtedy gwarantuje ze auto bedzie rownac do prostego ciagle.

E92 335d Stage H
Opublikowano

Najlepszy jest zawsze setup squared - czyli po rowno - bo kazda os jest przewidywalna z uwagi na identyczna przyczepnosc. Osobiscie wolalbym miec identyczne felgi przod i tyl. Ale mozesz spokojnie zalozyc takie opony na felgi 8.5 jak i 8 - bedziesz mial wiekszy naciag z tylu ale bez przesady zbytniej.

Jak przy 225 nie bedziesz gubil trakcji na osi napedowej to bedziesz zadowolony :)

E92 335d Stage H
Opublikowano
Jak jezdzisz cywilnie, nie agresywnie to nie ma co marudzic na rozmiar. Tylko kup dobre opony. Polecam Pilot Sporty 4.
E92 335d Stage H
Opublikowano
Jak Cie pocieszy moj obecny gowniany/przejsciowy/odziedziczony setup to 4x 17x8 z oponami 225 i poza brakami trakcji przez zdecydowane nadmiary mocy to do spokojnej jazdy sa bardzo w porzadku.
E92 335d Stage H
Opublikowano
Ja jednak skłaniam się do tego by poszukać 4 alufelgi 193 - 8x18

Mam nadzieję że będzie to złoty środek.

Wow, co to będzie za mix :shock:

Co Ci da 4x8", nie będzie Cię rzucać w koleinach?

Opublikowano

A czemu ma dawac staggered jak nie potrzebuje szerszej felgi z tylu ? 8 jest lzejsze niz 8,5, naciaciag sie nie rozni jak felgi sa identyczne.

Dawanie felg roznej szerokosci do opon o jednakowej szerokosci jest bez sensu...

E92 335d Stage H
Opublikowano

Jak nie chcesz dawać szerokiej opony z tyłu to szukaj zestawu 4x8" ale jakiś inny zestaw niż styling 193.

Bo ciężko będzie znaleźć felgi 193 w komplecie 4x8" prędzej jakąś chińszczyznę....

Nie dawaj opony 225 na felgę 8,5" bo naciąg na aucie tylko na jednej osi wygląda beznadziejnie. :mad2:

Mam taki zestaw na zimowych kołach i żałuję tego, tylnie koło wygląda jak by było dużo mniejsze niż przednie....

Masz tu fotkę styling 193 felga 8,5" z oponą 225:

Na dole opony prawie nie widać!

http://i64.tinypic.com/11iic1c.jpg

Masz ponad 200KM silnik to opona 255 na tylnej osi to dobry pomysł.

:wink:

Opublikowano

Dawanie felg roznej szerokosci do opon o jednakowej szerokosci jest bez sensu...

A kto powiedział, że ma dawać felgi różnej szerokości do opon o jednakowej szerokości, napisałem coś takiego?

Zestaw 4x8" spoko, ale nie przy zestawie styling 193. Zresztą z ori 18" i 19" BMW w e9x nie stosowano felg przód i tył o tej samej szerokości. Ale wiem oem felgi są nuuuuudnee i przecież rozwiązanie to, jak zapewne zaraz ktoś napisze, można udoskonalić. Jak dla mnie 4 x 8" styling 193 to drut, ale nie miejcie mi tego za złe, to przecież wyłącznie moja opinia.

Opublikowano
Odnosze sie do tego ze chce setup squared. Nie ogarniam kol bmw i nie chce, wiec nie wiem jakie maja parametry ;) po prostu mowie ze 4x18x8 z 225 jest bardzo valid i nie druciarskie.
E92 335d Stage H
Opublikowano
Nie ogarniam kol bmw i nie chce, wiec nie wiem jakie maja parametry :wink:

Dlatego wyraziłem swoją opinię na ten temat i napisałem co o takim zestawie sądzę. Nie wiem jak do tej pory co przemawia za zestawem 4x8 przy feldze 18" s193, jakie jest uzasadnienie kolegi frack dla takiego zestawu?

po prostu mowie ze 4x18x8 z 225 jest bardzo valid i nie druciarskie.

Ok, zgodzę się, ale w przypadku felg aftermarketowych, a nie oem BMW.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.