Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy proszę o pomoc kupulem 525 z 92 roku silnik vanos 24 v, jeżdzilem wszystko bylo ok ale teraz po wymianie oleju , zaczęla mi stukać hydraulika (najczęściej rano ,czasami jak pojeżdżę tylko w zakresie między 1000 a 2000 obrotów) autko zalalem pólsyntetykiem mobil .Nie wiem na jakim oleju jężdzil poprzedni wlaciciel. Koledzy powiedzcie co jest grane i co może być tego przyczyną. Pozdrawiam Sprężyna
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Było duzo na forum, najprawdopodobniej to są hydrauliczne popychacze, słaby olej albo już wysiadają... poszukaj troche pod haslem popychacze.
Opublikowano

Może to być spowodowane już słabym ciśnieniem oleju, które dla szklanek musi być odpowiednie, by cicho pracowało. Zużycie pompy olejowej i panewek korbowych oraz głównych, które to sprzyjają ubytkom ciśnienia w silniku ze znacznym przebiegiem jest wytłumaczalne.

Czesto ujawnia się to po wymianie oleju i taki sam problem występuje w silnikach M40. Pytanie czy winą jest obecnie produkowany olej.

Doświadczalnie zalałem parę silników olejem PetroCanada, który nie jest rozlewany w Polsce, gdyż nie mam dojścia do sporych ilości takiego oleju z zachodu i musze przyznac że klienci go sobie chwalą. Sam mam silnik 2,5l M50 i przed rocznym postojem martwiła mnie jego cykadelowata praca, ale teraz już na nim jeżdźę i na tym właśnie oleju silnik pracuje cicho. Czasem tylko coś się odezwie, ale w porównaniu z poprzednią pracą to jak silnik po remoncie.

Opublikowano

witam

u mnie jest podobnie ale...

jak odpale samochód ranoi jest temp PONIZEJ zera to w zakresie od 2000 do 3000 mam stuki dosc głosne z tego co zaobserwowałem jest to vanos

jak przejade 3km to juz jest cisza

ALE jak na polu rano jest + 5 stopni to już tego nie mam

zaczeło sie to jak pojawiły sie rano przymrozki

zapomniałem dzisiaj rano sprawdzic jaką gestosc ma olej rano przed odpaleniem

mam wlany olej ford 10w-40 XR+ który sprzedaja w aso forda

WYDAJE mi sie ze mam za gesty olej i zastanawiam sie czy nie wlac syntetyka

olej zmieniałem w maju tego roku nie wiem co było wlane wczesniej

auto ma przebieg 145tys km

przywiezone do polski w 2004 roku

w samochodzie znalazłem karteczke z przegladu taki wydruk z kasy fiskalnej skład spalin itp z data 1999 i przebiegiem auta 103tys wiec mysle ze to raczej prawdziwy przebieg

próbował ktos taka zamiane ? i jakie były efekty ?

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS