Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanko poniewaz od kiedy mam autko tankuje tylko 98 uszlachetnią na statoil i niekiedy wlewałem v-power 95 z shella wiadomo bezyna psozło mocno w górę i róznica na litrze miedzy 95 a 98 przekracza srednio 30 groszy a gdy sie czesciej tankuje to da sie odczuć :) konkretnie czy do silnika 1.9 118 KM opłaca sie zalewac 98 czy tylko to niepotrzebne przepłacanie i przejsc na 95 ??? czy ktos robił jakies kiedys porównanie w spalaniu itp bo z tego co wiem to na 98 auto powinno mnuiej palic ale czy to prawda ???
Opublikowano
nie ma sensu przeplacac. Autka te sa przystosowane na paliwa od 92 oktanów. Na 98 moze ciut mniej palic, ale za to na 95 jest minimalnie wieksza moc (jakies 0.2KM) :D
Opublikowano

kiedys chyba w top gear robili takie testy profesjonalnie w 3 autach jakaś corsa 75KM, cos tam koło 130 KM i 300konna subaru impreza. używali zwykłego paliwa i " ulepszonego" 3 firm BP shell i cos jeszcze. za każdym razem profesjonalnie, opróżniali cały bak i resetowali ustawienia kompa auta. I hamownia. Tylko w aucie sportowym w subaru imprezie na tym droższym paliwie był zauważalny wzrost mocy o pare koni. W pozostałych różnice w granicach błędu. Także wychodzi że cały ten myk z lepszym paliwem to pic na wodę i marketing. Chyb że mamy mocny silnik benzynowy co coś odczujemy. poza lżejszym portfelem.

Aczkolwiek instrukcja obsługi pojazdu informuje że silniki bmw są skonstruowane pod paliwo 98, ale można też używać 95, w skrajnych przypadkach i słabszego.

..... niektórzy też jeżdżą na gazie....

więc decyzja należy do właściciela

chyba też koncerny paliwowe po prostu oszukują na tym rzekomo " lepszym" paliwie.

różnicy nie odczujesz, prędzej to będzie autosugestia.

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano

Polecam v-power z shela :]

U mnie jak zaleje czasami w 323 to odrobine czuc wiekszej mocy a przy okazji mniej pali

W sumie czasami cena 98 a 95 moze sie wyrownac z powodud nizszego spalania.

Wszystko zalezy od nogi niestety :)

Opublikowano
Polecam v-power z shela :]

U mnie jak zaleje czasami w 323 to odrobine czuc wiekszej mocy a przy okazji mniej pali

W sumie czasami cena 98 a 95 moze sie wyrownac z powodud nizszego spalania.

Wszystko zalezy od nogi niestety :)

kolego, masz E46 z silnikiem M50? o_O to jakiś swap?