Skocz do zawartości

E39 530D Coś pracuje i huczy, brak ASC (FILMIK)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Podepnę się pod temat. W mojej buni też wariuje abs i asc pompa buczy przy hamowaniu, czasami spowalnia mi auto(szarpie, nie nabiera prędkości), dopiero jak wyłączę asc to idzie pełną mocą, czasami abs i asc wyłączają się od razu czasami po przekroczeniu jakiejś prędkości ewentualnie przejechaniu pewnego dystansu. Na kompie wskazało mi uszkodzony lewy przedni czujnik, ale z tego co na forum wyczytałem to zaczynam się obawiać o ten cały sterownik. Czyli czujnik mogę włożyć używkę oby był tego samego koloru i jeśli to on jest winowajcą to wszystko powinno wrócić do normy bez żadnego kasowania błędów? Natomiast jak się sprawa ma z tym sterownikiem, bo akurat mam dostęp do e39 anglika ten sam rok jak moja ten sam silnik tylko, że automat? Mogę przełożyć sterownik z tego anglika do siebie i będzie działać bez problemu czy trzeba dokonywać jakiejś tam adaptacji?
Opublikowano
trzeba dokonywać adaptacji! Ja swój dałem do majstra i był poprzepalany i mi go polutował, po jutrze podjade założyć i zobaczyć co z tego wyjdzie... koleś powiedział że druty w nim pękają od poruszania sie i zmian temperatur, a im wiecej razy naprawiany tym coraz krótsza żywotność sterownika będzie, no nic oby czujniki były ok.
Opublikowano
Mogę przełożyć sterownik z tego anglika do siebie i będzie działać bez problemu czy trzeba dokonywać jakiejś tam adaptacji?

Jeżeli podmieniasz sterownik to tylko na sterownik z numerem poprzednika, który jest tożsamym z numerem pompy ABS. Po takiej operacji adptacja jest nie potrzebna, ale wskazana tj. błędu nie będzie, układ zadziała, ale dobrze jest zakodować sterownik do pracy w innym układzie elektrycznym. W przypadku różnego numeru pomiędzy pompa i sterem, "nowy" sterownik nie zadziała i adaptacja nie pomoże.

Natomiast w przypadku fabrycznie nowego sterownika, bez adaptacji już się nie obejdzie.

Jeszcze link do fotki, żeby uświadomić wam co konkretnie sypie się w tym sterowniku: klik

Prowadzę swoje życie, a nie BMW