Skocz do zawartości

525D - nie za slaby do e39 ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam, jestem na zakupie e39, szukam rocznika 2001-2002 manual (poliftowe) Prosze uzytkownikow tego silnika o opinie czy nie jest ten motor za slaby jak na ta bude? Mam na mysli kogos kto kupil, byl zadowolony ale sie po jakims czasie zreflektowal ze jednak mogl kupic mocniejszy motor (3.0d). Prosze tez uzytkownikow ktorzy zrobili program i powiekszyli sobie moc, czy warto i nic zlego sie nie stanie?

ps1.Czy rzeczywiscie sprzeglo, dwumas oraz wtryski maja bardzo dluga zywotnosc w tych motorach?

ps2. czy te silniki (2.5d) rzeczywiscie sa tak ciche (cichsze od 3.0d) jak niektorzy pisza? mozliwe to wogole by byly znacznie cichsze od ich odpowiednikow 3.0d??

dziekuje za wszelkie podpowiedzi, pozdrawiam

Opublikowano

Ogólnie rzecz biorąc - moc/osiągi w tym silniku są bardzo zadowalające jeśli chodzi o budę e39 (zanim kupiłem/przejechałem się takim egzemplarzem także miałem niesłuszne obawy co do wydajności silnika 2.5d przy tej masie auta). Wiadomo, że w przypadku 3.0d mocy jest jeszcze więcej ale podejrzewam, że też nie jest to jakaś przepaść i pewnikiem najbardziej się to przejawia w przypadku elastyczności auta. Co do chip tuningu to można to robić ale z głową, u dobrego tunera, który zrobi program pod konkretne auto, przy jednoczesnej dobrej kondycji auta (musisz wcześniej wszystko ogarnąć w silniku aby było tip-top) i przy manualnej skrzyni biegów. Zależy też o ile chcesz podnieść moc - jeśli o około 30KM to jest to wartość bardzo akceptowalna i nie powinno być żadnych problemów jeśli tuning zostanie zrobiony właściwie. Ja jestem jednak zwolennikiem ogarnięcia auta aby dysponowało fabryczną mocą i to mi w zupełności wystarcza.

Ad.1 Sprzęgło to jakieś 150 tys km. Tyle powinno bez najmnijeszego problemu wytrzymać jeśli nie jest katowane. Jakieś 2-3 miechy temu miałem wymianę sprzęgła i siedziało jeszcze fabryczne (przebieg był przy wymianie około 230 tys km.). Dwumas został ten sam gdyż był w bardzo dobrym stanie. Co do wtrysków - mają bardzo długą żywotność o ile nie jeżdżą na polskim paliwie. Nawet jeśli lejesz paliwo na stacjach markowych to i tak w większości przypadków żywotność wtrysków jest tu w PL znacznie krótsza niż np na paliwach niemieckich (które to zresztą dają bardzo odczuwalne różnice w dynamice auta).

Ad.2 One są rzeczywiście cichsze od 3.0d. Dokładniej mówiąc to ich odgłos jest bardziej miękki/gładki. Zaś 3.0d ma troszkę bardziej warkotliwy klang (oczywiście nie jest to warkot rodem z pompowtrysków grupy VAG). W każdym razie jest pomiędzy nimi różnica, którą dość łatwo odczuć uchem.

Ja w każdym razie sobie bardzo chwalę ten silnik. Pewnie 3.0d chwaliłbym sobie jeszcze bardziej ale niestety w Niemczech nie udało mi się znaleźć wartego zainteresowania egzemplarza dlatego zakupiłem 2.5d z pełną historią serwisową i blacharką, na której magnetyczny miernik lakieru nie wykazał jakichkolwiek przygód z drzewami i innymi przeszkodami, po których zostają spawy na słupkach, szpachle pod lakierem i miejsca gdzie miernik ani trochę nie chce się trzymać blachy.

Pzdr.

Opublikowano
Mam od 4 lat 525d z 2002 tylko że w automacie , zrobiłem nim 115 tys km (jak kupowałem było 160 tys km) Z silnikiem jak i z całym samochodem nie mam problemów - sprawuje się super. Nie jechałem nigdy 530D ale moc i dynamika 525 jest naprawdę wystarczająca.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesli znajdziesz w dobrym stanie to bierz smialo nie bedziesz zalowal .Moc jest naprawde wystarczajaca ! no chyba ze zamiezasz brac udzial w jakis wyscigach. ja mam w automacie i nigdy nie nazekalem ze ma za malo koni . Mam e46 136km w manualu ale przepasc jest bardzo duza miedzy tymi silnikami a dzwiek silnika R6 jest ciezki do rozpoznania czy to diesel czy benzyna. Znajomy ma taka sama e39 z cipem na 200 km jezdzi nim juz 3 lata i nie narzeka.