Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
sprawa banalna, jest temat w którym sam dość dużo pisałem i dużo szukałem. Są dwie opcje, albo jak fabryka ze zmianą pinów co sobie odpuściłem bo nie dało się jednoznacznie znaleźć dobrej odpowiedzi. Druga opcja nic nie zmieniać, zakodować tylko poprawnie moduł ze zmianą VIN. Ewentualnie możesz dodać drugi kabel do obrysowych lub zrobić dwójnik tak jak ja to zrobiłem i podpiąłem je pod ringi.
  • Odpowiedzi 520
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
+1 jak juz zmieniac to na dynamic.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Na razie rozpoznaje temat.

Z doposażeniem tak to już jest, że wszystko staje się proste po zrobieniu.

Tak miałem z łopatkami, zestawem Alpine itd.

A więc teraz mam:

S522 XENON-LICHT- światła ksenonowe.

Naklejka:

24b1411f2c82.jpg

To nie są skrętne- chyba że się mylę.

Pomyślałem że łatwiej będzie, jak wymienię też na poliftowe zwykłe. Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.

Czy dużo jest z tym zachodu- chodzi o połączenia elektryczne bo w tym jestem słaby.

Ze sprawami mechanicznymi dobrze sobie radzę.

-----///Moja galeria- BMW E90- M Pakiet LCI///------

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=146363

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano
też myślałem, że ze skrętnymi będzie dużo zachodu ale to jest tylko jeden kabelek więcej który jest już w instalacji. U mnie to się okazało jak dopiero kupiłem zwykłe, trochę żałuje. Największy problem przy skrętnych to znaleźć moduł je obsługujący w normalnej cenie.
Opublikowano
Fajnie działasz, widzę taki przód u mnie ;) auto wygląda naprawdę dobrze, ja muszę jeszcze trochę poczekać żeby wziąć się za przód, życie studenta nie jest takie kolorowe :cry2:
Opublikowano
no to do roboty i będzie :D mój przeszedł pełen facelift na 2 roku studiów :D taki offtop
Opublikowano
też myślałem, że ze skrętnymi będzie dużo zachodu ale to jest tylko jeden kabelek więcej który jest już w instalacji. U mnie to się okazało jak dopiero kupiłem zwykłe, trochę żałuje. Największy problem przy skrętnych to znaleźć moduł je obsługujący w normalnej cenie.

Te skrętne jaką dodatkową funkcjonalność mają?

Jaki moduł konkretnie mam szukać?

Czy w razie czego mogę liczyć na Twoją pomoc(dobrą radę)?

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano

Skrętne maja te dodatkowa opcje, że wewnętrzna soczewka która normalnie jest nieużywana robi w światłach skrętnych jest używana. Podczas skrętu kierownica światła przednie skręcają razem z toba, czyli masz luk w prawo, skręcasz w prawo światła lekko świecą w prawo zamiast prosto tak jak jest to przy zwykłych.

Na pierwszy rzut oka wydaje się to bajer który większości się wydaje mało przydatny ale mając w GT adaptive led widzę teraz plusy posiadania świateł skrętnych.

Poszukaj na you tube "BMW adaptive lights" albo w Google "BMW światła skrętne" będziesz miał dokładnie wyjaśnione jak to tam działa na obrazkach.

Konkretnie musisz szukać modulu MINIMUM FRM2 XE LED jeżeli będziesz kładł zwykle światła. Lub jeżeli będziesz kładł adaptive to wtedy już jest to chyba moduł FRM3 AHL LED. Pamiętaj, że żaden FRM1 czy NFFM czy FRMFA nie będzie obsługiwać prawidłowo świateł poliftowych.

Opublikowano (edytowane)

Fajnie to opisałeś, dzięki.

W tym filmiku widać jak to działa:

Muszę przyznać że to fajna sprawa.

Przeglądałem Allegro i widzę że takie kompletne skrętne, to chodzą około 4 koła. Zwykłe liftowe za 2800 można mieć.

Do tego moduł.

Całe szczęście że mam swoje ksenony, inaczej można by popłynąć.

Może jest ktoś chętny na moje?

Tak czy inaczej moje wystawiam na Allegro.

Rozmawiałem też z gościem, który ma na sprzedaż zwykłe poliftowe i być może się ze mną zamieni za dopłatą.

Normalnie chce 3 koła.

Edytowane przez frack

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano
Ogólnie najlepiej jak byś popytać na giełdzie lub kogoś kto ma znajomych np na giełdzie w Poznaniu. Normalna cena za te lampy to tak 2-2.5k max z tym, że na ogół skrętne były tańsze. 4K to spora przesada. Ja za swoje dałem 2100
Opublikowano

Dobra myśl :-)

Mam blisko do Przeźmierowa na giełdę, warto pochodzić, popytać. Na miejscu to się widzi jaki stan, z jakiego roku itd.

Jak mi powiedziałeś i zobaczyłem filmik, to powiem że strasznie mi się podobają te skrętne. Funkcjonalność a zarazem

efekt wizualny :-)

Też mi się wydaje że 4 koła to przesada.

To mówisz że skrętne taniej chodzą- ciekawe dlaczego?

Patrząc na allegro to wręcz odwrotnie.

Znalazłem ciekawy filmik z doposażenia:

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
to nie są czasem te felgi kolegi z forum Czarnyturek? wyglądają spoko, szkoda tylko że to repliki
Opublikowano
w tym stylu wole repliki 313 ale tak ok.

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

te :

http://i.imgur.com/NZceG4v.jpg

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano

Wracając do wymiany xenonów na LCI, znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/bmw-e60-e63-e65-e87-e90-e93-lci-montaz-lampy-przod-i6689159491.html#thumb/2

Ciekawa sprawa, jeśli naprawdę bezinwazyjnie i bez zmiany na FRM2 to może warto.

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano

Przedliftowe ksenony pojechały w świat, a ich miejsce zajęły:

f0ed528f93ea.jpg

30a8b051aa4e.jpg

1bebac5b2a3b.jpg

Tu porównanie:

d35e0a2b8d1a.jpg

Oto efekt:

00f893742868.jpg

6d2718b278c8.jpg

cf93a705d904.jpgc

Teraz tak,w tej chwili moduł mam taki:

9cc937e9ce91.jpg[/url]

Na razie nic nie przepinałem, po podpięciu działają

- kierunki

- awaryjne

- ksenon (światła mijanie i drogowe)

Nie działają ringi (zapalają się na chwilę i gasną)- myslę że wyłącza je sprawdzanie żarówek

Nie działa migawka

Nie świecą trzy boczne diody.

Kolega "kubaj123" podał co zrobić by 3 diody świeciły:

Dla 3LED znaczników bocznych,

dodać przewody do styku 7 złącza obu reflektorów,

i podłączyć do pin50 do x14261 i pin8 dox14260.

Korzystać z innych par kabli i zmodyfikować, dopasować również kolor

Czarny / Niebieski (SW / BL): 7 / x13421 ® do 8 / x14260

Czarny / Zielony (SW / GN): 7 / x13420 (L) 50 / x14261

Wszelka pomoc w ogarnięciu mile widziana :-)

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano (edytowane)

Te swiatla polift przod daja super wyglad nie ma co mowic bardzo dobry mod. :cool2: Powadzeniu wszystkiego do powodzenia w doprowadzeniu wszystkiego do porzadku !

Rivasi świetne felgi, szukam czego podobnego aktualnie tyle że do Passata CC.

Edit.

Edytowane przez Rivasi

Moja La Bunia

DO E9x :

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.