Skocz do zawartości

[320d M47N] Amortyzatory M-Technik i zamiana na miększe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie. Czeka mnie wymiana amorków z przodu. Problem w tym, że mam M-Technik II i po 2 miesiącach mam ich już dość. O ile w E39 M-Tech był całkiem znośny tak to w E46 mnie dobija! I teraz pytanie. Można zamienić te amory na coś miększego czy trzeba wywalić wahacze, sprężyny i amory? W E39 wymieniało się amortyzator + sprężynę co w sumie dawało mniejszy koszt niż wymianę samych amortyzatorów, ale w E46 jak dojdą wahacze to podziękuję. Nie będę dawał tyle kasy na zmiany. :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wystarczy jak zamienisz amorki i sprężyny. Wahacze nie mają wpływu na twardość zawieszenia. No chyba ze tuleja metalowo gumowa , która jest na ich końcu

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie. Potrzebuję Waszej rady. Jak to jest z tymi amortyzatorami? Wg realoem w moim roczniku standardy były 31306757043. Taki numer występuje w M47N, M54, M57, M57N czyli 1.8D, 2.0D po lifcie i wszystkie 3litrówki.

Wszedłem na stronę bilsteina, wybrałem 2.0D 150PS i wyszło, że powinienem założyć A313/A314 a te wg bilsteina zamieniają się na 31316750786 czyli M47N 318d i M47 320d przed liftem. Natomiast odpowiednikiem 31306757043 jest bilstein B506 B8-Sprint a te znowu pasują do wszystkich sedanów czyli domyślam się, że mają regulację twardości. Wg innych producentów np monroe też jedno drugiego nie trzyma się kupy i przed liftowe nie zamieniają się z po liftowymi. Znowu wg kayaby do M47N 2.0d nie występują wcale, w ofercie mają tylko przed liftem! WTF? Przecież M47 a M47N ma marginalną różnicę. Jest jakaś różnica w zawieszeniu przed i po lifcie? Jeśli tak to skąd M47N w amorach przed liftowych u bilsteina? Znów sprężyny są takie same do przed i po liftowych. Nic z tego nie kumam. :(

Opublikowano
Zobacz oferte amortyzatorow firmy Koni, szczegolnie model sport z regulowana twardoscia. Mialem kiedys w innym aucie takie amorki i naprawde swietnie sie sprawowały a regulowana twardosc (naklada sie pokretlo od gory na amor z przodu) to bardzo dobra rzecz:)